Erzurum'da hazırladığı bilimsel projelerle oğrencilerinin onemli oduller almasını sağlayan ve 6 yıl once yılın oğretmeni secilen Tuba Dumlu Guler, kız cocuklarının eğitim hayatına yon veriyor. Erzurum'da fen bilimlerinde oryantiring eğitimi uygulayan ve hazırladığı bilimsel projelerle oğrencilerinin onemli oduller almasını sağlayan oğretmen Tuba Dumlu Guler, hem kız cocuklarının eğitimine verdiği destek hem de sosyal sorumluluk projeleri ile takdir topluyor.
Kentteki Omer Nasuhi Bilmen Ortaokulunda gorev yapan evli ve iki cocuk annesi 35 yaşındaki fen bilimleri oğretmeni Tuba Dumlu Guler, 13 yıllık meslek hayatında sadece bilimsel projelerle değil, sosyal sorumluluk projeleriyle de oğrencilerin başarılarına ortak oluyor.
Ozellikle ceşitli sorunlar yaşayan ailelerin kız cocuklarına psikolojik destek verip dersleri ile ozel olarak ilgilenen Guler, sevgi evinde kalan, ailevi sorunlar yaşayan ya da babası vefat eden bazı kız cocuklarının universiteyi kazanmasını sağlamasıyla dikkati cekiyor.
Başlattığı kampanya ile yeterli dersliği bulunmayan bir koye okul yaptıran ve bu tur calışmaları cevresindekilerden beğeni toplayan Guler'in, babası vefat eden bir kız cocuğunun universiteyi kazanmasına ilişkin calışması 2017 yılında Milli Eğitim Bakanlığınca oğretmenler arasında duzenlenen "Anı" yarışmasında birinci oldu.
Kız cocuklarının okula kazandırılması icin hazırladığı "Almira", okuldaki fen derslerinde oğrencilerin başarısını artırmaya yonelik "Bu benim hikayem" ve TUBİTAK yarışmasında Turkiye birincisi olan "ekolojik asansor" ve tarihi mekanlardaki figurlerin gun yuzune cıkartılmasını amaclayan "Tarihte saklı mesajlar" gibi bircok sosyal sorumluluk projesine imza atan Guler, oğrencileriyle hazırladığı 7 TUBİTAK projesinde ceşitli oduller aldı.
Erzurum'da ilk kez fen bilimlerinde oryantiring eğitimi uygulayan ve hazırladığı projeler dolayısıyla 6 yıl once "yılın oğretmeni" de secilen Tuba Dumlu Guler, kız cocuklarının hayatına yon veriyor.
Oğretmen Tuba Dumlu Guler, AA muhabirine yaptığı acıklamada, mesleğin ilk yıllarında ceşitli zorluklar yaşadığını anlatarak, "Benim hayatım oğrencilerimin başarılarıyla anlam kazanıyor." dedi.
"Bilim insanları yetiştirmeye başladık"
Babasının vefatından sonra hayata bakışının değiştiğini ifade eden Guler, şoyle konuştu:
"Babamın vefatından sora kendi kendime soz verdim. Kız cocuklarının kendi ayakları ustunde durması icin elimden geleni yapacağım dedim. 13 yıllık meslek hayatımın, 10 yılı koy okullarında gecti. O donemler kız cocuklarının eğitimi, okula kazandırılması zordu. Ailelerin kız cocuklarını okula gondermeme gibi sorunlar cok yaşandı. Hayat hikayem kız cocuklarının eğitime kazandırılmasını anlatan projelerle başladı. Bircok sosyal projelerin yanı sıra kamu spotları hazırlayıp kız cocuklarımızın eğitim almasını sağladım. Onların meyvelerini topluyoruz ve şimdi bilim insanlarını yetiştirmeye başladık."
Guler, bilim projelerinde kız oğrencilerin sayısının artmasının kendisi gibi butun oğretmenleri mutlu ettiğini soyledi.
Yuruttuğu sosyal projelerin kız cocuklarının hayatlarına dokunduğunu ve bunların cocuklarda merhameti de artırdığını belirten Guler, "Babası intihar eden ve ruhsal sorunlar yaşayan bir kızımızı okula kazandırıp başarılı bir oğrenci olmasını sağladım ve universiteye gitmesine vesile oldum. Şimdi bu kızımız bilim icin ter dokecek." diye konuştu.
Oğretmen Guler, ozellikle sevgi evlerindeki cocukların sosyalleşmesini sağlamak icin hazırladığı projelerin Turkiye'de ornek projeler arasına girdiğini aktardı.
"Tek gayem cocuklarımızın ulkemiz icin guzel projeler hazırlamasını sağlamak"
Hazırlanan sosyal sorumluluk projelerinin sadece eğitimde başarıyı artırmaya yonelik olmadığını vurgulayan Guler, şunları kaydetti:
"Fen bilimleri alanında coklu zeka kuramına inanan bir oğretmenim. Oğrencilerin derslerini sevmeleri icin bireysel alanlarına ve zeka seviyelerine gore ders işliyoruz. Muziklerle, gorsel karikaturlerle, sosyal drama calışmaları ve bedensel zekalarında farkındalık oluşturarak fen bilimleri konularını calışıyoruz. Oğrencilerin derslerini severek yapması icin hazırladığım metotlar sayesinde sınıfın başarı oranı arttı. Benim tek gayem, cocuklarımızın ulkemiz icin guzel projeler hazırlayıp, 'ben de varım' demelerini sağlamak."
Guler, oğrencilerinin başarısından dolayı gurur duyduğunu anlatarak, "Projelerde, cocuklarımızın başarı oranını artırırken onların merhametli olmalarını, insanlara, yaşlılara, hayvanlara, nasıl davranması gerektiğini anlatan yollar da mevcut. Oğrencilerimin başarısı benim de motivasyonumu artırıyor ve yeni projeler uretmem icin bana yeni fikirler sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.