Daha onceki yıllarda yayınlanan talim ve terbiye kurulu kararları gereğince on lisans mezunları da oğretmen olarak atanmış olup bu oğretmenler; Esasların Gecici 1. Maddesindeki; "(1) Bu Esasların yururluğe girdiği tarihte eğitim kurumlarında gorev yapan oğretmenler, daha onceki Kurul kararları kapsamında atandıkları alan/kurum oğretmenliği gorevlerine devam ederler." hukumlerine gore gorevlerine devam etmekte fakat on lisans mezunlarının alan değiştirme başvuruları alınsa bile red edilmektedir. Sitemize iletilen bilgilere gore on lisans mezunlarının alan değiştirme başvuruları bakanlıkca reddedilmiş durumdadır.
on lisans mezunu oğretmenler alan değişikliğine başvurabilirler mi? sorusuna mevzuat bilgileri ışığında cevap arayalım.
ALAN DEĞİŞTİRME NEDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi (c) ve (c) bendindeki; "c) Alan: Bakanlık tarafından belirlenen ve aday oğretmen ve oğretmenlerin mezun oldukları yuksekoğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri alanları, ifade eder.
c) Alan değişikliği: Oğretmenlerin, Bakanlıkca belirlenen ve mezun oldukları yuksekoğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri başka alanlara gecişlerini, ifade eder." hukumlerinde alan ve alan değişikliği tanımlanmıştır.
ALAN DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILMAKTADIR?
Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 60. maddesindeki; "(1) Bakanlıkca uygun gorulmesi halinde; oğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan oğretmenler, oğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan oğretmenler ile başka bir alanda yuksek oğretimi bitiren oğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yuksek oğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına gore mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.
(2) Alan değişikliği isteyen oğretmenlerin alan değişiklikleri, il icinde tercihleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında ihtiyac duyulan eğitim kurumları olacak şekilde hizmet puanı ustunluğune gore yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda oğretmenlikteki hizmet suresi daha fazla olana oncelik verilir.
(3) Alan değişikliği işlemleri Bakanlıkca belirlenecek takvim cercevesinde yapılır." hukumleriyle de alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri duzenlenmiştir.
Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Oğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yuksekoğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esasların; "Hizmet İci Eğitim Yoluyla Yetiştirilecek Oğretmenler" başlıklı 10. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Hizmet ici eğitim yoluyla yetiştirilen oğretmenlerin istekleri de dikkate alınarak alan değişiklikleri ilgili birimin teklifi uzerine Kurulca belirlenir." hukumlerine,
"Alanı Kaldırılan veya İstihdam Alanı Daralan Oğretmenler" başlıklı 11. maddesindeki; "(1) Alanı kaldırılan veya istihdam alanı daralan oğretmenler, ek cizelgede mezuniyeti itibarıyla atanabileceği alana ya da oğretmenlerin "Okutacağı Dersler" sutununda belirtilen derslerin oğretmenliğine, istekleri de dikkate alınarak alan değişikliği yoluyla atanırlar. Bu oğretmenlerin yeni alanlara atanmasında, atanacakları alana uygun eğitim verilir." hukumlerine,
Esasların Gecici 2. Maddesindeki; "(1) Bu Esaslar eki cizelgede yer verilmeyen, ancak daha onceki kararlarda yer alan ve adları değişen yuksekoğretim kurumlarının lisans duzeyindeki oğretmenliğe kaynak gosterilen programlardan mezun olanlar, bu Esaslar eki cizelgede yer alan ve alana kaynaklık eden denk oldukları yuksekoğretim programı mezunları gibi değerlendirilirler." hukumlerine,
Esasların Gecici 3. Maddesindeki; "(1) Bu kararla oğretmenliğe kaynak teşkil eden yuksekoğretim programları arasından cıkarılan programlardan mezun olanlar ile bu kararın yururluğe girdiği tarihte ilgili fakultelerde oğrenim gormekte olanların mezuniyetleri halinde daha once atanabilecekleri alanlara, alanlarının kaldırılması halinde ise oğrenimlerine uygun alanlara atamalarına devam edilir. Bakanlığımız ile ilgili universiteler arasında imzalanan "Zihinsel Engelliler Sınıf Oğretmenliği Sertifika Programı İş Birliği Protokolu" kapsamında kazanılan haklar korunur." hukumlerine,
Esasların Gecici 8. Maddesindeki; "(1) Sınıf oğretmeni olarak gorev yapmakta iken 540 saatlik "Zihin Engelliler Sınıfı Oğretmenliği Eğitimi Programı"nı başarıyla tamamlayanların Zihin Engelliler Sınıfı Alanına, oğretmen olarak gorev yapmakta iken 90 saatlik "Teknoloji ve Tasarım Oğretmenliği Eğitim Programı"nı başarıyla tamamlayanların Teknoloji ve Tasarım Alanına eğitim kurumlarının ihtiyacına gore alan değişikliği yapılabilir." hukumlerine,
(2) Bu kapsamda duzenlenecek olan eğitim programının iceriği, yontemi, uygulama esasları, başlama ve bitiş tarihleri, İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu ile Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğu koordinesinde belirlenir." hukumlerine gore alan değiştirme işlemleri yapılmaktadır.
Bu mevzuat hukumlerine istinaden bakanlık bir duyuru yayımlayarak başvuruları alarak işlemleri gercekleştirmektedir.
2019 Yılı Alan Değişikliği Duyurusunun "A. On Başvuru" başlıklı bolumu 2., 3. ve 7. maddesindeki; "2. Lisans mezuniyetine bağlı olarak başvuruda bulunacaklar değiştirmek istedikleri alana ilişkin mezuniyet bilgilerini MEBBİS'e işleteceklerdir.
3. On başvurular oncelikle eğitim kurumu mudurluğunce alan değişikliğine esas belgeler (lisans diploması, 540 saatlik Zihin Engelliler Sınıfı Oğretmenliği Eğitim Programı Belgesi) dikkate alınarak incelenecek ve uygun olan başvurular onaylanacaktır.
7. Mezuniyetleri birden fazla alana kaynak teşkil edenler ile birden fazla lisans mezuniyeti olanlar "On Başvuru" surecinde sadece bir alana başvuruda bulunabilecektir." hukumlerine gorealan değiştirmede lisans mezuniyeti aranmaktadır.
ON LİSANS MEZUNU OĞRETMENLER ALAN DEĞİŞİKLİĞİNE BAŞVURABİLİRLER Mİ?
Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Oğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yuksekoğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslarının "Oğrenim Durumu" başlıklı 6. maddesindeki; "(1) Oğretmenler, ek cizelgede belirtilen alanlar itibarıyla bu alanların karşısında gosterilen yuksekoğretim programlarından en az lisans mezunu olanlar arasından secilir." hukumlerine gore oğretmenler lisans mezunları arasından atanmaktadır.
Oğretmenlik Alanları, Atama Ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Cizelgede Atamaya Esas Olan Alan ile bu alana atanmak icin Mezun Olunan Yuksekoğretim Programı/Fakulteleryer almaktadır.
Dolayısıyla bir on lisans mezununun şu anki Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Oğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yuksekoğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslara gore oğretmen olarak atanması imkansızdır.
Daha onceki yıllarda yayınlanan talim ve terbiye kurulu kararları gereğince on lisans mezunları da oğretmen olarak atanmış olup bu oğretmenler; Esasların Gecici 1. Maddesindeki; "(1) Bu Esasların yururluğe girdiği tarihte eğitim kurumlarında gorev yapan oğretmenler, daha onceki Kurul kararları kapsamında atandıkları alan/kurum oğretmenliği gorevlerine devam ederler." hukumlerine gore gorevlerine devam etmekte fakat on lisans mezunlarının alan değiştirme başvuruları alınsa bile red edilmektedir.
Ahmet KANDEMİR