İlave eğitim oğretim tazminatı ile ilave bir dereceden faydalandırılmayan ve haftalık ders programı 30 saat olan bir okuldaki oğretmenleri sırf alanları mesleki diye 40 saat zorunlu ders gorevi olan atolye ve laboratuvar oğretmeni kapsamına almak yanlıştır. Hayatın olağan akışına aykırı olarak haftalık 30 saat ders yuku olan bir okulda bu oğretmenler nasıl 40 saat derse girecektir. Ozel eğitim okul ve kurumlarının alanlar itibariyle norm kadroları belirlenirken, "atolye ve laboratuvar oğretmenleri" kapsamında mı, "genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri" kapsamında mı değerlendirilmeleri hususundaki MEB goruş yazısı yayımladı.
İşte o yazılar;
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğune bağlı ozel eğitim okulları ve kurumlarından; Ozel Eğitim Meslek Lisesi (bedensel engelliler, işitme engelliler), Ozel Eğitim Meslek Okulu (zihinsel engelliler, gorme engelliler), Ozel Eğitim Uygulama Okulu (III. kademe) ile Araştırma Geliştirme Eğitim ve Uygulama Merkezi Lisesi Araştırma Geliştirme Eğitim ve Uygulama Merkezi Ortaokulu-Ozel Yetenek (Ek-1) cetvelde belirtilen eğitim kurumlarında gorev yapan alan oğretmenlerinin bu eğitim kurumlarındaki ders yuklerine gore norm kadroları belirlenirken genel bilgi ve meslek dersleri oğretmeni mi, atolye ve Laboratuvar oğretmeni olarak mı değerlendirileceği aşağıdaki cetvelde belirtilmiştir. Cetvele gore bir cok alanın atolye ve Laboratuvar oğretmeni olarak değerlendirildiği gorulmektedir.
İşte o cizelge;
Atolye ve Laboratuvar oğretmenleri ise Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesi 1. fıkrası (c) bendindeki; "(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli; c) Atolye ve laboratuvar oğretmenleri haftada 20 saat, ders okutmakla yukumludurler. Bu yukumluluk oncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında ders gorevi verilmek suretiyle yerine getirilir." hukumleri,
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesi 1. fıkrası (c) bendindeki; "(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli olup, aylık karşılığı ders gorevini tamamlayan;
c) Atolye ve laboratuvar oğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak uzere haftada 24 saate, kadar alanlarında, alanlarında ek ders gorevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında da ek ders gorevi verilebilir." hukumlerine istinaden Atolye ve laboratuvar oğretmenlerine 20 saati aylık karşılığı, 20 saati zorunlu ve 4 saati de isteğe bağlı olarak toplamda 24 saat ek ders gorevi verilmektedir. Buna gore; Atolye ve laboratuvar oğretmenlerine toplamda 20+24=44 saat ders gorevi verilebildiği gorulmektedir.
Fakat ozel eğitim okul ve kurumlarının oğretim programları ve haftalık ders cizelgeleri 02.09.2019 tarihli ve 23 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile kabul edilmiştir.
Ozel eğitim okul ve kurumlarının oğretim programları ve haftalık ders cizelgeleri incelendiğinde bu okulların haftalık ders saatlerinin 30 saat olduğu gorulmektedir.
Ayrıca 17.04.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Odenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının "Diğer Tazminatlar" başlıklı III sayılı Cetvelin A. Eğitim Oğretim Tazminatının 13.01.2014 tarihli ve 2014/5800 sayılı BKK ile değiştirilen 2. maddesindeki; "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ek V Sayılı Cetvelde sayılan mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarına, atolye, laboratuvar veya meslek dersleri oğretmeni olarak eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfına dahil oğretmen unvanlı kadrolara atananlara, atandıkları branşlara (alanlara) gore aşağıdaki oranlarda ilave eğitim oğretim tazminatı ayrıca odenir. Mesleki Acık Oğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Acık Oğretim Okulu kadrolarında bulunanlar haric olmak uzere, branşlarında fiilen derse girmeyenlere bu tazminat odenmez." duzenlemesi gereğince atolye ve laboratuvar oğretmenlerine verilen ilave eğitim oğretim tazminatı, bazı ozel eğitim okul ve kurumlarında ki oğretmenlere odenmemektedir.
Yine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis Edilen Sınıflar" başlıklı 36. maddesinin "Ortak Hukumler" başlıklı (A) bendi 2. maddesindeki; "2Dort yıl sureli yuksek oğrenimi bitirenlerden yuksek muhendis, muhendis, yuksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan oğretmenlik hizmetinde calışanlar, Erkek Teknik Yuksek Oğretmen Okulu, Erkek Teknik Oğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Guzel Sanatlar Yuksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Guzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endustri Sanatları Yuksek Okulu mezunları, Teknik Eğitim Fakultesi (Yuksek Teknik Oğretmen Okulu ve Guzel Sanatlar Fakultesi, İstanbul Devlet Tatbiki Guzel Sanatlar Yuksek Okulu) mezunları, oğrenimlerine gore tesbit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece, eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar." hukumleri gereğince atolye ve laboratuvar oğretmenlerine verilen ilave bir derece, bazı ozel eğitim okul ve kurumlarında ki oğretmenlere verilmemektedir.

Dolayısıyla ilave eğitim oğretim tazminatı ile ilave bir dereceden faydalandırılmayan ve haftalık ders programı 30 saat olan bir okuldaki oğretmenleri sırf alanları mesleki diye 40 saat zorunlu ders gorevi olan atolye ve laboratuvar oğretmeni kapsamına almak yanlıştır. Hayatın olağan akışına aykırı olarak haftalık 30 saat ders yuku olan bir okulda bu oğretmenler nasıl 40 saat derse girecektir. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararınbu bağlamdaguncellenerek ozel eğitim okul ve kurumlarındaki oğretmenlerin farklı bir statude değerlendirilmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR