Sigortalı sayılan kişilere haftada 10 saate kadar ek ders gorevi verilebilmekte iken resmi gorevi bulunmayan usta oğreticilere haftada 40 saate kadar ders gorevi verilebilmektedir. Bu gorevi birden fazla halk eğitimi merkezinde yerine getirebilmektedir. Hayat boyu oğrenme kurumlarında acılan kurslarda gorevlendirilen usta oğreticiler ile ilgili ek dersle ilgili soruları Milli Eğitim Bakanlığı ,Hayat Boyu Oğrenme Genel Mudurluğunun 03.10.2019 tarih ve 18964735 sayılı yazılarıyla cevaplandırdı.
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının 9.maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; "İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden; 1) Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate,
kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir." hukmu yer almaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Kurumlarında Sozleşmeli veya Ek Ders Gorevi İle Gorevlendirilecek Uzman ve Usta Oğreticiler Hakkında Yonetmeliğin "Uzman ve Usta Oğreticilerin Gorevlendirilmeleri" başlıklı 5. maddesinin 2. fıkrasında; "Ek ders gorevi verilmesi yoluyla: 4 uncu maddede belirtilen esaslara gore ek ders gorevi verilmesi yoluyla gorevlendirilecek uzman ve usta oğreticilere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesi uyarınca 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda belirtilen miktarda ek ders gorevi verilebilir.",
9. maddesinde ise, "Uzman ve usta oğreticilerin gunluk calışma suresi en fazla 8 saattir. Kurum Muduru, Cumartesi, Pazar gunleri de dahil olmak uzere, uzman ve usta oğreticilere gunun 8.00-23.00 saatleri arasında gorev verebilir." hukmu yer almaktadır.
Buna gore, ilgili mevzuat bir butun olarak değerlendirildiğinde; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa gore gore sigortalı sayılan kişilere haftada 10 saate kadar ek ders gorevi verilebileceği değerlendirilmektedir. Diğer yandan resmi gorevi bulunmayan usta oğreticilere haftada 40 saate kadar ders gorevi verilebilmektedir. Bu gorevi birden fazla halk eğitimi merkezinde yerine getirebileceği kanaatine varılmıştır.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR