İlkokullarda; bir sınıftaki oğrenci sayısı alt sınırı 10 oğrencidir. Ortaokullarda; bir sınıftaki oğrenci sayısı alt sınırı 20 oğrencidir. İlkokul ve Ortaokullarda; bir sınıftaki oğrenci sayısı ust sınırı ise 30 oğrencidir. Bu bilgi oğretmenlerin norm kadroların belirlenememesinde ve acılacak sınıfları belirlemede kullanılmaktadır. İLKOKULLARDA; OĞRENCİ SAYISI ALT SINIRI 10 OĞRENCİDİR
Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Acma, Kapatma Ve Ad Verme Yonetmeliğinin "Okul oncesi eğitim ve ilkoğretim kurumlarının acılması" başlıklı 6. maddesi 2. fıkrası (b) ve (c) bendindeki; "(2) İlkokul acılabilmesi icin; "b) İlkokullarda en fazla 32 derslik, 1 inci sınıf icin en az 10 oğrenci, gorsel sanatlar atolyesi ve/veya, muzik dersliği, fen dersliği, spor veya drama salonu bulunması, gerekir.
c) Ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya oğrenci velilerinin tamamının cocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında oğrenim gormelerini istememeleri durumunda ilkokul 1-4 uncu sınıflarda oğrenci sayısının toplamda en az 8 olması ve valilikce gerekli gorulmesi halinde Bakanlıkca bu ilkokulların acık kalması sağlanabilir." hukumlerine gore; İlkokullarda 1. sınıf icin oğrenci sayısı alt sınırının 10, taşıma kapsamına alınmayacak oğrenciler icin 1-4 uncu sınıflarda oğrenci sayısının toplamda en az 8 olduğu gorulmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğin "Sınıf Oğretmeni Norm Kadrosu" başlıklı 16. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) İlkokullarda, oğrenci sayısı 10'dan az olmamak şartıyla acılan her şube icin 1 sınıf oğretmeni norm kadrosu verilir." hukumlerine gore de ilkokullarda bir sınıftaki oğrenci sayısı alt sınırı 10 oğrencidir.
ORTAOKULLARDA; OĞRENCİ SAYISI ALT SINIRI 20 OĞRENCİDİR
Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Acma, Kapatma Ve Ad Verme Yonetmeliğinin "Okul oncesi eğitim ve ilkoğretim kurumlarının acılması" başlıklı 6. maddesi 4. fıkrasındaki; "(4) (Değişik:RG-10/9/2018-30531) Ortaokul ve imam hatip ortaokulu acılabilmesi icin en fazla 32 derslik, 5 inci sınıfta en az 20 ya da toplamda 40 oğrenci, fen dersliği, (Değişik ibare:RG-14/2/2019-30686) gorsel sanatlar atolyesi ve/veya muzik dersliği, teknoloji ve tasarım atolyesi ile spor veya drama salonu bulunması gerekir." hukumlerine gore; Ortaokullarda 5. sınıf icin oğrenci sayısı alt sınırının 20 olduğu gorulmektedir.
İLKOKUL VE ORTAOKULLARDA; OĞRENCİ SAYISI UST SINIRI 30 OĞRENCİDİR
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğinin "Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Oğretmeni Norm Kadrosu" başlıklı 18. maddesi hukumlerinde oğrenci sayıları ile ilgili bir hukum bulunmamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Nakil" başlıklı 12. maddesi 10. fıkrasındaki; "(10) (Değişik:RG-16/6/2016-29744) İlkoğretim kurumlarında sınıf mevcutları otuzun altında kalan okulların boş kontenjanları derslerin başladığı haftanın ilk iş gununde e-Okul sisteminde ilan edilir. Bu okullara kayıt alanı dışından oğrencisini nakil ettirmek isteyen velilerin başvuruları derslerin başladığı ilk hafta icerisinde e-Okul sistemi uzerinden alınır. İkinci haftanın ilk iş gunu yapılan nakil başvurularının boş kontenjandan fazla olması durumunda, nakil ile gelecek olanlar e-Okul sistemi uzerinden kura cekilerek belirlenir ve ardından bu kişilerin nakilleri yapılır." hukumlerine gore; İlkokul ve Ortaokullarda bir sınıftaki oğrenci sayısı ust sınırının 30 olduğu gorulmektedir.

Ahmet KANDEMİR