Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) duzenlediği oğretmenler arası kısa oyku yarışmasında birinciliği, Ankara'da İngilizce Oğretmeni Muzeyyen Alver, 'Aşıklar Kahvesinin Huznu' adlı oykusuyle kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) duzenlediği oğretmenler arası kısa oyku yarışmasında birinciliği, Ankara'da İngilizce Oğretmeni Muzeyyen Alver, 'Aşıklar Kahvesinin Huznu' adlı oykusuyle kazandı. Oykusunde doğup buyuduğu Erzurum'un Şenkaya ilcesine bağlı Taht Koyu'ndeki cetin doğa koşullarını anlatan Alver, "Sabah kirpiklerimiz buz tutardı, ellerimiz donardı, ayaklarımızda kara lastik, oyle giderdik keci yollarından" dedi.MEB, Turk edebiyatına onemli eserler kazandıran 'oğretmen yazarlar' geleneğini devam ettirmek amacıyla bu yıl ilk defa 'Hasan Ali Yucel Edebiyat Odulleri Oğretmenler Arası Kısa Oyku Yarışması' duzenledi. Yarışmanın teması 'Anadolu' olarak belirlenirken, aralarında Doğan Hızlan'ın da bulunduğu Değerlendirme Kurulu, Turkce'yi kullanma gucu, ozgunluk ve edebi nitelik, uslup ve oyku metninin temaya uygunluğu ve etkileyiciliği kriterlerine gore secimini yaptı. Altındağ Karapurcek Şehit Osman Kablan Ortaokulu'nda gorev yapan İngilizce Oğretmeni Muzeyyen Alver, birinci oldu.
'EN İYİ BİLDİĞİM YERLERİ YAZDIM'
Alver, oyku yarışmasında konunun 'Anadolu' olduğunu oğrenince doğup buyuduğu ve aynı zamanda oğretmenlik yaptığı yerleri anlatmaya karar verdiğini belirtti. Alver, birincilik getiren oykusuyle ilgili şoyle konuştu:
"Oykumde aslında Anadolu'nun hoşgoru ikliminde gelişip buyuyen cok kulturlu yapısı var ya, insanların ona nasıl sahip cıktığını vurgulamak istedim. Allahuekber Dağlarından esinlendim ve bir el feneriyle yaşlı bir adamın dostluk hikayesi uzerinden, coğrafyanın insanı nasıl etkilediğini, bu etkileşimin karşılıklı olduğunu, hoşgoru ikliminde gelişen o zengin, guzel yapısını vurgulamak istedim. Aslında bir ayrılık, dostluk ve sevgi hikayesi. 'Aşıklar Kahvesinin Huznu'ydu oykumun adı. Aşıklık geleneği kulturumuzun cok onemli bir parcası ve bu benim yoremde gercekten hala cok canlı yaşanıyor. Biraz onu da vurgulamak istedim metinlerimde."
'KİRPİKLERİMİZ BUZ TUTARDI, YOLA İKİ AYAĞIMIZ SIĞMAZDI'
Kendi memleketi Erzurum'un yanı sıra Ardahan, Eskişehir ve Ankara'da gorev yapan evli ve 2 cocuk annesi Muzeyyen Alver, oyku yazmaya ortaokul yıllarında başladığını soyledi. Doğup buyuduğu Erzurum'un Şenkaya ilcesine bağlı Taht Koyu'nde ortaokul ve lise olmadığı icin kar kış demeden yollara duştuğunu anlatan Alver, "Sabah kirpiklerimiz buz tutardı, ellerimiz donardı, ayaklarımızda kara lastik, oyle giderdik keci yollarından, iki ayağımız sığmazdı yani yola. Kimsenin de aklına gelmezdi 'şu yolu biraz genişletelim' diye, oyle gidip geldik senelerce, dereleri gecerek, sel falan olurdu. O zamanlar cok yağardı kar, dizlerimize kadar karın icerisinde gomulduğumuzu hatırlarız. Sonra oğlen koştura koştura gidip ayakta bir şeyler atıştırıp, tekrar koştura koştura oğleden sonraki derslere yetişmeye calışırdık" dedi.
'MEZUN OLDUĞUM OKULLARDA GOREV YAPTIM'
Sınıf oğretmenliği mezunu olmasına rağmen ek branşı İngilizce oğretmenliğini tercih eden Alver, kendi mezun olduğu okullarda oğretmenlik yapma şansını yakaladığını belirterek, "Kendi mezun olduğum ilkokulda oğretmenlik yaptım, guzel bir duyguydu. Kendi diktiğim ağacları filan tekrar suladım. Akrabalarım da coğu oğrenci, kucuk bir koydu zaten. Daha sonra yine kendi mezun olduğum ortaokula gectim" diye konuştu.
Cumartesi gunu duzenlenecek torende odulunu alacak olan Alver, yarışmadan gelen dereceyle yazdığı oykuleri kitaba donuşturmek icin cesaretlendiğini kaydetti.