Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle Maltepe Universitesi 24 Kasım Oğretmenler Gunu'nde 'Pes Etmeyen Kahramanlar'ın başarı hikayelerini olumsuzleştirildi. Gectiğimiz yıl başlatılan proje kapsamında bu yıl da İzmir, Muş ve Şırnak'taki vefakar oğretmenler bulundu. Oğrencilerin kaderini değiştiren oğretmenlerle ve oğrencileriyle tek tek soyleşiler yapılarak başarı hikayeleri ortaya cıkarıldı. Anadolu'da gorev yapan fark yaratan oğretmenlerin yarattıkları eğitim mucizeleri uc kısa film ile ekrana taşındı. Uc ayrı şehirde gunler suren cekimlerde kameranın karşısına gecen oğrenciler, kahramanlarının hikayelerini ve değişen hayatlarını anlattı. Maltepe Universitesi, 2018 yılında da Anadolu'nun dort bir yanında, zorluklara ve yokluklara rağmen pes etmemiş oğretmenlerin peşine duşmuş, altı ayrı film ile bu hikayeleri ekrana taşımıştı.
"OĞRETMENLER HAYATIN MİMARI"
Maltepe Universitesi Rektoru Prof. Dr. Şahin Karasar, idealleri yolunda calışan ve oğrencisinin kaderini değiştiren tum oğretmenlerin birer hayat mimarı olduklarını soyledi. Prof. Dr. Karasar "Oğretmen sadece bilgiyi aktaran değil, oğrencisindeki cevheri acığa cıkaran ve o cevheri işleyendir. Cocuklarımızın geleceği, oğretmenlerimizin ellerindedir. Fark yaratan oğretmenlerin hikayelerini kısa filme cekerek, Turkiye'nin tum cefakar ve fedakar oğretmenlerine adamayı amacladık" dedi.
OĞRETMENLER VE HAYATLARI DEĞİŞEN OĞRENCİLERİN HİKAYELERİ
Muş'un Yarpuzlu Koyu Ortaokulu'nda gorev yapan, yuzde 99 gorme engelli Caner Keser'i, 10 yaşındaki oğrencisi İlknur Kılıc anlattı. Keser, engelli tayini hakkından yararlanmayarak Doğu'daki koy okullarında gorev yapmayı kendi isteği ile secen, idealist bir muzik oğretmeni. Oğrencilerine muziğin gucuyle yaklaşıyor, nota dahi bilmeyen cocukları eğiterek konservatuvar sınavlarını kazanmalarını sağlıyor.
Muş'un Yarpuzlu Koyu'nde de hayatında ilk kez muzik oğretmeni goren cocuklarla koro kurdu, nota oğretti. Ustelik koye sazını ve piyanosunu getirtti, ilk kez enstruman goren cocukların dunyasına ışık oldu.
5. Sınıf oğrencisi İlknur Kılıc, "Oğretmenimiz engelli olmasına rağmen biz hicbir engel hissetmedik. O soylerdi, biz yazardık. Muziği o kadar cok sevdim ki, koyumuzde lise olmamasına rağmen Muş'taki guzel sanatlar lisesine hazırlanıyorum. Buyuduğunde Caner oğretmeninin izinden gidip, muzik oğretmeni olmak istiyorum" diyerek oğretmeninin anlattı.
COBANLIKTAN OĞRETMENLİĞE
Şırnak'ın Balveren Beldesi'nde bir grup gonullu koy oğretmeninin yarattığı mucizeyi ise; babası gibi cobanlık yapacakken, artık bir universite oğrencisi olan, oğretmen adayı Sevda Bayık anlattı.

90 metrekarelik bir ahırı kendi imkanlarıyla kutuphaneye ceviren Balverenli gonullu oğretmenler, beldenin kaderini değiştirdi. Liseyi bitirdikten sonra hayvancılıktan gecim sağlayan ailelerine yardım etmekten başka secenekleri olmayan gencleri ikna ederek bu kutuphaneye getiren oğretmenler, yoğun bir universite sınavı hazırlık programı yurutuyor.
Şırnak Halk Eğitim Merkezi Mudurluğu'nun destek verdiği kutuphanenin gonullu oğretmenleri Umut Bayram, Aydın Fidan, Orhan Artuc, Halide Yıldız, Aysel Yıldız, Rıdvan Artuc ve Fuat Sidar'ın hayali; beldenin tum cocuklarının universite diploması alıp, meslek sahibi olması. Bu uğurda yıllardır gencleri universite giriş sınavına hicbir maddi karşılık almadan hazırlıyorlar.
Kutuphane oğretmenlerinden Orhan Artuc, "Biz koyumuze bir hizmette bulunmak istedik. Kendi imkanlarımızla sıra, tahta, kitap ve testleri temin ettik. Universiteye her yıl 20-25 oğrenci gonderiyoruz. Haftada beş gun cocuklarımız burada ders goruyor. Cocuklarımızı universiteli yapıyoruz" dedi.
DUNYANIN EN İYİ 50 OĞRETMENİNDEN BİRİ
İzmir'in Gaziemir ilcesinde daha cok dar gelirli ailelerin yaşadığı bir mahallede bulunan Anafartalar İlkokulu'nu adeta baştan yaratan Okul Muduru Okul Muduru Samet Başkonuş'u ise, 11 yaşındaki oğrencisi Ali Demir anlattı.

Başkonuş, yıkık dokuk okul binasını bağışlarla baştan aşağı yeniletti, kutuphane, spor ve sanat atolyeleri actı, hayatlarında bilgisayar gormemiş cocukları robotik, web tasarım ve kodlama yarışmalarında Turkiye şampiyonu yaptı. Avrupa'da 300 okulla iş birliği yaparak, oğrencilerinin dunyaya acılmasını sağladı. Semtteki Suriyeli cocukları okula kayıt ettirdi. Sokakta yaşayan 1200'den fazla cocuğa projeleriyle ulaştı. Ve 'Eğitimin Nobel'i olarak anılan Global Oğretmen Odulu'nun 2019 yılı finalistleri arasına girerek 'Dunyanın En İyi 50 Oğretmeni'nden biri secildi.
Başkonuş, başarısının sırrını şu sozlerle anlattı:
"Bu okulda, bu mahallede okuyan, bu semtin oğrencilerinin hicbirisinin; ozel okullarda okuyan herhangi bir oğrenciden tek bir eksiği yok. Ben bir oğretmen olarak sadece eğitimde fırsat eşitliği oluşturmaya calışıyorum. Meslektaşlarına tavsiye etmek istediğim; oğretmenlerin cocukları sevmeleridir. Cocukların gozundeki ışığı gormeye calışmalarıdır. Cocuğun icerisindeki cevheri dışarıya cıkarmasıdır."