Yonetmelik, yoneticinin istifa etmesi halinde kendi okulunda oğretmen olarak calışmak istemeyebileceğini ongorerek "istemeleri halinde" ifadesiyle istifa eden yoneticiye boş norm olması halinde kendi okulunu tercih edip etmemesi konusunda sınırsız bir hak vermiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Yoneticilik gorevinden ayrılma" başlıklı 34. maddesinde; "(1) Yoneticilik gorevlerinden istekleri uzerine ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında acık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise oncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilce icerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna, ilce icerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il icerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında acık norm kadro bulunan eğitim kurumuna oğretmen olarak atanır." hukumlerinde istifa eden okul yoneticisinin oğretmen olarak nereye atanacağına dair durumlara duzelmemiştir.
İstifa eden okul yoneticisi kendi okulunda boş norm varsa ve istemesi halinde kendi okuluna oğretmen olarak atanır
Bu madde metnindeki; "Yoneticilik gorevlerinden istekleri uzerine ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında acık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise oncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilce icerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumun atanır."hukmu ile yoneticinin bulunduğu okulda kendi branşında acık norm var ise ve kendi okulunu istemesi halinde bu okula oğretmen olarak atanacağı belirlenmiştir.
Kısacası mezkur yonetmelik, yoneticinin istifa etmesi halinde kendi okulunda oğretmen olarak calışmak istemeyebileceğini ongorerek "istemeleri halinde" ifadesiyle istifa eden yoneticiye boş norm olması halinde kendi okulunu tercih edip etmemesi konusunda sınırsız bir hak vermiştir.
İstifa eden okul yoneticisi kendi okulunu istememesi halinde bulunduğu ilce icinde durumuna uygun bir okula oğretmen olarak atanır
Sonrasında ise madde metnindeki; "aksi durumda ise oncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilce icerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna atanır." hukmu ile de "aksi durumda" ifadesiyle istifa eden yoneticinin boş norm olması halinde kendi okulunu tercih etmemesini kast ederek bu sefer oncelikle ilce icerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna oğretmen olarak atanmasına hak vermiştir.
İstifa eden okul yoneticisi kendi okulunu istememesi ve bulunduğu ilce icinde durumuna uygun bir okul olmaması halinde il genelinde durumuna uygun bir okula oğretmen olarak atanır
En sonunda ise madde metnindeki; "ilce icerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il icerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında acık norm kadro bulunan eğitim kurumuna oğretmen olarak atanır." hukmu ile de istifa eden yoneticinin boş norm olması halinde kendi okulunu tercih etmemesi ve o ilcede durumuna uygun atanacağı bir okul olmaması şartıyla il icerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında acık norm kadro bulunan eğitim kurumuna oğretmen olarak atanmasına hak vermiştir.
İstifa eden okul yoneticisinin atanacağı durumuna uygun bir okul olmaması halinde ise kendi okulunu istememesi ve bulunduğu ilce icinde ve il icinde durumuna uygun bir okul olmaması şartıyla bulunduğu ilce/il emrine norm kadro fazlası oğretmen olarak atanması gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR