Emekli oğretmen İlker Cam, bundan 40 yıl once başladığı mesleğini emekli olduktan sonra yabancılara gonullu oğretmenlik yaparak surdurmenin mutluluğunu yaşıyor. Emekli Turk Dili ve Edebiyatı oğretmeni 63 yaşındaki İlker Cam, bundan 40 yıl once başladığı mesleğini emekli olduktan sonra yabancılara gonullu oğretmenlik yaparak surdurmenin mutluluğunu yaşıyor.
Mesleğe 23 yaşında başlayan İlker Cam, devlet okullarında 26 yıl oğretmen ve idareci olarak gorev yaptıktan sonra 2004'te emekli oldu. Daha sonra ceşitli kurumlarda eğitim vermeye devam eden Cam, 6 yıldır da Cankaya Belediyesinin Cebeci Cankaya Evi'nde yabancılara gonullu olarak Turkce kursu veriyor.
Cam, AA muhabirine yaptığı acıklamada, omrunu adadığı oğretmenlik mesleğinin hikayesini anlattı. Cok sevdiği oğretmenlik mesleğine kendi isteğiyle Beytuşşebap'ta başladığını, burada 7 yıl calıştığını, daha sonra Turkiye'nin farklı bolgelerinde yıllarca hizmet ettiğini anlatan Cam, "Oğretmenlik mesleğini seviyorum ve devam ettiriyorum. Butun meslektaşlarıma da tavsiye ederim. Emekli olduktan sonra eğitimi bırakmasınlar. Hangi branş olursa olsun oğretmenlik guzel bir meslek ama zevk alıyorsanız oğretmenlik aşkını icinizde hissedebiliyorsunuz." diye konuştu.
Cocuklara gelecek kazandırmanın tarif edilemez bir mutluluk olduğunu vurgulayan Cam, şoyle devam etti:
"Milli Eğitim Bakanlığında oğretmenlik, yoneticilik yaptığım yıllardan oğrencilerimle goruşuyoruz. Tabii o gunku cocukların hepsi buyudu, yetişkin birer insan, meslek sahibi oldular. Oğrencilerimin belli bir yere geldiğini, onların bir meslek sahibi olduğunu gorduğum zaman cok mutlu oluyorum. Ben onları tanıyamayabiliyorum ama onlar otobuste, yolda beni gorduklerinde tanıyorlar. İsmimle hitap ediyorlar mutlu oluyorum."
"3 binin uzerinde yabancı oğrenciye kurs verdim"
Yıllarca Turkceyi en iyi şekilde oğretmeye calıştığını dile getiren Cam, yabancı oğrencilere ders vermenin ise ayrı bir tecrube olduğunu vurguladı. Emekli olduktan sonra eğitim vermeye devam etmek istediği icin bir arayışa girdiğini aktaran Cam, şunları soyledi:
"Halk Eğitim Mudurluğune gittim, orada yabancı oğrencilere ders verecek bir oğretmen istiyorlardı. Ben de gonulluluk esasıyla bu işi kabul ettim. Yaklaşık 6 senedir yabancılara severek ders veriyorum. Onların Turkce oğrenmesini, kendilerini ifade edebilmesini, sıkıntı yaşamamasını arzu ediyorum. Kendilerini ifade ettikleri zaman mutlu oluyorum. Kurslarımızın suresi icinde de Turkceyi kendilerini ifade edebilecek duzeyde oğreniyorlar."
Irak, İran, Afganistan, Rusya, Mısır, Pakistan, Libya, Afrika, Kazakistan, Kırgızistan, İngiltere, Yunanistan gibi ulkelerden cok sayıda oğrencisi olduğunu anlatan Cam, bugune kadar 3 binin uzerinde oğrenciye kurs verdiğini, oğrencileriyle mezun olduktan sonra da iletişim halinde olduğunu kaydetti.

"İlker bey cok sabırlı"
İranlı 37 yaşındaki Davood Edalat Gostar da 4 ay once İran'dan Turkiye'ye geldiğine işaret ederek "Turkce oğreniyorum cunku Turkce cok iyi bir dil. Burada yaşarken Turkceye ihtiyacım var. İlker bey cok sabırlı, bilgili ve bize cok yardımcı oluyor." dedi.
Evlendikten sonra Turkiye'ye yerleşen Ukraynalı İrina Aygun ise Turkce oğrenmeyi cok sevdiğini dile getirerek "Hocamız cok iyi. Bize Turkceyi cok guzel oğretiyor. Turkiye'de ve bu kursta olmaktan cok mutluyum." diye konuştu.