Kilis'te, Suriye sınırının sıfır noktasında gorev yapan oğretmenler, teror saldırılarının olduğu donemde bile oğrencilerinin eğitimlerinden geri kalmaması amacıyla cansiperane calışma ortaya koydu. Kilis'te sınır hattındaki koy okullarında calışan oğretmenler, zaman zaman zor şartlar altında kalsalar da oğrencilerini buyuk bir azimle geleceğe hazırlamaya calışıyor.
Turkiye'nin farklı illerinden Kilis'e gelen anaokulu oğretmeni Fatma Duman ile sınıf oğretmenleri İlknur Karagoz ve Sibel Ozay, sınır hattında fedakarca gorev yapan oğretmenler arasında yer alıyor.
Teror saldırılarının olduğu donemlerde bile oğrencilerinin en iyi şekilde yetiştirilmesi icin gayret gosteren oğretmenler, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla rahat bir nefes aldı.
Oğretmenler, Kilis İl Milli Eğitim Mudurluğu ve koy sakinlerinin desteğiyle okulların fiziki eksikliklerinin tamamlanmasını da sağladı.
Anaokulu oğretmeni Fatma Duman, AA muhabirine yaptığı acıklamada, 2016 yılında Kilis'e atandığını ve merkeze bağlı Gozkaya koyunde gorev yaptığını soyledi.
Sınırın sıfır noktasında bir koyde gorev yapmanın bazı zorlukları da beraberinde getirdiğini anlatan Duman, "Koyumuz sınırdaki Darmık Dağı eteklerinde bulunuyor. Buraya gelirken aklımızda şuphelerimiz vardı. Zor gunler yaşadık ama Zeytin Dalı Harekatı ile rahat bir nefes aldık." dedi.
Terorle mucadele kapsamında yurutulen harekat sırasında gelen sesler nedeniyle cocukların korkmamaları icin dikkatlerini farklı yonlere cekmeye calıştıklarını aktaran Duman, "Cocuklar sesleri duymasın diye muzik acıp dans ettiğimiz oluyordu. Zorlu bir surecti ama ordumuz sayesinde hepsini atlattık." diye konuştu.
"Evimiz gibi kıymet verdik buraya"
Sınıf oğretmeni İlknur Karagoz da 4 yıldır Suriye'nin Azez ilcesi sınırındaki Kilis'in Ekincik İlkokulu'nda gorev yaptığını soyledi.
Atamaların acıklandığı gun eşi ve cocuklarıyla gece koye gelip muhtardan okulun anahtarını aldığını anlatan Karagoz, "Heyecanla ellerim titreyerek okulun kapısını actım. Halen aynı heyecanla gorev yapabildiğim icin cok mutluyum." dedi.
Birleştirilmiş sınıflı okulda birinci sınıftan 4. sınıfa kadar 19 oğrenciye eğitim veren Karagoz, gecmişte zor şartlarda eğitim vermek zorunda kaldıklarını ancak Fırat Kalkanı Harekatı sonrası hem oğrencilerinin hem de kendisinin rahata kavuştuğunu dile getirdi.
Karagoz, vatan icin her vatandaşa bir gorev duştuğunu anlatarak, "Biz oğretmenlerin gorevi zor şartlar altında bile olsa eğitim-oğretimi aksatmamaktır. Biz bunu oğrencilerimizle cok guzel bir şekilde her durumda başarıyoruz." diye konuştu.
Karagoz, okul binasını da onardıklarını belirterek, şunları soyledi:
"Okulumuz eskiydi. Yoğun yağışlardan dolayı catıda akma ve boya gibi bazı fiziki yetersizlikler bulunmaktaydı. Gerekli yerlere başvurarak okulumuzu guzelleştirmeye calıştık. Her şeyi oğrencilerimle birlikte yaptım. Sıraları birlikte taşıdık. Kara tahtayı sokup yeni bir beyaz tahta monte ettik. Okul dışını universiteli genclerle renklendirdik. Evimiz gibi kıymet verdik buraya."
Şehit asker adına kutuphane kurdular
Kilis'in Afrin sınırındaki Hisar koyunde gorev yapan sınıf oğretmeni Sibel Ozay da Zeytin Dalı Harekatı sırasında oğrencilerinde yoğun şekilde vatan, bayrak ve asker sevgisi oluştuğunu anlattı.
Ozay, teneffuslerde askerlerle karşılaştıklarında onları bayraklarla selamladıklarını, ceşitli marşlar ve şarkılar soylediklerini belirtti.
Oğrencilerinin askerlere yazdıkları mektupları kendi elleriyle goturduğunu aktaran Ozay, "Sosyal medya aracılığıyla başlattığımız kampanyayla harekatta şehit olan Jandarma Astsubay Cavuş Abdullah Taha Koc adına okulda bir kutuphane kurduk." dedi.
Ozay, okulun fiziki şartlarının iyileştirilmesi amacıyla meslektaşı Sumeyya İşlek ile kolları sıvadıklarını boya, sıra ve tahta bakımlarını tamamlayıp hayırseverlerin de desteğiyle oğrencilerine bot, mont ve kırtasiye malzemesi temin ettiklerini soyledi.