SRC sınavının merkezi sınav sistemine yuklenmemesi ve 1-2 saat suren bir sınav icin gorev başına 400 TL ucret odenmesi nedeniyle, bu sınavda gorev alacakların belirlenmesinde, kayırmacılık yaşanmamaktadır. SRC belgesi yuk ve yolcu taşımacılığı yapanların almak zorunda oldukları mesleki yeterlilik belgesinin adı.
Bu sınav diğer sınavlarda olduğu gibi okullarda yazılı ve uygulama olarak yapılmakta. MEB okullarda yapılan tum sınavları merkezi sınav sistemine yukleyerek herkesin tercih etmesine acarken SRC sınavı icin boyle bir yontem uygulanmıyor. Bunun sebebi farklı bir eğitim gerekmesi ya da uzmanlık sınavı olduğu duşunulebilir fakat aşağıdaki ornekler gorulduğunde hic de oyle olmadığı gorulecektir.
Sınav tercihi merkezi olmayınca İlce Milli Eğitim Mudurlukleri keyfi uygulamalara gidiyorlar.
Ornekle acıklayalım:
İstanbul Bahcelievler'de bu sınavı yapmak uzere bir okul belirlenmiştir. Okuldaki oğretmenlere de sınav hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır. İlk zamanlarda sınava sadece bu okul oğretmenleri katılırken zamanla ilcedeki okul mudurlerine de gorev verildiği gorulmuştur. Okul mudurlerine gorev verilirken okulun oğretmenleri zaten uygulamayı biliyor onlar her şeyi hallederler denilmiştir. Okul mudurlerinin dışında Bahcelievler İlce Milli Eğitim Mudurluğundeki şube mudurunun bir akrabasına (C.Ş.) da okul muduru olmadığı halde gorev verilmiştir.
Okul mudurlerinin buyuk bir kısmının bir sendika mensubu olduğu herkes tarafından bilinmekle beraber bir de akraba konusu girince tepki oluşmuştur.
Tepki gosteren oğretmenler sadece kendilerine gorev verilmesi noktasında değil gorevin adil dağıtılmasından yana tavır koymuşlardır. Tepki gosterenlerin sınav gorevi verilmemesi ile tehdit edildikleri bilgisi soz konusudur.
1-2 saat suren gorev icin gorev başına 400,00TL civarında ucret veriliyor. Aynı durum diğer ilcelere de sirayet etmiş durumda. Oğretmenler merkezi tercih ile gorev verilmesini istiyorlar. Adil davranılmasını istiyorlar.
Yani ilce mudurlerinin keyfiyetinden uzak objektif bir uygulama yapılmasını istiyorlar. Adana İl Milli Eğitim mudurluğu bu tip durumlarda kendi oluşturduğu bir sistemle adalet sağlamaya calışmaktadır. İstanbul'da ise SRC sınavı yapılan tum ilcelerde keyfi uygulamalar soz konusu.

Bu kayırmacı, adil olmayan yaklaşımın son bulması icin Milli Eğitim Bakanlığının konuya el atması gerekiyor.
Maksut BALMUK