Okul yoneticilerinin mesai saatleri ve diğer konularda bakanlığın kanuni duzenleme yapması gerekmektedir. Bu bağlamda oğretmenlik meslek kanununda duzenlenmesi planlanan okul yoneticiliğinin ikinci gorev kapsamından yani eğitim oğretim hizmetleri kapsamından cıkartılarak genel idari hizmetler kapsamına alınması gerekmektedir. Soru; Bunyesinde ikili eğitim yapan ana sınıfı bulunan ilkokul mudur yardımcısının mesaisi 17:00'da mı biter? Bir de okuldaki tek mudur yardımcısı "ben 2 saat fazladan ek dersi istemiyorum" diyerek 17:00'da okuldan ayrılabilir mi?
Cevap;
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Mudur, gorev, yetki ve sorumlulukları" başlıklı 78. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı calışmalarını valilikce belirlenen mesai saatleri dahilinde yapar; gorevin gerektirdiği durumlarda mesai saatleri dışında da calışmalarını surdurur." hukumlerine gore okul yoneticilerinin mesaileri tanımlansa da bu tanım haricinde yoneticilerin mesaisi hakkında başka bir mevzuat hukmu bulunmamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun 04.05.2012 tarih ve 19964 sayılı "Calışma saatleri" konulu yazılarındaki, okullarda calışan yoneticilerin fazla calışma saatlerinin nasıl duzenleneceğini sorusuna cevap vermeye calışmışsa da ayrıntılı cevap verememiştir. Sadece, yoneticileri personel yerine koyarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Fazla Calışma Ucreti" başlıklı 175. maddesi (B) fıkrasındaki; "Kurumlar gerektiği taktirde personelini gunluk calışma saatleri dışında fazla calışma ucreti vermeksizin calıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla calışmanın her sekiz saati icin bir gun hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en cok on gunluk kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı icinde kullandırılabilir." hukumlerine gore; fazla calışmalarına izin verilmesi gerektiğini belirtmiştir.
Fakat okul yoneticileri personel statusunde değillerdir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "İkinci Gorev Verilecek Memurlar Ve Gorevler" başlıklı 88. maddesi 2. paragrafı (d) bendindeki; "Asıl gorevlerinin yanında; d) Oğretmenlere; okul ve enstitu mudurluğu, başyardımcılığı ve yardımcılığı gorevleri İkinci gorev olarak yaptırılabilir." hukumlerine gore okul/kurum yoneticilikleri ikinci gorev kapsamında yaptırılmakta olup esas gorev oğretmenliktir. Oğretmenlerin bu yoneticilik gorevleri karşılığında Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesi ve "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesi ve diğer maddeleri ile girilecek dersler belirlenmiş, "Ders niteliğinde yonetim gorevi" başlıklı 10. maddesindeki hukumlere gore ek ders ucreti almaktadırlar. Ve toplu sozleşme hukumlerine gore de detaylandırılmaktadır.
Kaldı ki kanun haricinde bir mevzuat hukmu ile mesai kavramı tanımlanamaz. Bu konuda hazırladığımız "Oğretmenlerin haftada 40 saat calışması esas mıdır?" haberimiz de detaylı acıklama bulunmaktadır.
2020 ve 2021 Yıllarını Kapsayan 28/8/2019 tarih ve 2019/1 nolu Kamu Gorevlileri Hakem Kurulu Kararının İkinci Bolumunde yer alan "İkili oğretim yapan orgun eğitim kurumlan yoneticilerinin ilave ek ders ucreti" başlıklı 7. maddesindeki; "(1) 2006/11350 sayılı Kararın 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca orgun ve yaygın eğitim kuramlarındaki yoneticilere odenmekte olan ek ders ucreti, ikili oğretim yapan orgun eğitim kuramlarındaki yoneticilere ders yılı suresince haftada 2 saat artırımlı odenir." hukumlerince ikili oğretim yapan okullardaki yoneticilere ders yılı suresince haftada 2 saat artırımlı odenmektedir.
Peki; ikili oğretim yapan bir okuldaki mudur yardımcısı haftada 2 saat artırımlı ek ders ucretini almıyorum saat 17:00'da mesai bırakıyorum diyebilir mi?
Bu tur bir istisna Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 27/02/2007 tarihli, 11707 sayılı ve 2007/19 nolu bir genelgesinde bulunmaktadır.

Genelgenin 12. maddesinde aşağıdaki acıklama bulunmaktadır. Sınıf oğretmeni, branşcı dersine girdiğinde kendisine verilen eğitim oğretimle ilgili gorevler karşılığı odenecek ek ders ucretini istemediğini yazılı olarak beyan etmesi halinde kendisine verilen eğitim ve oğretimle ilgili gorevleri yapmayabilir ve bu sureler dahilinde okuldan ayrılabilir.
Bu konuyu "Sınıf oğretmeni, branşcı dersine girdiğinde kendisine verilen eğitim oğretimle ilgili gorevleri yapmayabilir mi?" haberimizde bu konuya yer vermiştik.
Dolayısıyla "ikili oğretim yapan bir okuldaki mudur yardımcısı haftada 2 saat artırımlı ek ders ucretini almıyorum saat 17:00'da mesai bırakıyorum diyebilir mi?" sorusunun cevabı bulunmamaktadır. Asıl soru okul yoneticilerinin mesaisi ne kadardır olmalıdır?
Okul yoneticilerinin mesai saatleri ve diğer konularda bakanlığın kanuni duzenleme yapması gerekmektedir. Bu bağlamda oğretmenlik meslek kanununda duzenlenmesi planlanan okul yoneticiliğinin ikinci gorev kapsamından yani eğitim oğretim hizmetleri kapsamından cıkartılarak genel idari hizmetler kapsamına alınması gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR