Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Yoneticilik ve oğretmenlik gorevinden ayrılma" başlıklı 15. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Yonetici ve oğretmenler istemeleri halinde ya da gorev surelerini tamamladıklarında diğer okullara ilgili mevzuat hukumlerine gore oğretmen olarak atanabilirler." hukumlerine gore, ayrılmak isteyen oğretmen ve yoneticilerin bir takvime bağlı kalmaksızın gecişlerinin yapılması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Yoneticilik ve oğretmenlik gorevinden ayrılma" başlıklı 15. maddesinde şu hukum yer almaktadır:
"(1) Yonetici ve oğretmenler istemeleri halinde ya da gorev surelerini tamamladıklarında diğer okullara ilgili mevzuat hukumlerine gore oğretmen olarak atanabilirler.
(2) Bu eğitim kurumlarında gorev yapan oğretmen ve yoneticilerden yurt icinde veya yurt dışında başka bir goreve altı ay veya daha fazla sureyle gecici veya surekli olarak gorevlendirilenler, altı ay veya daha fazla aylıksız izin alanlar, 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları ve Toplu Sozleşme Kanununun 18 inci maddesine gore aylıksız izne ayrılanlar, ilgili yonetmelik hukumlerine gore proje okulları dışındaki diğer okullara oğretmen ya da yonetici olarak atanırlar/gorevlendirilirler."
Peki yukarıda mevzuat hukmunun atıfta bulunduğu ilgili mevzuat hukumleri hangileridir.
Bir oğretmen proje okulundan ayrılmak isterse ilgili mevzuat Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğidir.
İlgili mevzuatın hukmu ise "İhtiyac ve norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesindeki hukumlerdir.
Fakat bir proje okulundaki oğretmen, gorevinden ayrılmak isterse oncelikle tercihlerine gore bir okuldaki boş norm kadroya atanıp atanamayacağı yoksa il /ilce milli eğitim mudurluğu emrine cekilerek norm kadro fazlası atamalarında mı tercih hakkı verileceği konusunda belirsizlik bulunmaktadır. Bakanlığın bu konuda bir goruş yazısı yayınlaması yerinde olacaktır.
Bir yonetici, yoneticilikten istifa ederek proje okulundan ayrılmak isterse bize gore ilgili mevzuat Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğidir.
İlgili mevzuatın hukmu ise "Yoneticilik gorevinden ayrılma" başlıklı 34. Maddesindeki; "(1) Yoneticilik gorevlerinden istekleri uzerine ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında acık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise oncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilce icerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna, ilce icerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il icerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında acık norm kadro bulunan eğitim kurumuna oğretmen olarak atanır." hukumlerdir.
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Yoneticilik ve oğretmenlik gorevinden ayrılma" başlıklı 15. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Yonetici ve oğretmenler istemeleri halinde ya da gorev surelerini tamamladıklarında diğer okullara ilgili mevzuat hukumlerine gore oğretmen olarak atanabilirler." hukumleri acıktır, bu hukumlerde herhangi bir takvim yoktur.
Bu hukumlere rağmen "Proje okullarına yonetici ve oğretmen atamaları ne zaman yapılacak?" haberimizde yer verdiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 07.10.2019 tarih, 19159404 sayılı ve "Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları" konulu yazıları ve aynı paraleldeki Din Oğretim Genel Mudurluğunun yazılarındaki;
"Soz konusu hukumler cercevesinde ozel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına oğretmen atamaları ile yonetici gorevlendirmelerine ilişkin surec tamamlandığından, bundan boyle anılan eğitim kurumlarına oğretmen atama ve yonetici gorevlendirme taleplerinin uygun goruşle 01-31 Mayıs 2020 tarihleri arasında Personel Genel Mudurluğune bildirilmesi, bu eğitim kurumlarında eğitim oğretimin olumsuz etkilenmemesi ve yonetim boşluğu oluşmaması bakımından belirtilen tarihe kadar oğretmen ve yonetici ihtiyacının valiliklerce gecici gorevlendirme yapılması suretiyle karşılanması gerekmektedir." acıklaması gerekce gosterilerek proje okullarından ayrılmak isteyen oğretmenlerin bu talebi red edilmiştir.
İşte o yazı;
Yonetmelik hukmu acık iken herhangi bir takvim yok iken bakanlığın bu şekilde red yazısı yazması hukuksuzdur. Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Yoneticilik ve oğretmenlik gorevinden ayrılma" başlıklı 15. maddesi 1. fıkrasındaki hukumlerine gore işlem yapılması gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR