Kendileri gibi gorme engelli olan oğretmenleri Zekiye Kılıc'ın yolundan giden Emine Karakoseli ve Onur Dinc, yıllar once oğrenci oldukları Mitat Enc Gorme Engelliler Ortaokulu'nda oğretmenleriyle yan yana gorev yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Emine Karakoseli ve Onur Dinc, Mitat Enc Gorme Engelliler Ortaokulu'nda okurken kendileri gibi gorme engelli olan oğretmenleri Zekiye Kılıc'ı ornek alarak oğretmenlik mesleğini secti. Yıllar once sıralarında oturdukları sınıflarda bugun ders veren oğretmenler, oğrencilerine istenildiğinde her zorluğun aşılabileceğini gosteriyor.
Karakoseli, AA muhabirine yaptığı acıklamada, oğretmenlik mesleğini 9 yıldır sevgiyle surdurduğunu, mezun olduğu Mitat Enc Gorme Engelliler Ortaokulu'nda 5 senedir gorev yaptığını belirtti. Okuduğu okulda bir gun oğretmeniyle calışacağının aklına bile gelmediğini soyleyen Karakoseli, "Oğrenci olarak yıllarımı gecirdiğim okulda oğretmen olmanın duygusunu anlatamam. Bugunlere gelmemde buyuk emeği olan oğretmenlerim gibi ben de oğrencilerimin iyi yerlere gelmeleri, hayallerine ulaşmaları icin elimden geleni yapıyorum." dedi.
"Oğrenciler bizleri ornek alıyor"
Kendisi de gorme engelli olduğu icin oğrencilerini daha iyi anladığını ifade eden Karakoseli, "Bizlerin gorme engelli oğretmenler olarak derslere girmemiz, oğrencileri de teşvik ediyor. Oğrenciler bizleri ornek alıyor ve başarılı olmak icin daha azimli şekilde calışıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
Karakoseli, engelli cocukların başarılı olmasında aile ve okulun onemine işaret ederek "Ailelerin, cocuklarının eğitimini mutlaka desteklemesi, okul ile iş birliği icinde olması gerekiyor. Aynı zamanda ailelerin, cocukların kendilerini geliştirmeleri icin sosyal ortamlarda bulunmalarına, etkinliklere katılmalarına destek vermeleri onem taşıyor. Aileler, cocuklarına kol kanat germek isterken, korumacı bir tutumla onları toplumdan koparmamalı." diye konuştu.
"Oğretmenlerimi sevdiğim icin oğretmenliği sevdim"
Gorme engelli oğretmen Onur Dinc, mesleğe bu yıl Mitat Enc Gorme Engelliler Ortaokulu'nda ozel eğitim oğretmeni olarak başladığını belirtti. Oğretmenlik mesleğini ilkokul ve ortaokul oğretmenlerinin etkisiyle sectiğini anlatan Dinc, şoyle devam etti:
"Oğretmenlerim hem akademik hem de insani değerler yonunden gelişimime buyuk katkılar sağladı. Zekiye oğretmenimin de ustumde buyuk emekleri var. Zekiye oğretmenimin, topluluk onunde konuşma, sunum yapma, tiyatro gibi calışmalar yaptırması sayesinde sosyal yonden kendimi cok geliştirdim. Oğretmenlerimi sevdiğim icin oğretmenlik mesleğini de sevdim."
"Ozel eğitim oğretmenliği vicdan işidir"
Dinc, universite eğitimi sırasında stajını Mitat Enc Gorme Engelliler Ortaokulu'nda yaptığını aktararak şunları soyledi:
"Stajımı yaparken oğretmenliği ne kadar cok sevdiğimin farkına vardım. Şu an okulumuzda, birden fazla yetersizliği olan engelli cocuklara dersler veriyorum. Ozel eğitim oğretmenliği vicdan işidir. Vicdansız ve duygusuz bir insanın yapabileceği iş değildir. Oğrencilerime yol gosterdiğim icin cok mutlu oluyorum. Bazı cok engelli oğrencilerimin kaşık tutmayı oğrenmesi bile benim bu mutluluğu yaşamam icin yeterli oluyor."
Engelli cocuk sahibi ailelere buyuk sorumluluklar duştuğune işaret eden Dinc, "Zaman zaman cocuklarından cekinen ailelerle karşılaşıyoruz. Aileler cocuklarından asla cekinmesin ve utanmasınlar. Cocuklarının akademik, sosyal gelişimlerine destek versinler. Onları eve kapatmasınlar. Cok engelli olsalar dahi her cocuğun bir eğitim hakkı olduğunu unutmasınlar." dedi.
"En cok istediğim, oğretmenlerin dersi sozel anlatmasıydı"
Mitat Enc Gorme Engelliler Ortaokulu'nda 27 yıldır Turkce oğretmenliği yapan gorme engelli Zekiye Kılıc da cocukluğundan beri hayalini kurduğu mesleğine uzun yıllar daha devam etmek istediğini vurguladı.
Eğitimini engelli olmayan oğrencilerin okuduğu okullarda tamamladığını belirten Kılıc, "Oğrencilik yıllarımda en buyuk sorunum kara tahtaya yazılan yazıları okuyamamaktı. Oğretmenimiz sınıfımıza girdiğinde acaba tahtayı mı kullanacak yoksa dersi sozel mi anlatacak diye duşunerek endişelenirdim. Derslerde en cok istediğim, oğretmenlerin dersi sozel anlatmasıydı. Engelli oğrencilerin ilkokulu ve ortaokulu engellilere ozel okullarda okumalarının daha faydalı olacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
"Oğrencilerimin meslektaşım olmasından dolayı cok mutluyum"
Kılıc, oğrencilerinin oğretmen olmasından ve onlarla aynı okulda gorev yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek şunları kaydetti:
"Emine benim ilk goz ağrım cunku oğretmenliğe başladığımda ilk Emine'nin olduğu sınıfa ders verdim. Onur'la da oğrenciliği suresince 8 yıl boyunca tiyatro calışmaları yaptık. İkisi de başarılı oğrencilerimdendi. Onların oğretmenliği secerek meslektaşım olmasından dolayı cok mutluyum. Onlar azimle calışıldığında zorlukların ustesinden gelinebileceğini gosteriyor."