Oğretmenlere okul yonetimince sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmenlik ve sınıf/şube rehber oğretmenliği gorevi verilmesi halinde oğretmenlerin bu gorevleri kabul edip etmemesi kendi inisiyatifinde değildir. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesi 5. fıkrasındaki; "(5) Okul oncesi ve sınıf oğretmenleri ile bolum, atolye ve laboratuvar şefliği gorevi verilen oğretmenler haric olmak uzere, orgun eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmen olarak gorevlendirilen oğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber oğretmenlerinin bu gorevlerinin haftada 2 saati ek ders gorevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım cizelgesinde "Oğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adıyla gosterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman oğretmenlik hem de sınıf/şube rehber oğretmenliği gorevi verilmesi halinde sadece bir gorev icin ek ders ucreti odenir." hukumleriyle oğretmenlere sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmenlik ve sınıf/şube rehber oğretmenliği gorevi verilerek karşılığında iki saat ek ders ucreti odenmektedir.
Ayrıca; Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 27.02.2007 tarihli, 11707 sayılı ve 2007/19 nolu Genelgesinin 2. maddesinde; "Kararın 6'ncı maddesinin (5) numaralı fıkrasında; "Okul oncesi ve sınıf oğretmenleri ile bolum, atolye ve laboratuvar şefliği gorevi verilen oğretmenler haric olmak uzere, orgun eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmen olarak gorevlendirilen oğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber oğretmenlerinin bu gorevlerinin haftada 2 saati ek ders gorevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım cizelgesinde "Oğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adıyla gosterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman oğretmenlik hem de sınıf/şube rehber oğretmenliği gorevi verilmesi halinde sadece bir gorev icin ek ders ucreti odenir." hukmune yer verilmiştir. Bu hukme gore, Milli Eğitim Bakanlığı İlkoğretim ve Orta Oğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yonetmeliği cercevesinde sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmen olarak gorevlendirilenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber oğretmenleri, bu gorevleri karşılığında, diğer gorevlerine bağlı olarak almaları gereken ek ders ucretlerinden bağımsız olarak haftada 2 saat ek ders ucretinden yararlandırılacaklardır. İki gorevin birlikte yapılması durumunda da sadece bir gorev icin ek ders ucreti odeneceği dikkate alınarak, danışman oğretmenlik ve sınıf/şube rehber oğretmenliği gorevinin birlikte aynı oğretmene verilmemesi uygun olacaktır.
Bu hukum kapsamında haftada 2 saat ek ders ucretinden yararlandırılan soz konusu oğretmenler tarafından donuşumlu olarak okutulan "Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik" dersi icin ayrıca ek ders ucreti odenmeyecek; ancak, haftalık ders programında yer alan bu ders saati, bu dersi fiilen okutan oğretmenin hazırlık ve planlama gorevi karşılığı ek ders ucretinin belirlenmesinde dikkate alınacaktır." acıklamaları da bulunmaktadır.
Peki; oğretmenler sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmenlik ve sınıf/şube rehber oğretmenliği almak istemeyebilir mi?
Yukarıdaki mevzuat hukumlerinde "...sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmen olarak gorevlendirilen oğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber oğretmenlerinin.." ibaresine gore sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmenlik ve sınıf/şube rehber oğretmenliği olarak oğretmenlerin okul yonetimi tarafından gorevlendirildikleri gorulmektedir.
Oğretmenlere okul yonetimince sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmenlik ve sınıf/şube rehber oğretmenliği gorevi verilmesi halinde oğretmenlerin bu gorevleri kabul edip etmemesi kendi inisiyatifinde değildir.
Ahmet KANDEMİR