Kardeşi gibi zihinsel engellilere destek olmak amacıyla oğretmenlik mesleğini secen Ayşegul Kucuk Orcan, Aydın'ın Soke ilcesindeki ortaokulda, oğretmen arkadaşı, okul yonetimi ve yakınlarının desteğiyle zihinsel engelli oğrenciler icin ozel materyallerle donatılmış sınıf oluşturdu. Kardeşi gibi zihinsel engellilere destek olmak amacıyla oğretmenlik mesleğini secen Ayşegul Kucuk Orcan, Aydın'ın Soke ilcesindeki ortaokulda, oğretmen arkadaşı, okul yonetimi ve yakınlarının desteğiyle zihinsel engelli oğrenciler icin ozel materyallerle donatılmış sınıf oluşturdu.
Orcan, AA muhabirine yaptığı acıklamada, kaza sonucunda bedensel ve zihinsel engelli olan kardeşinin 2008'de, 27 yaşındayken denizde boğularak hayatını kaybettiğini anlattı.
Oğretmenlik mesleğini secmesinde kardeşinin oykusunun etkili olduğunu, universite eğitiminin ardından "Ozel Eğitim Sertifikası" aldığını belirten Orcan, Soke 100. Yıl Ataturk Ortaokulu'nda ozel eğitim alanında ucretli oğretmen olarak goreve başladığını dile getirdi.
Okulda orta ağır zihinsel engelli iki oğrencinin eğitim gorduğu sınıfın imkanlarının yetersiz olduğunu ifade eden Orcan, meslektaşı Elif Tanış ile el ele vererek, okul yonetimi ve yakınlarının desteğiyle "ev rahatlığında" bir sınıf oluşturduklarını soyledi.
Mustafa Kemal Ataturk'un "Eğitimde feda edilecek tek bir fert dahi yoktur" sozunu her zaman ilke edindiğini vurgulayan Orcan, "41 yaşına kadar hastanede sekreter olarak calışıyordum. O yaştan sonra ozel cocuklarımıza yardımcı ve destek olabilmek amacıyla universite okudum. Oğretmen oldum ve bulunduğum yerde cok mutluyum. Kendimle gurur duyuyorum. Eşimin de cok buyuk desteği oldu." ifadelerini kullandı.
Zihinsel engelli cocukların ozel eğitime ve materyallere ihtiyac duyduğuna dikkati ceken Orcan, şunları kaydetti:
"Kardeşimden sonra, 'Bu cocuklara nasıl yardım edebilirim, nasıl bir arada olabiliriz, kalbine nasıl dokunabiliriz' dedim, hayal ettim ve gercekleştirdim. Bu beni cok mutlu ediyor. Cok mutluyum. Yeryuzundeki meleklerin oğretmeni olmak ayrıcalıktır. 'Ozel eğitim sınıfı boyle olmamalı' dedik ve bir hayal kurduk. Yerde minderlerin olması gerekiyordu. Cunku yatarak etkinlikler, aktiviteler yapıyoruz. Oğrencilerin enerjilerini atmaları icin aletler gerekiyordu. Once minderi doşemekle başladık. Sonra spor aletleri aldık. Eğitim materyallerini genişlettik ve sınıfı bu hale getirdik."
Oğretmen Elif Tanış ise guzel bir sınıf oluşturduklarını, ozel oğrencilerin her şeyin en iyisini hak ettiğini aktardı.