Sozleşmeli oğretmen olarak gorev yapmakta iken kadrolu oğretmenliğe atananların gecmiş uc yıl hizmetleri Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Hizmet puanları" başlıklı 40. maddesine gore puanlandırılacaktır. 652 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin Ek 4. maddesinin 3. fıkrasındaki; "(3) Bu madde uyarınca atanan sozleşmeli oğretmenler uc yıl sureyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen oğretmenin eşi bu oğretmene tabidir. Sozleşmeli oğretmenler, aday oğretmenler icin ongorulen adaylık surecine tabi tutulur. Sozleşmeli oğretmenlerden sozleşme gereği uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde oğretmen kadrolarına atanır. Oğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha gorev yapar, bunlar hakkında adaylık hukumleri uygulanmaz." hukumleri uyarınca sozleşmeli oğretmenlikte uc yılını tamamlayanlar bulundukları yerde kadrolu oğretmenliğe atanmışlardır.
Ayrıca; 652 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin Ek 4. maddesinin 4. fıkrasında; "Bu madde hukumlerine gore oğretmen kadrolarına atananların. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (B) fıkrası uyarınca sozleşmeli oğretmen pozisyonlarında gecirdikleri hizmet sureleri, oğrenim durumlarına gore yukselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına goreve başladığı takip eden aybaşından itibaren hak kazanır ve onceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz." hukmune yer verilmiştir.
Bu cercevede, sozleşmeli oğretmen olarak gorev yapmakta iken kadrolu oğretmenliğe atananların gecmiş uc yıl hizmetleri oğrenim durumlarına gore yukselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecektir.
Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak sureler" başlıklı 41. maddesi 1. fıkrası (a) bendinde; "(1) Oğretmenlerin hizmet puanlarının hesaplanmasında; a) Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında sozleşmeli oğretmenlikte ve 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (C) bendi kapsamında kısmi zamanlı gecici oğreticilikte gecirilen sureler ile odenen sigorta primi gun sayısı kadar olmak uzere, Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında ders ucreti karşılığında gorev yapılan sureler ile vekil oğretmenlikte ve usta oğreticilikte gecirilen sureler gorevin yapıldığı hizmet alanı icin ongorulen hizmet puanı uzerinden,değerlendirilir." hukumleri bulunmaktadır.
Bu hukumlere gore; sozleşmeli oğretmen olarak gorev yapmakta iken kadrolu oğretmenliğe atananların gecmiş uc yıl hizmetleri gorevin yapıldığı hizmet alanı icin ongorulen hizmet puanı uzerinden, değerlendirilecek ve MEBBİS sistemine işlenecektir.
Bu cercevede, sozleşmeli oğretmen olarak gorev yapmakta iken kadrolu oğretmenliğe atananların gecmiş uc yıl hizmetleri Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Hizmet puanları" başlıklı 40. maddesine gore puanlandırılacaktır.
Detaylar icin "Hizmet bolgeleri, hizmet alanları ve hizmet puanları ne demektir?" başlıklı haberimize bakınız.
Ahmet KANDEMİR