Rutin mufredat kapsamında ders butunluğu icerisinde haftada 30 saat ders okutmak durumunda olan okul oncesi alan oğretmenlerinin kendi devresinde destek eğitim odası gorevi alması mumkun değildir. Ozel Eğilim Hizmetleri Yonetmeliğinin "Destek eğitim odası" başlıklı 25. maddesinde, destek eğitim odalarında hangi oğretmenlerin gorev alabileceği, şu şekilde gosterilmiştir:
"(1) Okul oncesi, ilkoğretim ve ortaoğretim kademesinde eğitim veren okullarda tam zamanlı kaynaştırma/butunleştirme yoluyla eğitimlerini surduren oğrenciler icin il veya ilce ozel eğitim hizmetleri kurulunun teklifi doğrultusunda il veya ilce milli eğitim mudurluklerince destek eğitim odası acılır. Destek eğitim odasında eğitim hizmetlerinin yurutulmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
f) Destek eğitim odasında; oğrencilerin eğitim ihtiyacları takip ettikleri eğitim programı ve oğrencilerin kayıtlı oldukları kademe esas alınarak ozel eğitim oğretmenleri, okul oncesi oğretmenleri, sınıf ve diğer alan oğretmenleri okul yonetiminin teklifi doğrultusunda il veya ilce milli eğitim mudurluklerince gorevlendirilir.
g) İlkokul ve ortaokullardaki destek eğitim odalarında ozel yetenekli oğrencilere eğitim vermek uzere ust kademelerde gorev yapan alan oğretmenleri de gorevlendirilebilir.
ğ) Okul muduru ve mudur yardımcıları destek eğitim odalarında gorevlendirilmez."
Daha onceki yonetmeliğe ve goruş yazılarına gore okul oncesi oğretmenleri destek eğitim odasına gorev alamıyor iken şu an yururlukte bulunan yonetmeliğe gore okul oncesi oğretmenleri destek eğitim odasında gorev almaktadırlar. Bu nedenle "Destek eğitim odalarında oğretmen gorevlendirmeleri ve ek dersleri nasıl olacak?" haberimizde yer verdiğimiz goruş yazıları okul oncesi oğretmenlerine destek eğitim odalarında gorev verilmez bağlamında gecerliliğini yitirmiştir. Fakat yine de ek ders odemesi yapılamayacaktır.
Cunku; Destek Eğitim Odalarında gorev alan oğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesine istinaden ucret odemesi yapılmaktadır.
İŞTE O MADDE:
"Ders ucreti karşılığında gorevlendirme
MADDE 9- (1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a) Yuksek oğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir.
b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden;
1) Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir."
Bu hukumlerde yer alan; "1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir." hukumlerine istinaden sadece sınıf oğretmenlerine ekstra 8 saat fazladan ek ders gorevi verilebilmektedir. Ayrıca Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğunun 09.02.2016 tarihli ve 1483005 sayılı yazısına gore; ozel eğitim alan oğretmenlerinin haftada aylık ve ek ders ucreti karşılığında okutacakları ders saatleri bakımından sınıf oğretmenleri kapsamında değerlendirildiklerinden ozel eğitim alan oğretmenleri de bu kapsamda 8 saat ekstra fazladan ek ders gorevi verilebilmektedir.
Dolayısıyla "Destek eğitim odasında kimler gorev alır, kimler alamaz?" başlıklı haberimiz de yer verdiğimiz sınıf oğretmenleri ve ozel eğitim alan oğretmenleri dışında kalan branşlardaki oğretmenlerin orneğin rutin mufredat kapsamında ders butunluğu icerisinde haftada 30 saat ders okutmak durumunda olan okul oncesi alan oğretmenlerinin, bunun dışında destek eğitim odasında ayrıca ek ders ucreti karşılığında ders okutmaları ve bunun karşılında ek ders ucreti almaları mumkun değildir.
Bu konu; "Ozel eğitim hizmetleri ile ilgili sıkca sorulan sorular ve cevapları" başlıklı haberimizde yayımladığımız Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğunun 25.02.2019 tarihli ve 4011237 sayılı yazısı ekinde yer alan "Ozel eğitim hizmetleri ile ilgili sıkca sorulan sorular ve cevapları" bolumunde; "Soru: Okul oncesi alan oğretmenleri destek eğitim odasında gorev alabilirler mi?
Cevap: Mufredat kapsamında ders butunluğu icerisinde haftada 30 saat ders okutmak durumunda olan okul oncesi alan oğretmenlerinin, bunun dışında destek eğitim odasında ayrıca ek ders ucreti karşılığında ders okutmalarının mumkun bulunmadığı değerlendirilmektedir. Ancak norm fazlası okul oncesi alan oğretmenleri aylık ve ek ders ucreti karşılığında destek eğitim odalarında haftada 30 saate kadar gorev alabilirler. " şeklinde de yer almıştır.
Hal boyle iken Ozel Eğilim Hizmetleri Yonetmeliğinin "Destek eğitim odası" başlıklı 25. maddesinde, destek eğitim odalarında okul oncesi oğretmelerinin gorevlendirilmesinin yolu neden acılmıştır?
Bu sorunun cevabı okul oncesi oğretmelerinin belli ki destek eğitim odalarına ters devre yada norm fazlası olması halinde girmesi icindir. Cunku rutin mufredat kapsamında ders butunluğu icerisinde haftada 30 saat ders okutmak durumunda olan okul oncesi alan oğretmenlerinin kendi devresinde destek eğitim odası gorevi alması mumkun değildir. Okul oncesi alan oğretmenlerine ters devrede destek eğitim odası gorevi alması halinde ise ek ders ucreti odenememektedir. Bu durumda icin Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda guncelleme yapılması gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR