Silivri'de muzik oğretmenliği yapan Volkan Yaran, oğrencilerine daha keyifli ders verebilmek icin sebzeleri enstruman haline getirdi. Silivri Cağrıbey Ortaokulunda muzik oğretmenliği yapan Volkan Yaran, oğrencilerine muziği daha cok benimsetebilmek icin sebzeleri enstruman haline getirdi.
Havuc, turp, kabak, brokoli gibi sebzeleri enstrumana donuşturen Yaran'ın amacı, oğrencilerine doğadaki muziği de hissettirebilmek.
Volkan Yaran, AA muhabirine yaptığı acıklamada, muzik ve seslerin yaşamın her anında olduğunu, sebzelerin yanı sıra yumurtayı da muzik aleti olarak kullandığını belirtti.
Herkesin doğadaki sesleri duyması gerektiğini dile getiren Yaran, "Sadece gercek calgılarla ve kulturlerle yaşayan, var olan, gunumuze kadar bizlere ulaşmış o calgıları tanıyoruz. Ozellikle genc neslin ilgisini cekmek, muziğin evrende her yerde olduğunu hissetmelerini sağlamak icin boyle bir deneme yaptım." dedi.
"Ben de havucun sesini duymak istiyorum"
Volkan Yaran, havuc, turp, kabak, brokoli gibi sebzelerin yanı sıra yumurtayı da bir matkap ucuyla delip akını boşaltarak muzik aleti olarak kullandığını dile getirdi.
Oğrencilerin ozellikle havuctan elde ettiği sese buyuk ilgi gosterdiğini aktaran Yaran, şoyle devam etti:
"Akabinde hemen hemen her gun birkac oğrenci, havuclarla gelip, 'Oğretmenim bana da flut yapar mısınız? Ben de havucun sesini duymak istiyorum.' dedi. Bu merakla acaba hangi sebzelerden de olabilir diye duşunerek, ceşitli denemeler yaptım. Cocukların yine cok sevdiği bir sebze, ozellikle kızartmasına bayıldıkları bir sebzeden yola cıkıp, patatesten de okarina calgısı yaptım. Onların ilgisini cekmesi adına sebzelerden muzik aletleri denemeleri yaptım. Umuyorum ki bircok oğrencimiz merakla evde bulunan bircok nesneden ses uretmeye, ses duymaya calışıyor. Benim bu uğraşımı goren bircok oğrencimiz kantinden aldığı nesnelerden de sesleri merakla uretmeye başlıyorlar. Bu, cocukların sesin her yerde olduğunu bilmeleri acısından sevindirici."
Volkan Yaran, oğrenciliğinden beri enstrumanlara ilgi duyduğunu belirterek, 17 yıldır 400'un uzerinde telli, vurmalı, yaylı ve tuşlu calgıdan koleksiyon oluşturduğunu kaydetti.