Yoneticilerin oncelikli gorevinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 5. ve 6. maddelerinde belirlenen haftalık ders saatlerinde normal mufredat kapsamında okutulması ongorulen dersleri okutmak olduğundan, bu dersler dururken soz konusu ders saatlerini doldurmadan destekleme ve yetiştirme kurslarında gorev alamazlar. Okul yoneticisi alanında girebileceği normal ders var iken DYK'dan maaş ve ek ders karşılığı gorev alabilir mi? Sorusuna, Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun 07.11.2017 tarih ve 18651237 sayılı yazısında cevap verilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 5. maddesinde yoneticilerin aylıkları karşılığında haftada kac saat ders okutmakla yukumlu oldukları, 6. maddesinin 1. fıkrasında da bunların isteğe bağlı olarak haftada kac saate kadar ek ders ucreti karşılığında ders okutabilecekleri belirlenmiştir.
Aynı Kararın 8. maddesinde ise: Kararda belirlenen azami ek ders gorevi ve ek ders gorevinden sayılan ders saatleri dışında olmak uzere, maddede belirtilen eğilim faaliyetlerinde gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlere haftada 10 saate kadar daha ders gorevi verilebileceği hukum altına alınmış olup soz konusu Kararda, yoneticilerin aylık ve ek ders ucreti karşılığı ders gorevlerini normal calışma saatleri icinde veya dışında yerine getirecekleri yonunde herhangi bir duzenlemeye yer verilmemiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 27/02/2007 tarihli, 11707 sayılı ve 2007/19 nolu Genelgesinin 4. sırasında; "Kararın 8. maddesinin (2) numaralı fıkrasında: Bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde cumartesi ve pazar gunleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde fiilen yer itte getirilen ders gorevleri, ek ders ucreti karşılığında verilir." denilmektedir.
Buna gore; Kararın 8. maddesi kapsamında yerine getirilen ders gorevleri oncelikle aylık karşılığı, aylık karşılığı ders gorevlerini dolduranlar bakımından ise ek ders ucreti karşılığı değerlendirilecektir.
Ancak, bu kapsamda cumartesi ve Pazar gunleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde yerine getirilen ders gorevleri, aylık karşılığı ders gorevinin doldurulup doldurulmadığına bakılmaksızın ek ders ucreti karşılığında verilecektir." acıklamasına yer verilmiştir.
Ote yandan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176. maddesinde: "Bu Kanunun 89. maddesine gore kendilerine ders gorevi verilenlere, ders saati başına gunduz oğretimi icin 140, orgun ve yaygın eğitim kurumlarıyla yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar gunleri ile saat 18.00'den sonra Başlayan oğretim faaliyetleri icin 150 gosterge rakamının hu Kanuna gore belirlenen aylık katsayısı ile carpımından oluşan miktar uzerinden ek ders ucreti odenir.
Bu ucretler, ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlar da gorevli oğretmen ve yoneticiler ile Bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıf oğretmenlerine ve cezaevlerinde gorevli oğretmenlere %25, Milli Eğitim Hakanlığı orgun ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi kapsamında gorev alan yonetici ve oğretmenlere % 100 fazlasıyla odenir." denilmektedir.
Bu cercevede, Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında gorev yapan yoneticilere (mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı), normal mufredat kapsamında okuttukları dersler de dahil olmak uzere destekleme ve yetiştirme kurslarında normal calışma saatleri icinde ve dışında olmak uzere haftada 22 saate kadar ders gorevi verilebilmesi mumkun olup;

1- Bu derslerden hafta icinde okuttuklarının 6 saatinin aylık karşılığında, geri kalan 16 saatinin ise ek ders ucreti karşılığında değerlendirilmesi.
2- Yoneticilerin tum dersleri destekleme ve yetiştirme kursunda cumartesi ve pazar gunleri yerine getirmeleri durumunda okutabilecekleri ders saati sayısının, bu gunlerde okuttukları derslerin tamamı aylık karşılığı ders gorevinin doldurulmuş olup olmadığına bakılmaksızın ek ders ucreti karşılığında değerlendirileceğinden, ek ders gorevi ile sınırlı olarak 16 saatin ustune cıkmaması,
3- Yoneticilerin destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında okuttukları tum derslere ilişkin ek ders ucretlerinin %100 artırımlı odenmesi,
gerektiği mutalaa edilmektedir.
Bununla birlikte, yoneticilerin oncelikli gorevinin Kararın 5. ve 6. maddelerinde belirlenen haftalık ders saatlerinde normal mufredat kapsamında okutulması ongorulen dersleri okutmak olduğunun, bu dersler dururken soz konusu ders saatlerini doldurmadan destekleme ve yetiştirme kurslarında gorev almalarının uygun olmayacağının: ancak, okullarında bu yonde okutabilecekleri ders gorevi bulunmaması durumunda bu ders saatleri icin de anılan kurslarda ders gorevi verilebileceği hususunun goz onunde bulundurulması gerekmektedir.

İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR