2020 yılı Ekim ayı norm kadro belirleme işlemlerine etki edebilecek secmeli derslerin belirlenmesi işlemleri 25 Aralık 2019-09 Ocak 2020 tarihleri arasında oğrencilerin talepleri doğrultusunda yapılarak e-Okul sistemine işlenecektir. "Secmeli dersler norm kadroya esas ders yukune dahil edilir mi?" başlıklı haberimiz de Secmeli derslerin secimi; norm kadro sayılarını yonetmek amaclı kullanılmakta ve bu durumda okul yonetimi secmeli dersleri kullanarak oğretmenlerden bazılarını norm fazlası bırakabilmekte bazılarını ise norm kadro icerine alabildiklerini belirtmiştik.
2020 yılı Ekim ayı norm kadro belirleme işlemlerine etki edebilecek secmeli derslerin belirlenmesi işlemleri 25 Aralık 2019-09 Ocak 2020 tarihleri arasında oğrencilerin talepleri doğrultusunda yapılarak e-Okul sistemine işlenecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Ders secimi" başlıklı 11. maddesindeki; "(1) Derslerin secimi ve buna yonelik acıklamalar ikinci donemin ilk haftasında okul mudurluğunce oğrencilere duyurulur.
(2) Ders secimi okulun imkanlarına bağlı olarak veli, sınıf rehber oğretmeni ve rehberlik oğretmeninin bilgisi dahilinde oğrenci tarafından şubat ayı icinde yapılır, e-Okul sistemine işlenir ve Kitap Secim Modulune kitap ihtiyac sayısı girilir. Grup oluşturulamadığı icin acılamayan dersler okul yonetimince ilan edilir. Bu dersleri secen oğrenciler tercihleri doğrultusunda acılan secmeli derslere yonlendirilir. Suresi icerisinde ders secimi yapmayan oğrencilerin dersleri okul yonetimince belirlenir.
(4) Secmeli ders en az 10 oğrencinin talebi doğrultusunda oğretime acılır. Ders yılı icerisinde oğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam edilir. Ortak derslerde ise sınıf butunluğu esastır. Ozel oğretim kurumları, resmi ozel eğitim kurumları, ozel eğitim sınıfları ile bunyesinde ozel ortaoğretim programı uygulanan ARGEM'de bu şartlar aranmaz.
(5) Yeterli talebin olmamasından dolayı acılamayan secimlik dersler milli eğitim mudurluklerinin onayına bağlı olarak merkezi bir okul/okullarda acılabilir ve farklı okul oğrencilerinin kayıtları okullarında kalmak uzere secimlik dersleri bu okul/okullarda almaları sağlanabilir." hukumlerine gore ders secimi yapılmaktadır.
Okul yonetimince; okulun fiziki imkanları, mevcut oğretmen durumu, derslerin program icerikleri, zorunlu derslerin ve kişisel gelişiminin desteklenmesi ve eğitim politikalarımızın gelecek vizyonu ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun; oğrencilerimizi milli, ahlaki, insani, manevi ve kulturel değerlerini benimseyen ve koruyan fertler olarak yetiştirme amacları da dikkate alınarak secmeli dersler belirlenecektir.
Bu bağlamda; oncelikle oğrencilerimizin ilgi ve ihtiyacları doğrultusunda okul mudurluğunun de imkanları gozetilerek 2020-2021 eğitim oğretim yılı icin oğrencilerimizin secmeli ders secimini yapmalarının sağlanarak herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde okul mudurluklerimizde gerekli tum iş ve işlemlerin tamamlanması ve Destek Hizmetleri Genel Mudurluğunun kitap ihtiyacı modulunun acık bulunduğu 25 Aralık 201909 Ocak 2020 tarihleri arasında veri girişleri yapılacaktır.
MEB'den 2020-2021 eğitim-oğretim yılı ders kitabı ihtiyacının belirlenmesi yazısı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12.09.2018 tarihli ve 123 sayılı Kurul Kararı eki İlkoğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Cizelgesini bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 19.02.2018 tarihli ve 55 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Cizelgesini bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
Ahmet KANDEMİR