Sivas'ta oğretmen Sedat Bayiskit, bedensel engelli oğrencisine evinde eğitim verebilmek icin haftanın 2 gunu kendisine ait otomobili ile yakıt giderlerini kendisi karşılayarak 100 kilometre yol kat ediyor Sivas'ta oğretmen Sedat Bayiskit, bedensel engelli oğrencisine evinde eğitim verebilmek icin haftanın 2 gunu kendisine ait otomobili ile yakıt giderlerini kendisi karşılayarak 100 kilometre yol kat ediyor.
Sivas merkeze bağlı Karabalcık koyunde yaşayan Ferda ve Temam Kocer ciftinin ikinci cocuğu olan yuzde 97 bedensel engelli Devran Kocer, 11 yaşında olmasına rağmen koylerinde okul olmadığı icin 2019-2020 eğitim oğretim donemine kadar eğitim hayatına başlayamadı. Hafik Adem Yavuz Yatılı Bolge Ortaokulu oğretmeni Sedat Bayiskit, gunluk 100 kilometre yolu goze alarak Devran'a evinde eğitim vermeyi kabul etti. Bayiskit, haftanın 2 gunu kent merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan 1 saatlik mesafedeki Karabalcık koyune giderek oğrencisine evinde eğitim veriyor. Bayiskit, şoforluğunu kendi yaptığı aracının yakıt masraflarını ise kendi karşılıyor. Bayiskit'in oğrencisine eğitim verebilmek icin sarf ettiği caba vatandaşlardan takdir topluyor. Kocer ailesinin en buyuk hayali cocukları Devran'ın okuma yazma oğrenebildiğini gorebilmek.
"Devran'a okuma yazma oğretebilmek icin 100 kilometre yol kat ediyor"
Anne Temam Kocer, oğluna eğitim verebilmek icin Bayiskit'in 100 kilometre yol kat ettiğini belirterek, "Devran 11 yaşında, doğuştan engelli doğdu. Kafasında şantı, belinde kesesi var. Bacaklarından dolayı yuruyemiyor. Devran, koyumuzde okul olmadığı icin okula gidemedi. Bizim de şehirde ev tutup, okutmaya durumumuz yoktu. Yoksa kim cocuğunun okumasını istemez. Devran 11 yaşında ama ilk kez hocamız sayesinde eğitim almaya başladı. Hocam cok iyi birisi, geliyor oğluma okuma yazma oğretiyor. Devran da okuma yazma oğrenmeye calışıyor" dedi.
"Eğitim aldığı icin cok mutluyum"
Anne Temam Kocer, oğlunun eğitim gorduğu icin cok mutlu olduğu belirterek hayalinin Devran'ın bir meslek sahibi olduğunu gormek olduğunu soyledi. Kocer, "Ben Devran'ın eğitim aldığını gorduğum icin oldukca mutluyum. Ben devletimizden destek istiyorum, cocuğumun eğitimi eksik kalsın istemiyorum. Devran ile ilgili hayallerim var, ekmek sahibi olsun kendini kurtarsın. Bana muhtac olmasın. Devran'ın 1 tane bilgisayara ihtiyacı var. Dersini kolaylıkla calışır, canı sıkılmaz zamanını bilgisayarında gecirir. Daha iyi şeyler oğrenir. Devran'ın koyde hic arkadaşı yok. Kimse olmadığı icin surekli evde, dışarıda cıkamıyor. Oğlumun 1 harf oğrenmesi beni mutlu ediyor" dedi.
"Kendimi Devran'ın yerine koydum"
Empati yaparak kendisini oğrencisinin yerine koyduğunu ve Devran'a evinde eğitim vermeyi kabul ettiğini belirten Sedat Bayiskit, "Okul mudurumuz, Hacı Mehmet Karataş hocamız vesile oldu. Bana ilk başta, 11 yaşında engelli bir cocuğun olduğunu ve hicbir eğitim oğretim faaliyetinde bulunmadığını soyledi. Ben de duşundum, taşındım. Empati yaptım, Devran'ın yerine kendimi koydum. Bu yaşa kadar eğitim oğretim faaliyeti almamış ve kabul ettim. İlk başlarda cok zor oldu ama şu an alıştım cok mutluyuz. Devran ile iyi bir ikili olduğumuza inanıyorum. Koye geliş, gidişim 100 kilometreyi geciyor. Koy yolu olduğu icin yollarımız bazı yerlerde bozuk. Yaklaşık 1 saatten fazla gelmem, 1 saatten fazla da gitmem suruyor. Yaklaşık 2 saat yol gidip geliyorum. Haftanın 2 gunu Devran ile buluşuyoruz ve eğitim oğretim faaliyetlerini yurutmeye calışıyoruz" diye konuştu.
"Bilgisayara ihtiyacı var"
Bayiskit, oğrencisinin bir harf oğrenebilmesi icin 100 kilometre yol kat ettiğini belirterek, "Devletimiz sağ olsun boyle bir hizmet sundu biz de burada gorev alıyoruz. Devran ve ailesi ile gurur duyuyorum, okuma yazmayı sokeceğine ve daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Devran'ın burada hic arkadaşı yok, koskocaman koyde tek cocuk. Cocuğun hem derslerini yapabilmesi icin hem de can sıkıntısını giderebilmesi icin bir bilgisayara ihtiyacı var. Guzel insanlardan bir tanesinin cıkıp bu cocuğa bilgisayar hediye edecektir diye umut ediyorum. Devran'ın bir harf oğrenmesi beni mutlu ediyor. Bir harf oğrenebilmesi icin 100 kilometreden fazla yol kat ediyorum. Geliş, gidiş yaparken cok zorlanıyoruz ama butun cabamız Devran'ın bir harf oğrenebilmesi icin. Yol mesafesi 100 değil 200 kilometre de olsa biz eğitim oğretim faaliyetlerinden geri kalmayı duşunmuyoruz. Yıl sonuna kadar bu gorevi en iyi şekilde yerine getireceğiz" ifadelerini kullandı.
Hayali polis olmak
Devran Kocer ise hayalinin polis olmak olduğunu belirterek, oğretmenini cok sevdiğini soyledi.