MEB'in İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) cok doğru bir uygulama ama programı yuruten oğretmenlere ek hizmet puanı verilmeli ve ek ders ucretleri de yuzde 100 artırımlı odenmeli MEB tarafından İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) 2018-2019 eğitim oğretim yılında 3. ve 4. Sınıfta okuyan oğrenciler icin başlatılmıştır. Asıl hedef kitle 3. sınıflardır.
Burada amac: İlkokulların 3 uncu sınıfına devam eden, ozel eğitim tanısı olmayan, onceki eğitim ve oğretim yılları icinde ceşitli nedenlerle Turkce ve Matematik dersi oğretim programlarında yer alan ve kazanımları yeterli duzeyde edinemeyen oğrencilerin yetiştirilmesi.
Yani her hangi bir nedenle (ozel eğitim ihtiyacı haric) akranlarına gore eksik kalmış cocukların akranları ile aynı seviyeye getirilebilmesi icin yapılan bir calışma.
Bu yerinde bir uygulama olup 2018-2019 Eğitim Oğretim Yılında 300 binin uzerinde cocuk bu programdan yararlanmıştır.
Bu programdan yararlanan cocuklarda yaşanan gelişmelerle ilgili olarak donutler zamanla mutlaka gelecektir. Tek bir cocuğun kazanılması dahi onemli kabul edilmelidir.
MEB Temel Eğitim Genel Mudurluğunun başlattığı program yerinde bir uygulamadır fakat bazı konularda eksiklikler soz konusudur.
Bu programlarda gorev alan oğretmenlerimizin seciminde titiz davranılmalıdır. Yani kağıt ustunde kalmamalıdır bu proje. Burada gorev alan oğretmenlerin iki konuda beklentileri soz konusudur.
1- Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında gorev alan oğretmenlere verilen her ay icin 0,5 Ek Hizmet puanı uygulamasının İYEP'te gorev yapan oğretmenlere de verilmesi. Bu konuda Temel Eğitim Genel Mudurluğunun, Personel Genel Mudurluğune duzenleme talebi olduğu da bilinmektedir.
2- Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında gorev alan oğretmenlere uygulanan ek ders ucretinin yuzde yuz arttırımlı odeme uygulamasının İYEP'te gorev alan oğretmenlere yapılması.
Bu konuların duzeltilmesi halinde daha verimli bir calışma olacağı acıktır.
Maksut BALMUK