Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk ile eğitim camiası formasyon ve atama bekleyen oğretmenler ile ilgili detaylı bir roportaj gercekleştirdik. Bu roportajda, Şubat atamalarının yanı sıra, Bakan Selcuk'un ozel hayatına dair bazı sorular da yonelttik. Ziya Selcuk'a, kasım ayındaki ara tatilin, Bakanı da kapsayıp kapsamayacağını sorduk. Bakan bey bu soruya "Benim rahmetli annemin bir sozu vardı, Ağustos'ta atın kuyruğu dursun sen durma, yani Ağustos'ta sinek cok olur tarlada ve atın kuyruğu hic durmaz surekli sineği kovar, o dursun sen durma derdi. Şu anda Milli Eğitim Bakanı'nın calışma temposu boyle olması lazım." şeklinde yanıt verdi. Edip Uzen/ memurlar.net
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk'la, en son, Cumhurbaşkanlığının ev sahipliğinde yapılan 29 Ekim Kabul Toreninde karşılaşmıştık. O gunku kısa konuşmamızda, daha sonra detaylı bir roportaj icin sozleşmiştik.
Bakan Selcuk, bu sozleşmemize uygun olarak, 7 Kasım'da randevu verdi. Saat 14:00'te, Kızılay'daki Bakanlık binası birinci katta roportajımızı gercekleştirdik.
Bugun, Bakan Ziya Selcuk'la yaptığımız goruşmenin ilk bolumunu yer vereceğiz. Diğer bolumunu ise daha sonra yayınlayacağız.
İşte Milli Eğitim Bakanı'na sorduğumuz bazı sorular ve cevapları şu şekilde
18 ve 22 Kasım tarihleri arasında, bu yıl ilk kez okullarda ara tatil olacak. Oğretmen ve oğrencilere yonelik bir etkinlik takviminiz olacak mı?
Dunyada yaz tatili uzunluklarının eğitim oğretim uzerinde etkisi, oğretmen eğitiminde etkisi, nedir? Turkiye'de yaz tatilinin uzun tutulması gerekliliği konusunda bir alışkanlık devam ediyordu. Fakat butun dunyada okulların ara tatil ve yaz tatili donemleri yeniden duzenlemelere tabi tutuldu, fakat Turkiye'de bu hic duzenlenmedi. Netice itibariyle okulların acıldığı ilk hafta ve okulların kapandığı son hafta, biliyorsunuz seminerler yapılıyordu ve butun oğretmenlerimizin cok yorgun olduğu ve bir an once tatile başlama ihtiyacını duyduğu bir donemdi.
Dunyada baktığınızda ortalama, 200-220 iş gunu okul var, bazı okullarda Japonya gibi 240'a cıkıyor. Bizde 180 iş gunu var. Başlangıcta işgununun cok ya da az olması birinci planda bir mesele değil, birinci plandaki mesele mevcut yapıyı cok etkili kullanmak. Asıl amacımız bu.
Yaz tatilinin suresi uzadıkca cocuklarımızın kazanımlarındaki unutma da artıyor. Yani bu tatillerin cok uzun olması butun literaturde olumsuz olarak değerlendirilen bir konu... Bu mesele bu yukumluluğun bir gereğidir. Yani, amacımız oğrencinin yaz tatilindeki unutma suresini azaltmaya calışmak, bunun eğitimsel ve sosyal bir ihtiyac olduğunu ortaya koymak.
Oğretmen eğitimi acısından da oğretmenin en yorgun olduğu donemler yerine, ara tatillerde hem biraz nefeslenmek hem de mesleki gelişimsel eğitimleri daha sakin bir atmosferde gercekleştirmek gibi bir duşunceyle gercekleştirdik. Netice itibariyle biz oğretmenimizin niteliğini, donanımını geliştirmek sorumluluğuna sahipsek, bunu en kaliteli ve en verimli bir şekilde nasıl yapabiliriz sorusunun da cevabını vermekle yukumluyuz.
Oğretmenlerin ara tatil programı icin ne duşunuyorsunuz, sadece seminer mi olacak yoksa gelişimsel icerikler var mı?
İlk ara tatil doneminde oğretmenlerimiz icin sanatsal, sportif, sosyal ve kulturel aktivitelerin yer aldığı mesleki calışma programı hazırladık. Meslektaşlarımız, yazılım geliştirme ve zeka oyunları uygulamaları, muze, masal anlatıcılığı, halk oyunları, Turkcenin kullanımı ve diksiyon, kariyer rehberliği, okulda ilk yardım, cevre bilinci, robotik ve kodlama, teknoloji ve madde bağımlılığı eğitimi gibi konularda mesleki calışma faaliyetlerinde bulunulabilecekler.
18-22 Kasım hemen sonrasında Oğretmenler gunu var, oğretmenler gunune yonelik bir hazırlığınız var mı?
Oğretmenler gunune yonelik olarak da, butun illerimizde oğretmenlerimiz icin bir cok kultur sanat etkinlikleri duzenleyeceğiz. Ara tatil doneminin 24 Kasım Oğretmenler Gunu'nun icinde bulunduğu haftaya denk gelmesi nedeniyle "Oğretmene Vefa" temasıyla, fark yaratan oğretmenlerle soyleşi gibi bircok etkinlik gercekleştirilecek. Şehit oğretmenlerimiz kabirleri başında anılacak, huzurevinde kalan emekli oğretmenlerimiz ziyaret edilecek.
Ayrıca, oğretmenlerimiz icin bircok mesleki gelişim faaliyeti ve kultur-sanat programı gercekleştirilecek. 81 ili temsilen her ilden oğretmenlerimiz, yurt dışında gorev yapan oğretmenlerimiz, şehit yakını ve gazi oğretmenlerimizle Ankara'da bir hafta boyunca tiyatrodan sinemaya, operadan konserlere kadar bircok kultur, sanat etkinlikleri ile bir arada olacağız. Bu yıl ilkini gercekleştirdiğimiz Turkiye Oğretmenler Kupası'nın Final Macları ve Odul Torenini yapacağız. Hasan Ali Yucel Edebiyat Odulleri kapsamında Oğretmenler arası Oyku Yarışmasında dereceye giren oğretmenlerimiz icin de bir odul toreni duzenleyeceğiz.
Milli Eğitim Bakanı icin bir ara verme, bir tatil oluyor mu?
Benim rahmetli annemin bir sozu vardı, Ağustos'ta atın kuyruğu dursun sen durma, yani Ağustos'ta sinek cok olur tarlada ve atın kuyruğu hic durmaz surekli sineği kovar yani o dursun sen durma derdi, yani şu anda Milli Eğitim Bakanı'nın calışma temposu boyle olması lazım.
Kendi ailenize ne kadar vakit ayırabiliyorsunuz?
Aslında cok doğru değil ama hemen hemen neredeyse hic vakit ayıramıyoruz. Cunku eve gitsek de ev odevlerimiz var, yani evde saatlerce yalnız kalıp calışma fırsatı olduğu icin gece boyunca da bu dosyaların okunması, raporlaştırılması gibi, cok fazla hareket olan bir Bakanlık ve sadece Bakanlık değil, iller ilceler, tek tek her bir okulda her an mudahalede bulunmamız gereken bir durum olabiliyor. Bir yandan da Anadolu'da oğretmenlerimizle buluşuyoruz. Haftada en az bir ya da iki ilimizi ziyaret ederek hem bolgedeki eğitim durumunu yerinde takip ediyor hem de meslektaşlarımızla bir araya geliyoruz.
Eşiniz ve cocuklarınız yoğun mesaiden dolayı şikayetci oluyorlar mı?
Onlar tabi bu meselenin bir millet odevi olduğunun farkındalar, bir nevi askerlik gibi, butun memleketin cocuklarının goz ışıltısını parlatmakla ilgili bir konu bu. Millet icin memleket icin fedakarlık anlamında onların da bakış acısı ve desteği oluyor hic şuphesiz.
Bugun gundemde olan ve bizi de uzen Aksaray'da otizmli cocuklar konusu, bu konu cok gundeme geldi, konuyla ilgili bir inceleme başlattınız, Okul Mudurunu burada bir ihmali var mı... Varsa tedbiren gorevden alma gibi bir şey soz konusu mu?
Şimdi zaten soruşturma başlatıldığı icin bu surecte neyin ne olduğunu daha net gorme imkanımız var ama bizim bu tur durumlarda oncelikle cocuğumuzun yararına olan velimizin problemini ortadan kaldırıcı bir bakış acısına cok dikkat ediyoruz. Mevcut durumda ilk bakışta gorebildiğimiz kadarıyla ortada bir problem var. Soz konusu uzucu hadiseye ilişkin, gerekli soruşturmayı başlattık. Mevzuat dahilinde oradaki yoneticiler icin on uygulama gercekleştirilmiş vaziyette. Oğrenciler acısından, veliler acısından neyi ifade ettiğinin cok detaylı incelenmesi lazım. Bu munferit bir hadise fakat butun Turkiye'ye mesaj verilmesi gereken bir konu... Bu cocukların hakkını hukukunu korumak ailesinden de once bizim gorevimizdir.
Atanamayan oğretmenlerin temel sorusu, Şubat'ta yapılacak oğretmen atamaları... Şubat'ta ne kadar oğretmen alınacak? Gonlunuzden gecenin 60-80 bin olduğunu biliyoruz
Hepimiz Turkiye'deki genel durumla ilgili bazı değerlendirmeler yapıyoruz. Bizim oğretmen adaylarımız adına daha cok imkan, fırsat sağlamak gibi bir sorumluluğumuz var. Bu butun kabine uyelerinin ve sayın Cumhurbaşkanımızın da liderliğinde cok onemsenen bir konu, bu konuda da butun gayretlerimizi surduruyoruz şu anda da calışmalar neticelenmediği icin bir rakam vermem mumkun değil.
Formasyon meselesi tamamen cozuldukten sonra, aday Eğitim Bilimleri sınavına girip puanı yuksekse oğretmen olarak atanabilecek daha sonra formasyon eğitimi mi alacak?
Şu anda iki uc senaryo ve simulasyon var. Bunlardan bir tanesi sizin soylediğiniz, yani biz formasyonu olan insanlara oğretmenlik sınavını kazandıktan sonra belirli bir sure eğitim vereceğiz, formasyonu olsa da eğitim vereceğiz. Olmayanlara ise bu sure biraz daha uzun olacak.