İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) ve evde eğitim kapsamında okutulan dersler hazırlık ve planlama gorevi karşılığı ek ders ucretlerinin hesabında dikkate alınacak fakat ders dışı eğitim calışmalarının ise hazırlık ve planlama gorevi karşılığı ek ders ucretinin hesabında dikkate alınmayacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 11.11.2019 tarih ve 22270621 sayılı yazısıyla, eğitim kurumlarında gorev yapan oğretmenlerin, İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) ile evde eğitim kapsamında okuttukları derslerin ve ders dışı eğitim calışmalarının, hazırlık ve planlama gorevi karşılığı ek ders ucretlerinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağına ilişkin soruyu cevapladı.
Bilindiği uzere, i Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 11.maddesinde; "Bu Kararın 10 uncu maddesinde sayılanlar haric, mudur yetkili oğretmenler dahil, her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli oğretmenlere, haftada 3 saati gecmemek uzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ucret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders icin 1 saat daha hazırlık ve planlama gorevi karşılığında ayrıca ek ders ucreti odenir." hukmune yer verilmiştir.
Bu cercevede oğretmenlerin, Karar kapsamında aylık ve ek ders ucreti karşılığında fiilen okuttukları dersler bakımından herhangi bir ayrıma gidilmeksizin (ilkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) ve evde eğitim kapsamında okutulan dersler de dahil) ve haftada 3 saati gecmemek şartıyla, fiilen okuttukları derslerin hazırlık ve planlama gorevi karşılığı ek ders ucretlerinin hesabında dikkate alınması gerektiği, fiilen okutulan ders kapsamında bulunmayan ders dışı eğitim calışmalarının ise hazırlık ve planlama gorevi karşılığı ek ders ucretinin hesabında dikkate alınmasının mumkun bulunmadığı değerlendirilmektedir.
İşte o goruş yazısı;
Bu goruş yazısına gore; İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) ve evde eğitim kapsamında okutulan dersler hazırlık ve planlama gorevi karşılığı ek ders ucretlerinin hesabında dikkate alınacak fakat ders dışı eğitim calışmalarının ise hazırlık ve planlama gorevi karşılığı ek ders ucretinin hesabında dikkate alınmayacaktır.
Ahmet KANDEMİR