Milli Eğitim Bakanlığı; once norm kadro fazlası yoneticilerin atanması şartıyla eğitim kurumlarına ilk defa yonetici ek atama duyurusuna cıkılarak atama yapılması ve uygulama birliği sağlanabilmesi icin il milli eğitim mudurluklerine talimat vermelidir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlara yonetici gorevlendirmeleri; Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliği hukumlerine gore 2019 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yeniden Yonetici Gorevlendirme Takvimi doğrultusunda yapılmış olup eylul ayı sonu itibariyle yonetici atama işlemleri tamamlanmıştır.
Ancak, yonetici atama işlemleri başladığında acılış onayı gelmediği icin duyuruya eklenmeyen okulların yoneticilikleri, yeni acılan okulların yoneticilikleri ve mudur yardımcılığından mudurluğe atananların boş kalan mudur yardımcılığı kadroları ve proje okullarına atanan yoneticilerin boş bıraktıkları yonetici kadroları bulunmaktadır. Bu okullar şuan ya kurucu mudurlukle veya gecici gorevlendirme ile yonetilmektedir. Ayrıca yonetici atamayı yer değiştirme aracı olarak kullanıp istifa edenlerde bulunmaktadır.
YONETİCİ EK ATAMA DUYURUSUNA CIKILMALIDIR
Diğer taraftan, kamu hizmetlerinin yurutulmesinde asıl olan bir kadronun asaleten surekli gorevle atanmış memurlar eliyle yurutulmesi olduğundan, kamu yararı ve eğitim oğretim yılının başında olduğumuzda dikkate alınarak, boş bulunan okul yoneticisi kadrolarının gecici gorevlendirmeyle doldurulması uygulaması yerine; kamu yararı gozetilerek okul mudurluğu veya mudur yardımcılığı kadrosunun boş kalması yerine ikinci bir ek atama işleminin yapılarak boş kadroların doldurulması gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Mudurluğe ilk defa gorevlendirme" başlıklı 24. maddesinde ve "Mudur yardımcılığına ilk defa gorevlendirme" başlıklı 25. maddesinde; "Gorevlendirmeye esas puanlar, kesin sonucların ilan edildiği tarihten itibaren bir sonraki yazılı sınav başvuru tarihinin ilk gunune kadar gecerlidir." hukumleri uyarınca gorevlendirmeye esas puanlar bir sonraki yazılı sınav başvuru tarihine kadar gecerli olup bu kapsamda hali hazırda gorevlendirmeye esas puanları bulunanlar; eğitim kurumlarına ilk defa yonetici ek atama duyurusuna başvuru yapabilecektir.
İSTANBUL VE SİNOP YONETİCİ EK ATAMA DUYURUSUNA CIKMIŞTIR
2019 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına İlk Defa Yonetici Ek Atama Duyurusuna Sadece, İstanbul İl Mili Eğitim Mudurluğu ile Sinop İl Mili Eğitim Mudurluğu cıkmıştır.
ONCELİKLE NORM KADRO FAZLASI YONETİCİLER ATANMALIDIR
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Yonetici norm kadrosunda değişiklik" başlıklı 36. maddesinde; norm kadro fazlası okul yoneticisinin nasıl belirleneceğini ve norm kadro fazlası olanların ihtiyac bulunan okullara nasıl atanacağını belirlemektedir.
İşte o madde;
"Yonetici norm kadrosunda değişiklik
MADDE 36(1) Norm kadro fazlası mudur yardımcıları, hizmet puanı daha az olandan başlamak uzere belirlenir. Hizmet puanının eşit olması durumunda ise sırasıyla yoneticilikteki hizmet suresi, oğretmenlikteki hizmet suresi daha az olan norm kadro fazlası olarak belirlenir.
(2) İlgili mevzuatında belirtilen yoneticilik norm kadrosuna esas kriterler cercevesinde mudur veya mudur yardımcısı norm kadrolarının bazıları veya tamamı kaldırılan eğitim kurumlarında norm kadro fazlası olanlar, il icinde ilan edilecek durumlarına uygun ihtiyac bulunan eğitim kurumlarına aynı yoneticilik gorevi ile sınırlı olmak ve kalan gorev surelerini tamamlamak uzere yonetici olarak gorevlendirilme isteğinde bulunabilir. Aynı eğitim kurumuna aynı yoneticilik gorevi icin birden fazla gorevlendirilme isteği olması durumunda sırasıyla, yoneticilikteki hizmet suresi, oğretmenlikteki hizmet puanı fazla olan adayın gorevlendirmesi yapılır. Eşitliğin devamı halinde gorevlendirilecek aday kura ile belirlenir. Bu kapsamda başka eğitim kurumlarına gorevlendirilmek istemeyenler veya tercihlerine gorevlendirilemeyenler, kalan yoneticilik gorev surelerini bulundukları eğitim kurumunda tamamlar. Bu konumda olanlardan kalan gorev surelerini bulundukları eğitim kurumunda tamamlamak istemeyenler ile diğer eğitim kurumlarında yonetici olarak gorevlendirme isteğinde bulunmayanlar, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda alanlarında acık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise oncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilce icerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna, ilce icerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il icerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında acık norm kadro bulunan eğitim kurumuna oğretmen olarak atanır."
Sadece, Antalya İl Mili Eğitim Mudurluğu ile Tunceli İl Milli Eğitim Mudurluğu norm kadro fazlası okul yoneticilerinin atanma duyurusuna cıkmıştır.
Oncelikle norm fazlası okul yoneticilerinin yer değiştirmesi yapıldıktan sonra "2019 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına İlk Defa Yonetici Ek Atama Duyurusuna" cıkılması gerekmektedir.
Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı; once norm kadro fazlası yoneticilerin atanması şartıyla eğitim kurumlarına ilk defa yonetici ek atama duyurusuna cıkılarak atama yapılması ve uygulama birliği sağlanabilmesi icin il milli eğitim mudurluklerine talimat vermelidir.
Ahmet KANDEMİR