Okulu Kapatılan Oğretmenler ile yoneticilik gorevlerinden istekleri uzerine ayrılanların yer değiştirmelerde oncelik hakkı vardır 1-OKULU KAPATILAN OĞRETMENLERİN YER DEĞİŞTİRMELERDE ONCELİK HAKKI VARDIR
Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "İhtiyac ve norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi 1. fıkrasında şu hukum yer almaktadır:
"(1) Eğitim kurumunun ya da bolumun/eğitim kurumunda uygulanmakta olan mesleki ve teknik eğitim alanının kapanması, program değişikliği, Bakanlığın oğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla ders/alan kaldırılması ya da norm kadro esasları gereğince yapılacak duzenlemeler sonucu oğretmen fazlalığı oluşması halinde; eğitim kurumunun ya da bolumun kapatılması veya program değişikliği sonucunda bu eğitim kurumlarında gorevli oğretmenler, yeni eğitim kurumu acılarak oğrencilerin taşınması halinde bu eğitim kurumlarına, oğrenci azlığı nedeniyle kapatılan eğitim kurumlarında ya da bolumlerde gorevli olanlar ise acık norm kadro bulunması halinde oncelikle oğrencilerin taşındığı eğitim kurumları olmak uzere il icinde alanlarında ihtiyac duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır."
Bu hukumlere gore; okulları kapatılan oğretmenler yeni eğitim kurumu acılarak oğrencilerin taşınması halinde bu eğitim kurumlarına, yeni eğitim kurumu acılmamışsa, oncelikle oğrencilerin taşındığı okullara ve il icinde alanlarında ihtiyac duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanmaktadırlar.
Peki; okulu kapatıldığı icin il/ilce emrine atanan oğretmenlerin yer değiştirmede oncelik hakları var mıdır?
Fakat bu atamalarda boş norm kadro bulunmaması halinde bu oğretmenler okulları kapatıldığından dolayı il/ilce emrine atanmaktadırlar.
Ozur durumu atamalarında il/ilce emrine verilen oğretmenlerle birlikte ve okullardaki norm kadro fazlası oğretmenlerle birlikte norm fazlası oğretmenlerin atamalarında bu okulları kapatılan oğretmenlere yer değiştirme hakkı tekrar verilmektedir.
Bu durumda okulları kapatılan oğretmenler; Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "İhtiyac ve norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi 1. fıkrasından dolayı elde ettikleri oncelikle atanma hakları goz ardı edilmektedir.
Dolayısıyla okulları kapatıldığından dolayı il/ilce emrine verilen oğretmenlerin her turlu il/il dışı ozur durumu norm fazlası yer değiştirmelerinde once boşalan norm kadrolara tercihi alınarak oncelikle atanması gerekmektedir.
Fakat son zamanlarda koy okullarının gereksiz yere kapatılarak; oğretmenlerin yer değiştirmesi ve yeni bir taşıma hattı yaratmak icin kullanıldığı gorulmektedir.
2-YONETİCİLİK GOREVLERİNDEN İSTEKLERİ UZERİNE AYRILANLARIN YER DEĞİŞTİRMELERDE ONCELİK HAKKI VARDIR
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme yonetmeliğinin "Yoneticilik gorevinden ayrılma" başlıklı 34. maddesi 1. fıkrasındaki; " (1) Yoneticilik gorevlerinden istekleri uzerine ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında acık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise oncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilce icerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna, ilce icerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il icerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında acık norm kadro bulunan eğitim kurumuna oğretmen olarak atanır." hukumlerine gore;
Yoneticilik gorevlerinden istekleri uzerine ayrılanlar;
1- Bulundukları eğitim kurumunda alanlarında acık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna,
2- Oncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilce icerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna,
3- İlce icerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il icerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında acık norm kadro bulunan eğitim kurumuna oğretmen olarak atanırlar.
Ahmet KANDEMİR