HAKKARİ'nin Şemdinli ilcesine bağlı Guzelkonak koyundeki Yatılı Bolge Ortaokulu'nda resim oğretmeni olarak gorev yapan Reyhan Karacavuş, gorme engelli olan oğrencisi Kayser Taş'ın (11) karanlık dunyasını aydınlatıyor HAKKARİ'nin Şemdinli ilcesine bağlı Guzelkonak koyundeki Yatılı Bolge Ortaokulu'nda resim oğretmeni olarak gorev yapan Reyhan Karacavuş, gorme engelli olan oğrencisi Kayser Taş'ın (11) karanlık dunyasını aydınlatıyor. 6'ncı sınıf oğrencisi Kayser Taş'a, Braille Alfabesi'yle ders vererek, eğitimine destek olan Karacavuş, bir taraftan da hayatını kolaylaştırmak icin bastonla yurumeyi, saclarını tarayıp toplamasını ve yemek yapmasını oğretti.
Şemdinli ilcesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Yufkalı koyunde, 2'si kendisi gibi gorme engelli 5 kardeşi ile birlikte yaşayan Kayser, her gun taşımalı eğitimle koylerine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Guzelkonak Yatılı Bolge Ortaokulu'na geliyor. Anne ve babası akraba evliliği yapan 6'ncı sınıf oğrencisi Kayser, gosterdiği caba ve derslerindeki başarısı ile herkes tarafından seviliyor. En buyuk desteği ise 1 yıl once İstanbul'dan Şemdinli'ye gelen resim oğretmeni Reyhan Karacavuş'tan alıyor. Kayser, karanlık dunyasına ışık olan oğretmeniyle yaşadığı dostluğun mutluluğunu yaşarken, idealist oğretmen Karacavuş, bu diyaloğun daha once gorme engellilere yonelik aldığı eğitimlerden kaynaklandığını soyledi. Kayser'in ilk dersine girdiğinde ona yardım edebileceğini hissetiğini anlatan Karacavuş, dersler de Braille Alfabesi'yle başladığını anlattı.
'İLK TANIŞMA İC ACICI DEĞİLDİ'
Kayser'in icinde bulunduğu durumundan dolayı daha once hicbir şey oğrenemediğini, bildiklerinin ise sadece oğretmenlerinden duyduklarından ibaret olduğunu ifade eden Karacavuş, bunun uzerine okul idaresi ile goruşup Kayser'le ozel olarak ilgilenmeye başladığını kaydetti. Kısa zamnda cok yol aldıklarını belirten Karacavuş, "İzin verilmesi uzerine ve gonullu olarak hafta sonları evde derslerimize başladık. Tabi bunun oncesi var. Kayser'le ilk tanışmamız cok da ic acı değildi. Ben gorsel sanatlar oğretmeniyim ve bununla birlikte Kayser bana 'Butun oğretmenler bana bir şeyler oğretiyor. Ama sen bana bir şey oğretmiyorsun benim eksiklerimi cok fazla yuzume vuruyorsun' demişti. Bu da benim cok zoruma gitmişti. Kayser icin bir şeyler yapmalıydım ve yapmaya başladım. Hafta sonları evde derslere başladık. ve adım adım ilerledik" dedi.
OĞRENDRİKCE OZGURLEŞİYOR
Karacavuş, bu yıl Kayser'e bastonla yurumeyi, saclarını tarayıp toplamasını ve yemek yapmayı oğrettiğini, Kayser'in ise oğrendikce ozgurleştiğini belirterek, "Kayser'in kendisini tamamen idame etmesini istiyorum. Kayser'e gerek yemek yapabilme, saclarını toplama, tırnaklarını kesebilme, ayakkabı bağcıklarını bağlayabilme gibi gundelik işleri de oğretmeye başladım. Kayser, bana oğrendikce 'Kendimi daha ozgur hissediyorum' demişti. Bunlar benim Kayser'e kattıklarım. Bunların dışında Kayser'in de bana oğrettikleri var. Umudu, umutla sarılmayı, hayata devam etmeyi ve surekli olarak yılmadan oğrenmeyi bana Kayser oğretti. Biz yetişkinler, cocuklardan cok şey oğreniyoruz. Aldığım duyumlar da beni cok mutlu ediyor. Benim insanlara soylemek istediğim ise şu; elinizi taşın altına koymaktan korkmayınız. Cekinmeden, usanmadan, yılmadan, uşenmeden iyiliğe devam etmeliyiz ve biz iyiliğe devam ettikce arkamızda kitleler oluşacaktır. Bununla birlikte iyilik yayılacak ve coğalacaktır. ve dunya daha guzel bir hale gelecektir" diye konuştu.
OĞRETMEN OLMAK İSTİYOR
Kardeşleri 2 yaşındaki Mevlana ile 14 yaşındaki ablası Kevser'in de kendisi gibi gorme engelli olduğunu anlatan Kayser ise okuyup, oğretmen olmak istiyor. Kayser, "Eskiden arkadaşlarımdan bana hikaye okumalarını istiyordum. Şimdi kimseden hikaye okumalarını istemiyorum. Kendim okuyorum, cok ozgurum, Reyhan hocama teşekkur ediyorum. İnşallah benim de bir mesleğim olur. Benim gibi gorme engelli kardeşime yardım etmek istiyorum. Hayata gec başlamasın ve hic ağlamasın. Evde elinden tutuyorum yurutuyorum. O da bana guvenerek rahat rahat yuruyebliyor. Kardeşim 5 yaşına gelmeden ona okumayı ve bastonla yurumeyi oğreteceğim. Bazen de kardeşimi gulduruyorum" diye konuştu.