Antalya'da tedavileri devam eden 12 yaşındaki Altay ve Marvan'a adeta sınıfa cevrilen evde 6 oğretmenle eğitim imkanı sağlandı Antalya'da, talasemi hastası Azerbaycanlı tek yumurta ikizleri Marvan ve Altay'ın hayatı, evlerine gelerek kendileri icin adeta eğitim seferberliği başlatan 6 oğretmenle değişti.
Azerbaycan'da Aynur Mammadova ve Asaf Mammadov ciftinin 2008'de dunyaya gelen tek yumurta ikizleri Altay ve Marvan, altı aylıkken rahatsızlandı.
Cocuklara, goturuldukleri hastanede ağır kansızlık hastalığı olan "talasemi major" teşhisi konuldu. Altay ve Marvan'ın zamanla sağlık durumu kotuye gidince aile, Turkiye'ye geldi.
Antalya'da başvurdukları ozel hastanede kemoterapi goren Altay ve Marvan'a Almanya'da bulunan kok hucre, Azerbaycanlı bir iş insanının maddi desteğiyle uc yıl once nakledildi. Tedavileri devam eden kardeşlerin okula giden yaşıtlarına imrenerek baktıklarından haberdar olan İl Milli Eğitim Mudurluğu yetkilileri harekete gecti.
Ara verdikleri eğitim hayatlarına ailenin ve yetkililerin devreye girmesiyle devam eden Muratpaşa'daki Kocademir Ortaokulu beşinci sınıf oğrencisi ikizler icin evleri adeta sınıfa cevrildi.
Gorevlendirilen Turkce, matematik, fen bilgisi, İngilizce, sosyal bilgiler, din kulturu ve ahlak bilgisi oğretmenleri, cocukların eğitimi icin seferber oldu. Eğitimin yanı sıra cocukların moral ve motivasyonu icin de buyuk caba gosteren oğretmenler, ders olmadığında da Marvan ve Altay'ı ziyaret ediyor, onların mutluluğu icin ellerinden geleni yapıyor.
Ağır gecen tedavi surecine rağmen sağlanan imkanlarla tum derslerin sınavlarında 100 puan alarak takdir belgesi alan ikizler, doktor olup hasta cocukların yuzunu guldurmek istiyor.
Aile, oğretmenlerinin desteğiyle cok mutlu olan cocuklarının sağlığına kavuşmasını ve tedavi surecinde maddi destek sağlanmasını istiyor.
- Tedavi masrafları bellerini bukuyor

Anne Aynur Mammadova (35), AA muhabirine yaptığı acıklamada, cocuklarının doğumundan sonra yaşantılarının genelde hastanede gectiğini ifade etti.
Doktorların hastalığın teşhisinden sonra "Ne kadar yaşar bilemeyiz?" dediğini aktaran Mammadova, maddi olarak cok zor gunler geciriyor olsalar da cocuklarının hayatta kalması icin mucadele ettiklerini dile getirdi.
Mammadova, hastalıkla mucadele etmelerine rağmen cocuklarının okumak icin buyuk caba gosterdiğini ifade etti.
Oğretmenlerinin desteğinin cocuklarına guc verdiğini belirten Mammadova, "Hastaneye gitmek icin onunden gectiğimiz okula cocuklarımın bakışları yureğimi acıtıyor. Gozlerim doluyor ama uzulmesinler diye hissettirmemeye calışıyorum. Oğretmenlerimiz cok iyi ama okul arkadaşları olsun istiyorlar." diye konuştu.
- Arkadaşları gibi koşup, oynamak istiyorlar

İkizlerden Altay Mammadov, hayatının buyuk bolumunu hastanede gecirmesine rağmen derslerine sıkı calıştığını soyledi. Odevleri kardeşiyle birlikte yaptıklarını anlatan Mammadov, takdir belgesi aldıkları icin sevindiklerini kaydetti.
Marvan Mammadov da surekli yorgun olduğunu, hastalığının bir turlu gecmediğini bildirdi. Okumayı cok sevdiğini anlatan Mammadov, "Cok hasta olsam bile odevlerimi yapıyorum. Oğretmenlerim eve geliyor, dersleri burada işliyoruz. Okula gitmek, arkadaşlarımla oynamak istiyorum." dedi.
- "Bu kadar başarılı cocuklara hepimiz destek olmalıyız"
Fen bilgisi oğretmeni Nurten Şahin, eve eğitim icin gittiklerinde mutlaka maske taktıklarını, ellerini ozenle yıkadıklarını soyledi.
Maskeyle dersleri surdurduklerini anlatan Şahin, "İkizler, 5. sınıfta okuyorlar, oğrenmeye cok hevesliler. İnanılmaz azimleri var. Cocuklar her zaman odevlerini yapmış hazır oluyor, gozlerim doluyor. İkisinin de derslerinin hepsi 100. Bu kadar başarılı cocuklara hepimiz destek olmalıyız. Oğrencilerime sarılıp bağrıma basmak istiyorum ama enfeksiyon kaparlar diye korkuyorum." ifadesini kullandı.

Naklin yapıldığı ozel hastanenin pediatrik hematoloji bolumu başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek, Marvan'ın nakil sonrası bazı sorunlar yaşadığını, cocukların takibinin devam ettiğini bildirdi.