Diyarbakır'da hem matematik oğretmeni hem de tırmanış antrenoru Volkan Oğdum (40), sporcularıyla birlikte Turkiye ve yurt dışında katıldıkları bircok yarışmada madalyalar kazandı. Bugune Spor Tırmanış Milli Takımı'na 4 sporcu kazandıran Oğdum, katılacakları turnuvalar icin ulaşım, konaklama, teknik malzeme ve tırmanış ayakkabısı konusunda destek bekliyor Yenişehir ilcesindeki Orhan Asena Anadolu Lisesi'nde matematik oğretmenliği yapan Volkan Oğdum, Ankara'da universite okuduğu sırada tanıştığı Hacettepe Dağcılık Kulubu'nde tırmanış sporu konusunda kendisini geliştirdi. 5 yıl once Diyarbakır'da goreve başlayan Oğdum, bu sporu oğrencilerine de aşılamaya karar verdi. İlk once okulun bodrum katına oğrencilerden, idarecilerden topladığı ve coğunu kendi imkanlarıyla satın alarak 'boulder' denilen bir duvar yaptıran Oğdum, boş zamanlarında bu spora gonullu oğrencileri yetiştirerek yarışmalara katılmalarını sağladı. Oğdum, kurduğu takımla ulaşım, konaklama ve ayakkabı konusunda eksikliklerine rağmen gittikleri yarışmalardan madalya ve kupalarla donerek, oğrencilerinden 4'u milli takıma katılmayı başardı. Maddi imkansızlıklar nedeniyle bircok yarışmaya da katılamayan Oğdum ve oğrencileri, Ocak ayında yapılacak turnuvaya gidememe tehlikesiyle karşı karşıya.
'TIRMANIŞ TAKIMI KURMAK HAYALİMDİ'
Universiteden mezun olduktan sonra tırmanış takımı kurma hayalini Diyarbakır'da gercekleştirdiğini anlatan Oğdum, "Cocuklar normal yarışmalara hazırlanırken guc, kondisyon ve teknik gelişimini boyle duvarda sağlayabiliyor. Boyle bir duvar olmaksızın cocukların yarışmalarda başarılı olmayacağı aşikardır. Bu duvarı yapmamız farz olmuştu. İlkin cocuklardan para topladık, ben cebimden verdim. Bunu duyan arkadaşlarım biraz katkıda bulundu. Yenişehir Belediyesi de o donem bize destek sundu. Aldığımız desteklerin ardından okulumuzda tırmanış alanı kurduk. Burada gelişen oğrencilerimiz Turkiye Dağcılık Federasyonu'nun ulusal bazda duzenlediği yarışmalara katılıyor. Turkiye 1'incisi, 2'ncisi oğrencilerimiz var. 40 madalya, 30 da kupamızı var. Bu spor tırmanış 2 yıl oncesinde okul sporlarına girdi. Aynı yıl Samsun'da birincisi duzenlenen yarışmada en cok madalyayı Diyarbakır'ı temsil eden oğrencilerimiz aldı. Diyarbakır o yıl Turkiye'de birinci il oldu. Gectiğimiz yıl Balkan Şampiyonası oldu. 2 arkadaşımız milli formayı giydi. Şu an Diyarbakır'ı temsilen 4 milli sporcumuz var" dedi.
'DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR'
Ulusal yarışmalara katılmalarda ulaşım, konaklama gibi ihtiyaclarının olduğunu anlatan Oğdum, şunları soyledi: "Okulumuzun imkanı yeterince yok. Desteğe acık olduğumuzu belirtip bu konuda bize destek olmak isteyenleri de okulumuzu bir adres olarak gosterelim. Desteğe ihtiyacımız var. Oğrencilerimizin kullandıkları tırmanış ayakkabıları yıpranan ve birkac ay icerisinde yenisinin alınması gereken ayakkabılar var. Oğrencilerin zaten imkanı yok bunu karşılamaya. Kulupten bazen geliyor ama yeterli duzeyde değil. O teknik ayakkabıların fiyatı da 800 TL dolayında. Ocak ayı icerisinde Turkiye Dağcılık Federasyonu'nun duzenlediği boulder yarışması var. Ona gitmeyi umuyoruz. Zorlayacağız. Gectiğimiz yıl Malatya'da okul sporları yarışması oldu ve biz maddi imkansızlık nedeniyle ona katılamadık. Gitseydik en favori ekiptik. Oğrenciler universitede geleceklerini biraz da bu spor tırmanışta goruyorlar. Bu yaptıkları derecelerde universite secmelerinde bir kolaylık sağlıyor. Boyle bir imkanı goz gore gore kacırmış olduk. Bu yıl hicbir musabakayı kacırmayı duşunmuyoruz. 2024'te yapılacak olimpiyatlara katılmayı hedefliyoruz. Buradaki oğrencilerin her birine gelecekte birer antrenor gozuyle bakıyorum. Belki onların yetiştireceği oğrencilerle olimpiyatları zorlayacağımıza inanıyorum."
HEDEFLERİ OLİMPİYATLAR
Takımın oyuncularından acık oğretim lisesi 11'inci sınıf oğrencisi ve milli takım sporcusu Timur Taş, 2,5 yıldan bu yana tırmanış sporuyla ilgilendiğini soyledi. Taş, "Turkiye 1'inciliğim, 2'nciliğim, 3'unculuğum var. Hocamız bu imkanlarla bizi bu durumlara getirebildi. Toplamda 15 madalyam var. 2 yıldır milli takımdayım. Balkan şampiyonluğuna katıldım. İmkanlarımız olursa daha iyi bir derece yapabiliriz diye duşunuyorum. Cunku biz boyle bir duvarda boyle bir şeyler yapabiliyorsak yardım gelirse her turlu zorluğu başarabileceğimizi duşunuyorum. Hedefim olimpiyatlara katılıp İstiklal Marşı'nı okutmak" dedi.