MEB 2012/45 sayılı Genelgeyi yururlukten kaldırarak Acık Oğretim Okulları İş ve İşlemlerini acıklayan 2020/1 nolu genelgeyi yururluğe koydu. Orgun eğitim cağı dışına cıkmış ve eğitim oğretimini ceşitli nedenlerle tamamlayamayan vatandaşlarımız ile zorunlu ortaoğretim cağı icerisinde olup zorunlu eğitimlerini Acık Oğretim Okullarında tamamlamak isteyenlerin acık oğretim hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, iş ve işlemlerinin etkin, hızlı, yaygın ve nitelikli bir şekilde sunulması amacıyla aşağıda belirtilen tedbirlerin alınmasına ihtiyac duyulmuştur.
1) Acık Oğretim Ortaokulu ve Acık Oğretim Lisesi oğrencileri ile ilgili iş ve işlemleri; bu okulların resmi internet sitesindeki duyurular ile Bilgi Yonetim Sistemi uzerinden yapılan bilgilendirmeler ve verilen yetkiler doğrultusunda, halk eğitimi merkezi mudurlukleri yurutecektir.
2) Mesleki Acık Oğretim Lisesi ve Acık Oğretim İmam Hatip Lisesi oğrencileri ile ilgili iş ve işlemleri; bu okulların resmi internet sitesindeki duyurular ile Bilgi Yonetim Sistemi uzerinden yapılan bilgilendirmeler ve verilen yetkiler doğrultusunda, il/ilce milli eğitim mudurlukleri tarafından yuz yuze eğitim vermeye uygun gorulen orgun ve yaygın eğitim kurumları yurutecektir.
3) Acık Oğretim Okulları Bilgi Yonetim Sistemindeki kayıtlar esas alınarak, diplomalar ve diploma defterleri merkez kullanıcıları tarafından sistem uzerinden basıma hazır hale getirilecektir. Halk eğitimi merkezi mudurlukleri ile gorevlendirilen orgun ve yaygın eğitim kurumları; basıma hazır hale getirilen diploma ve diploma defterlerinin temin edilmesi, basımı, imzalanması, muhurlenmesi, arşivlenmesi, diplomaların soğuk damga işlemleri ve oğrencilere dağıtım iş ve işlemlerini ortaoğretim kurumlarının ilgili mevzuat hukumlerine gore yapacaktır. Yapılan iş ve işlemlerle ilgili evraklar, işlem yapan kurum tarafından arşivlenecektir.
4) Acık Oğretim Okulları oğrencilerinin kitap ihtiyac talepleri, belirlenen tarihlerde halk eğitimi merkezi mudurlukleri tarafından sisteme girilecektir. Acık Oğretim Ortaokulu ve Acık Oğretim Lisesi oğrencilerinin kitap ihtiyaclarını halk eğitimi merkezi mudurlukleri belirleyecektir. Mesleki Acık Oğretim Lisesi ve Acık Oğretim İmam Hatip Lisesi oğrencilerinin kitap ihtiyacları ise yuz yuze eğitim veren kurumlar tarafından belirlenecek ve ilgili halk eğitimi merkezi mudurluklerine bildirilecektir.
5) Acık Oğretim Okullarında kayıtlı ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenciler, Rehberlik Araştırma Merkezlerine sağlık raporları ile başvurmaları halinde; Mebbis RAM Modulune bilgi girişleri yapılacaktır. Bu bilgiler doğrultusunda Acık oğretim kurumları merkezi sistem sınavlarında, durumlarına uygun gerekli sınav tedbirleri alınacaktır. Bu oğrencilerin,
durumlarına uygun eğitim materyallerinin basımı, temini ve oğrencilere gonderilmesine yonelik iş ve işlemler Hayat Boyu Oğrenme Genel Mudurluğu tarafından koordine edilecektir.
6) Mesleki Acık Oğretim Lisesi ile Acık Oğretim İmam Hatip Lisesinin yuz yuze eğitim dersleri, ilgili kurumların fiziki durumu ve oğretmen kadrosunun uygun olması halinde yoğunlaştırılmış eğitim olarak da verilebilir. Ancak Mesleki Acık Oğretim Lisesinde "İşletmelerde Mesleki Eğitim" dersi yoğunlaştırılmış eğitim olarak verilemez.
Mesleki Acık Oğretim Lisesinde yoğunlaştırılmış eğitime; ortaoğretim kurumu mezunu olarak kayıt yaptıran oğrenciler katılabilir.

Acık Oğretim İmam Hatip Lisesinde yoğunlaştırılmış eğitime; ortaoğretim kurumu mezunu olarak kayıt yaptıranlar, uzaktan eğitim ile alacağı ortak dersi kalmayanlar, ilk kayıt/kayıt yenileme yaptırdığı eğitim oğretim yılının 1 inci donemi ilk kayıt/kayıt yenileme işlemlerinin son gunu itibarıyla 18 yaşından gun alanlar ve yurt dışı programına kayıtlı olanlar ile ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenciler katılabilir.
Yoğunlaştırılmış eğitimde;
a) Donem, orgun eğitimdeki bir donem suresinin yarısı kadardır.
b) Her bir dersin haftalık ders saati sayısı, haftalık ders cizelgesindeki o dersin ders saati sayısının iki katıdır.
c) Birbirinin devamı niteliğindeki dersler yoğunlaştırılmış aynı eğitim donemi icerisinde verilemez.

7) Mesleki Acık Oğretim Lisesi ile Acık Oğretim İmam Hatip Lisesi oğrencileri icin; devamsızlık haric başarısız olduğu her yuz yuze eğitim dersinden donem sonlarında sınav yapılır. Bu sınavlar, orgun ortaoğretim kurumlarının sorumluluk sınavlarıyla ilgili mevzuata uygun olarak gercekleştirilir.
8) İl/ilce milli eğitim mudurlukleri, Acık Oğretim Okullarında kayıtlı olan mecburi ortaoğretim cağı icerisindeki oğrencilerin kayıt yenileme işlemlerinin takibine ve ceşitli nedenlerle oğrenimini tamamlayamayan, mecburi oğrenim cağı dışına cıkmış vatandaşlarımızın da yarım kalan eğitimlerini Acık Oğretim Okulları aracılığıyla tamamlamasına yonelik faaliyetler yapacaktır.
9) Acık Oğretim Okulları iş ve işlemleri ile sınavlarının mevzuatına uygun olarak yurutulebilmesi icin il/ilce milli eğitim mudurlukleri tarafından gerekli tedbirler alınarak uygun ortamlar sağlanacaktır.
10) 2012/45 sayılı Genelge yururlukten kaldırılmıştır.
İşte o genelge;
Ahmet KANDEMİR