Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Mudurlukleri Olcme Değerlendirme Merkezlerinin Gorev Yetki Ve Sorumluluklarına İlişkin Yonerge MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İL MİLLİ EĞİTİM MUDURLUKLERİ OLCME DEĞERLENDİRME MERKEZLERİNİN GOREV YETKİ VE SORUMLULUKLARINA İLİŞKİN YONERGE
BİRİNCİ BOLUM Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1- (1) Bu Yonergenin amacı, olcme değerlendirme merkezlerinin kuruluş, gorev ve sorumlulukları ile calışma usul ve esaslarını duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yonerge, Milli Eğitim Bakanlığı Olcme Değerlendirme Merkezlerini ve bu merkezlerin personelini kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonerge 10/07/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 313 uncu ve 326 ncı, maddeleri, 16/12/2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16 ncı maddesi, 7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 45 inci maddesi, 26/7/2017 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 22 nci maddesi ve 18/11/2012 tarihli ve 28471 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İl ve İlce Milli Eğitim Mudurlukleri Yonetmeliğinin 19 uncu maddesi hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır
Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4(1) Bu Yonergede adı gecen;
a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
b) Değerlendirme Komisyonu: Merkezde gorev almak icin yapılan başvuruları değerlendiren ve karara bağlayan komisyonu,
c) Ekip: Merkezde yurutulecek calışmaları gercekleştirmek uzere gorev alan oğretmenleri,
c) Ekip sorumlusu: Ekipte yer alan ve ekibi koordine eden oğretmeni,

d) Genel Mudurluk: Olcme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Mudurluğunu,
e) Kurs: Merkezde gorevlendirilecek oğretmenlerin olcme ve değerlendirme alanında bilgi ve becerilerini arttırmak, uygulama ornekleri hazırlama becerisi kazandırmak amacıyla Genel Mudurluk tarafından duzenlenecek Uygulamalı Olcme ve Değerlendirme Kursunu,
f) Merkez: Olcme Değerlendirme Merkezini,
g) Olcme Değerlendirme Koordinatoru: Merkezin faaliyetlerinin duzenli bir şekilde yurutulmesinden, gozetim ve denetimden sorumlu olan Olcme Değerlendirme ve Sınav Hizmetlerinden sorumlu şube mudurunu/il milli eğitim mudur yardımcısını,
ifade eder.

İKİNCİ BOLUM Kuruluş, Gorev ve Sorumluluklar
Kuruluş
MADDE 5- (1) Merkez, il milli eğitim mudurluğu olcme değerlendirme ve sınav hizmetleri şubesi bunyesinde Genel Mudurluk Olur'u ile acılır.
(2) Merkez; ekip, ekip sorumlusu ve yeterli sayıda memurdan oluşur.
(3) Buyukşehir statusundeki illerde il milli eğitim mudurluğunun uygun gorduğu en az 100.000 nufiıslu ilcelerde de merkez acılabilir.
Merkezin bolumleri
MADDE 6- (1) Her Merkezde binanın fiziksel koşullarına ve olanaklarına uygun olarak duzenlenmiş arşiv, baskı makinesi ve optik okuma odası, calışma odası, soru redaksiyon odası ve toplantı salonu bulunur.
Merkezin gorevleri
MADDE 7(1) Olcme Değerlendirme Merkezlerinin gorevleri şunlardır;
a) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 45/1-c hukmu ile Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 22/1-d ve 22/1-e hukumleri gereği okul, ilce, il ve ulke genelinde ortak sınavlar yapılması durumunda koordinasyonu sağlamak.
b) Genel Mudurlukce yurutulen izleme araştırması, ulusal ve uluslararası olcme ve değerlendirme uygulamalarını il duzeyinde yurutmek.
c) Genel Mudurlukce yurutulen izleme araştırması niteliği taşıyan calışmalar kapsamında uygulanacak sınavların sorularının hazırlanması, dizgisi ile soru kitapcıklarının, cevap kağıtlarının ve ilgili evrakın baskısı, sınav evrakının şevki, sınavın uygulanması, değerlendirilmesi, sınav sonuclarının belirlenen usulle duyurulması ve il raporunun hazırlanması calışmalarını gercekleştirmek.
c) Olcme ve değerlendirme teknikleri konusunda oğretmen ve okul yoneticilerini bilgilendirmek ve Genel Mudurluk tarafından verilen eğitimlerin ilde yaygınlaştırılması icin calışmalar yapmak.
d) Yapılan sınav sonuclarına yonelik analiz calışmaları yapmak ve veli, oğretmen, okul ve il yoneticilerine geri bildirim verilmesine katkı sağlamak.
e) İl genelinde eğitim oğretimi etkileyen faktorleri tespit amaclı anket geliştirmek.
f) Genel Mudurluk tarafından verilen diğer gorevleri yapmak.
Personel gorevlendirmesi ve gorevlendirmenin sona ermesi
MADDE 8-(l) Ekipte personel gorevlendirmesi ve gorevlendirmenin sona ermesi ile ilgili genel esaslar aşağıda duzenlenmiştir:
a) Gorevlendirilen oğretmenler, tam veya kısmi zamanlı olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında gorevlendirilemez.
b) Gorevlendirmeler; il milli eğitim mudurunun teklifi ve valilik onayı ile Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası cercevesinde gercekleştirilir.
c) Gorevlendirmesi uygun gorulenlerin onaylı listesinin bir orneği 15 gun icerisinde Genel Mudurluğe iletilir.
c) Gorevlendirmelerin sona ermesi; il milli eğitim mudurunun teklifi ve valilik onayı ile gercekleşir.
Personel secimi:
MADDE 9 -(1) İl milli eğitim mudurlukleri tarafından ekipte gorev almak isteyenlerin başvurularının alınması icin duyuruya cıkılır.
(2) Merkezde gorev almak isteyenler, yonerge eki Olcme Değerlendirme Merkezi Başvuru Formu (Ek -1) ile başvurularını yapar.
(3) Başvuruların değerlendirilmesi icin il milli eğitim mudurluğu bunyesinde Değerlendirme Komisyonu kurulur. Değerlendirme Komisyonu, bir il milli eğitim mudur yardımcısı, olcme değerlendirme koordinatoru, bir ilce milli eğitim muduru ve 2 şube muduru olmak uzere 5 kişiden oluşur.
(4) Değerlendirme Komisyonu Yonerge hukumlerine gore başvuruları değerlendirir.
(5) Komisyon değerlendirmesi sonucunda gorevlendirilmesi uygun gorulenler Yonergenin 8 inci maddesi hukumleri cercevesinde gorevlendirilir.
(6) Ekipte gorevlendirilenler arasından bir kişi Ekip Sorumlusu olarak olcme değerlendirme koordinatorunun teklifi ve il milli eğitim mudurunun onayı ile gorevlendirilir.
Personelin nitelikleri
MADDE 10-(1) Gorev yapacakların taşıması zorunlu oldukları nitelikler şunlardır:
a) Olcme değerlendirme koordinatoru;
-Olcme değerlendirme ve sınav hizmetlerinden sorumlu il milli eğitim mudur yardımcısı/
şube muduru olmak.
- Genel Mudurlukce acılan Kursu (30 saat) başarıyla tamamlamış olmak.
b) Ekip-Ekip Sorumlusu:
- Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak gorev yapıyor olmak.
- En az dort yıllık yuksekoğrenim mezunu olmak.
- Kursu (30 saat) başarıyla tamamlamak.
(2) Ekiplerde gorevlendirileceklerin aşağıdaki nitelikleri taşıması tercih nedenidir.
a) Olcme değerlendirme alam oncelikli olmak uzere doktora/yuksek lisans yapmış olmak.
b) Merkezin gorev alanı ile ilgili olarak ulusal veya uluslararası calışmalara veya eğitimlere katılmış olmak ve bunları belgelendirmek.
c) SPSS ve benzeri analiz programları ile ilgili eğitimlere katıldığım belgelendirmek.
c) Daha once Genel Mudurluk birimlerinde en az l(bir) yıl sure ile gorev yapmış olmak.
d) Daha once Merkezde gorev yapmış olmak.
e) Bilgisayar ve bilgisayar programlarını kullanabildiğini belgelendirmek.
(3) İllerde, Merkez icin yeterli sayıda Kursa katılan oğretmen bulunamaması halinde calışmaların aksaklığa uğramaması icin aşağıdaki kurslardan en az birine katılmış olanlar gorevlendirilebilir:
a) Genel Mudurlukce acılan Olcme ve Değerlendirme Uygulamaları Kursu (30 saat)
b) Genel Mudurlukce acılan Bilgisayar Destekli Yayın (Indesign) Kursu (30 saat)
Personelin sorumlulukları
MADDE 11(1) Ekip sorumluları ve memurlar gorevlerinin mevzuata uygun olarak zamanında yurutulmesinden ve sonuclandırılmasından olcme değerlendirme koordinatorune ve il milli eğitim mudurune karşı; il milli eğitim mudurleri ise Genel Mudurluğe karşı sorumludurlar.
(2) İl milli eğitim mudurleri; merkeze uygun nitelikleri taşıyan oğretmenlerin ve memurların gorevlendirilmesi, ekibe her turlu desteğin verilmesi, etkili ve verimli calışma ortamının sağlanması ve birimin mekan, donanım ve benzeri ihtiyaclarının temin edilmesinden sorumludur.
(3) İl milli eğitim mudurleri 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanunu gereğince yetişmiş insan gucunun etkili ve verimli kullanılması, işin surekliliğinin sağlanması ve kaynak israfının onlenmesi acısından, ekipteki gorevli oğretmenlerin zorunlu olmadıkca değiştirilmemesinden sorumludurlar.
(4) Olcme değerlendirme koordinatoru, ekip uyelerine Merkezin iş ve işleyişinin aksaklığa uğramaması icin her turlu desteğin sağlanmasından sorumludur.
(5) Merkezdeki oğretmenlerin gorevlendirildiği konuyla ilgili olarak gerekli bilgi, belge ve benzeri dokumana ulaşabilmesi ve mudurluk birimleri icinde koordinasyonun sağlanmasından olcme değerlendirme koordinatoru ve il milli eğitim muduru sorumludur.
(6) Merkez calışanları gorevleriyle ilgili olarak gizlilik taahhutnamesi imzalarlar ve gorevlendirmeleri sona erse dahi edindikleri her turlu veri, bilgi, belge, dokuman ve benzeri bilgilerin guvenliğinden ve gizliliğinden sorumludurlar.
UCUNCU BOLUM Ceşitli ve Son Hukumler
Mevcut işlemlere ilişkin hukumler
GECİCİ MADDE 1(1) Yonergenin yururluğe girdiği tarihte olcme değerlendirme merkezi kurulmuş olan illerde gorevli personelin gorevlendirmeleri başka bir işleme gerek olmadan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası cercevesinde devam eder.
Yururluk
MADDE 11(1) Bu Yonerge onay tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 12(1) Bu Yonerge hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.