Ataturk Universitesi Oğretme ve Oğrenmeyi Geliştirme Merkezi (OGEM) Muduru Prof. Dr. Yuksel Goktaş koordinasyonunda paydaş olarak yer aldıkları "Goz Hareketlerinin Takibi ile Oğretim Tekniklerinin İyileştirilmesi" isimli proje; 2019 yılı ERASMUS+ Ana Eylem 2 Yuksekoğretim Alanı Stratejik Ortaklıklar (KA203) kapsamında destek almaya hak kazanan 15 projeden biri oldu. Ataturk Universitesi Oğretme ve Oğrenmeyi Geliştirme Merkezi (OGEM) Muduru Prof. Dr. Yuksel Goktaş koordinasyonunda paydaş olarak yer aldıkları "Goz Hareketlerinin Takibi ile Oğretim Tekniklerinin İyileştirilmesi" isimli proje; 2019 yılı ERASMUS+ Ana Eylem 2 Yuksekoğretim Alanı Stratejik Ortaklıklar (KA203) kapsamında destek almaya hak kazanan 15 projeden biri oldu.
Orta Doğu Teknik Universitesi (ODTU) Oğretim Uyesi Prof. Dr. Kurşat Cağıltay tarafından koordine edilen ve İtalya Salerno Universitesi, Litvanya Vilnius Universitesi, Ataturk Universitesi OGEM, Belcika UNICA ve ODTU Teknokent'den Dama Sistem Ltd. ortak olarak yer aldığı proje 282.618 Euro butce ile 33 ay surecek.
Deneyimli Akademisyenlerin Gozunden Sınıf Yonetimini Gorulebilecek
Turkiye ve Avrupa'daki akademisyenlerin daha etkili oğretim yapabilmesine yonelik bir sistem geliştirilmesi hedeflenen "Yuksekoğretimde Oğretim Tekniklerinin Goz Hareketleri İzleme Tekniği Kullanarak Geliştirilmesi" projesi kapsamında; Turkiye ve Avrupa'daki akademisyenlerin sınıflarda ders anlattıkları esnada goz hareketleri ozel gozluklerle kaydedilip analiz edilecek.
Sınıfların daha iyi yonetilmesi, teknoloji desteği ile daha etkin ders anlatımı konularında akademisyenlere kendi gozlerinden toplanan veriler kullanılarak bilgi verilecek olan bu yontem sayesinde; deneyimsiz akademisyenler deneyimli akademisyenlerin gozunden sınıf yonetimini gorebilecek, deneyimli akademisyenler kendilerini geliştirebilecek, ders anlatırken yapılan hatalar fark edilebilecek, akademisyenlerin etkili ders anlatmaları sağlanabilecek, sınıflarında bulunan akıllı tahta ve benzeri teknolojik ekipmanların derslerde aktif kullanmaları kolaylaşacak.
"Goz Hareketleri İzleme Gozluğu" ile Dersler Kayıt Altına Alınacak
Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Rektor Comaklı, akademisyenlerin etkili oğretim yaparak ulkemizin geleceği olan genclerin daha iyi eğitim almalarına katkıda bulunmayı hedeflediklerini soyledi. Rektor Comaklı proje ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: "Turkiye ve Avrupa'daki universitelerde verilen derslerde akademisyenlerin sınıf yonetimi ve etkileşimli ders anlatımları ile konulardaki pedagojik becerileri, akademisyenlere yonelik uygulanacak "Goz Hareketleri İzleme Gozluğu" ile yapılacak sınıf ici ders kayıtları modellenecek. Proje sonunda ise; akademisyenlerin edinmeleri gereken bilgi ve becerilerin kısa zamanda aktarımına kolaylık sağlayacak bilgisayar destekli oğrenme icerikleri de tasarlanıp geliştirilecek. Yayılmasında YOK ve katılımcı ulkelerin YOK benzeri kurumlarının rol ustlenmesi hedeflenen proje cıktıları ile geliştirilen model daha sonra Turkiye'de ve diğer AB ulkelerinde de yaygınlaştırılacak."