Okulun normal ders saatleri bitince oğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla belirlenen sure bitiminde nobetci oğretmenlerinde gorev suresi bitecektir. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim Ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Mudur yardımcısı ve oğretmenlerin nobet gorevi" başlıklı 44. maddesi 8. fıkrasındaki; "(8) Nobet gorevi, ilk ders başlamadan 30 dakika once başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu sure, okulun ozelliğine gore oğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir." hukumlerine,
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Oğretmenlere nobet gorevi verilmesinin esasları" başlıklı 44. maddesi 1. fıkrası (c) bendindeki; "(2) Nobetlerde aşağıdaki esaslara uyulur: c) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Nobet gorevi, ilk dersten 30 dakika once başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra biter. Ancak bu sure, okulun ozelliğine gore oğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir. İkili oğretimin yapıldığı okullarda oğretmenler tek devrede nobet tutarlar." hukumlerine gore nobetci oğretmenin gorev sureleri belirlenmiştir.
Fakat bazı durumlarda okuldaki ders saatleri bitince bazı eğitim-oğretim faaliyetleri başlamaktadır.
Ornek 1- Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim Ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Mudur yardımcısı ve oğretmenlerin nobet gorevi" başlıklı 44. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı oğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nobet tutarlar." hukumleri okul oncesi oğretmenlerinin kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nobet tutacaklarını ongormektedir.
Aynı Yonetmeliğin "Etkinlik, ders, etut ve dinlenme sureleri" başlıklı 6. maddesi 1. fıkrası (a) bendindeki; "(1) Okul oncesi eğitim kurumlarında; a) Gunde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati sure ile ikili eğitim yapılır." hukumleri ile okul oncesi oğretmenleri gunde ellişer dakika teneffus yapılmadan aralıksız 6 etkinlik saati oğrencilerin başında durmaktadır.
Aynı Yonetmeliğin "Oğretmen" başlıklı 43. maddesi 8. fıkrasındaki; "(8) Okul oncesi eğitim kurumlarında sabah ve ikindi kahvaltısı esnasında cocuklarla birlikte bulunur, grubundaki cocukların duzenli bir şekilde yemek yemelerini sağlar." hukumleri ile de okul oncesi oğretmenleri cocukların duzenli bir şekilde yemek yemelerini sağlamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Mudurluğunun 01.11.2016 tarih ve 12229882 sayılı yazılarında; "Yukarıda sozu edilen Yonetmelik maddesi hukumleri acık olup anaokulu ana sınıfı ve uygulama sınıfı oğretmenlerinin aralıksız olarak yuruttukleri 6 saat sureli eğitim etkinliklerinden yarım saat once ve yarım saat sonrasında tutacakları nobetle o gunku nobet gorevini yerine getirmiş sayılacakları Bakanlık Makamınca onaylanan ve Başbakanlıkca uygun gorulerek Resmi Gazete'de yayımlanan bir hukumdur." acıklamasında bulunularak nobet gorevinin ilk ders başlamadan 30 dakika once son ders bitiminden 30 dakika sonra tutacakları nobetle okul oncesi oğretmenlerinin nobet gorevini yerine getirmiş sayılacakları acıklanmıştır.
Bu durumda diğer okullarda bulunan ana sınıflarındaki okul oncesi oğretmenleri; ders sureleri ve oğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılarak belirlenen sure sonunda nobetci oğretmen olarak gorev suresi bitecektir. Bu sureden sonra okulda devam eden ders saatlerinde orneğin bir lisede devam eden surelerde nobet tutmayacaktır. Cunku oğretmen kendi ders suresi 6 saattir. Ve nobet ucreti ve gorevi sınıfıyla alakalı olarak verilmektedir. Aynı durum ozel eğitim oğretmenleri icinde gecerlidir.
Ornek 2- Okulun normal ders saatleri bitince başlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında nobetci oğretmenin bir gorevi bulunmamaktadır.

Şoyle ki; Milli Eğitim Bakanlığı Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesinin "Kurs merkezi mudur yardımcısının gorevleri" başlıklı 16. maddesi 1. fıkrası (c) bendinde; "(1) Kurs merkezi mudur yardımcısının gorevleri şunlardır: c) Kurs merkezi muduru tarafından kendisine verilen nobet gorevini yerine getirmek ve kursla ilgili verilecek diğer iş ve işlemleri yurutmek." hukumleri, "Komisyon, oğretmenlerin secimi ve gorevlendirilmesi" başlıklı11. maddesi 4. fıkrasında; "(4) Kurslarda acılan şube sayısının 5 ve uzerinde olması durumunda kursta gorevli oğretmenlerden nobetci oğretmen gorevlendirilir." hukumleri bulunmaktadır.
Bu hukumlere gore;okulun normal ders saatleri bitince başlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarındaki nobet gorevini ilgili mudur yardımcısı ve kurslarda acılan şube sayısının 5 ve uzerinde olması durumunda kursta gorevli oğretmenlerden nobetci oğretmen gorevlendirilerek yerine getirilecektir.
Kısacası okulun normal ders saatleri bitince oğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla belirlenen sure bitiminde nobetci oğretmenlerinde gorev suresi bitecektir.
Ahmet KANDEMİR