Ağrı'da ilk gorev yeri olan koy okulunda hem mudur yetkili hem de oğretmen olarak calışan Gamze Cal, okulun temizliğini yapıp kış aylarında sobasını da yakarak oğrencilerini sıcak bir ortamda geleceğe hazırlıyor. Ağrı'nın Tutak ilcesine bağlı Sincan Koyu İlkokulunda hem mudur yetkili hem de oğretmen olarak gorev yapan Gamze Cal, okulun temizliğini yapıp soba yakarak oğrencilerinin sıcak bir ortamda eğitim almasını sağlıyor.
İlk gorev yeri olan Tutak ilcesine 8 kilometre uzaklıktaki Sincan Koyu İlkokulunun tek oğretmeni 26 yaşındaki Gamze Cal, Denizli'den gecen yıl geldiği Ağrı'da cetin kış şartlarına ve yaşadığı zorluklara rağmen ozveriyle mesleğini surduruyor.
Tek derslikli 12 mevcutlu birleştirilmiş sınıfta oğrencilerini geleceğe hazırlamak adına yaptığı calışmaları koyluler tarafından da takdir toplayan oğretmen Cal, kısa surede hem oğrencilerle hem de aileleriyle gonul bağı kurdu.
Oğrencilerinin kış mevsiminde uşumemesi ve sıcak bir derslikte eğitim gormesi icin soba yakmayı oğrenen Cal, tek başına gorev yaptığı okulun temizliğini de tek başına yapıyor.
Her sabah oğrencilerinden once okula gelerek ilk iş olarak okulu temizleyip odunluktan komur taşıyan ve derslikteki sobayı yakan Cal, daha sonra ilk goz ağrısı oğrencilerini kapıda karşılıyor.
Sobanın etrafında cember oluşturduğu oğrencilerine okuduğu "Kulkedisi" ve "Pamuk Prenses" gibi masallarda adeta kendisini ve oğrencilerini bulan fedakar oğretmen, yakından ilgilendiği oğrencilerinin okuma azmini daha da guclendiriyor.
Okulun tum sorumluluğunu ustlenen Cal, oğrencileriyle zaman zaman turkuler soyleyip, guneşli ve sıcak havalarda cıkardığı okul bahcesinde oyunlar oynayarak eğitimi daha eğlenceli hale getiriyor.
Okulda temizlik işleri ve oğretmenliğin yanı sıra resmi işlemlerde "mudur yetkili" olarak da gorevini surduren Gamze Cal, AA muhabirine, tek derslikli birleştirilmiş sınıfta 12 oğrencisine eğitim verdiğini anlattı.
Mevcudun az olması nedeniyle oğrencileriyle birebir ilgilenme fırsatı bulduğunu belirten oğretmen Cal, oğrencilerini geleceğe hazırlamak adına elinden gelen cabayı gosterdiğini ifade etti.
Cal, Ağrı'da havaların sert gectiğini ancak insanların sıcak kanlı olduğunu ve koyde hic yabancılık cekmediğini dile getirerek, şoyle konuştu:
"Bu okula gecen yıl atandım. Burası alıştığım ve buyuduğum ortamdan hayli farklı ama insanlar sıcak kanlı ve gunlerimiz keyifli geciyor, bu koyu de cok seviyorum. Koyluler ve oğrencilerimle aramızda kuvvetli bir bağ var. Burası birleştirilmiş sınıflı bir koy okulu ve burada tek oğretmenim. Buraya gelmeden once hic soba yakmamıştım ve nasıl yakılacağını bilmiyordum. Oğrencilerim ve velilerim sağ olsunlar soba yakmayı oğretti. Ben aslında buraya oğretmenlik yapmaya, kazandığım bilgi ve birikimleri onlara aktarmaya gelmiştim ama burada hayata dair cok fazla şey oğrendim."
"Karın yuksekliği cocuklarımın boyunu geciyor"
Bolgede kışın sert gectiğine işaret eden Cal, "Kışın iklim şartları oldukca zorlu geciyor. Bazen yoldan gecerken karın yuksekliğinin cocuklarımın boyunu gectiğini goruyorum. Denizli ile burası arasında buyuk bir iklim farklılığı var. Bunları zamanla alışıyorsunuz. Ama keyifli olan kısmı cok soğuk bir havada sobamızı yaktığımızda cocuklarla toplanıp sobanın etrafında sohbet etmek butun zorluğu ve gucluğu unutturuyor size." dedi.
Bolgede fedakarca calışan cok sayıda oğretmen olduğunu vurgulayan Cal, "Oğrencilerimle aramdaki bağ anne ile cocukları arasındaki bağ gibi. Butun oğrencilerimin ileride kazanmak istedikleri meslekler var. Onların hayalleri mesleklerine kavuşmaları, benim hayalim de onların hayallerine kavuşmalarını sağlamak." ifadelerini kullandı.
Cal, tek olması nedeniyle okulun her şeyi ile ilgilendiğine değinerek, şunları kaydetti:
"Okulun her şeyiyim, oğretmeniyim, muduruyum. Okulun butun temizlik işlerine de ben bakıyorum. Bu durum burayı daha cok sahiplenmeme neden oluyor. Burada bir aile gibi yaşıyoruz. Henuz anne değilim ama eminim annelik bundan cok farklı bir duygu değildir. Bu cocukların gozlerindeki ışıltı ve pırıltı bitmediği ve omrum vefa ettiği surece bu mesleği severek yapmaya devam edeceğim."