Bilecik'te yaşayan ve kendisini dış dunyaya kapatan 12 yaşındaki otizmli Nurettin Pire, 4 yıl once tanıştığı oğretmeninin bire bir ilgisi ile sosyal hayata bağlandı- Bayırkoy Ortaokulu ozel eğitim oğretmeni Halil Cam, kardeşi gibi gorduğu Nurettin icin her gun 20 kilometre katederek oğrencisi ile ilgileniyorAnne Nurcan Pire:- "Halil oğretmenden once, Nurettin sadece kelime soyluyordu, cumle kuramıyordu. Okumayı oğrendi, cumle kurmaya başladı, bir anne olarak cok mutlu oldum" Bilecik'in Bayırkoy beldesinde yaşayan 12 yaşındaki otizmli Nurettin Pire'nin dış dunyaya kapalı hayatı, 4 yıl once tanıştığı oğretmeni Halil Cam sayesinde değişti.
Nurettin'in ailesi, cocuklarındaki hastalığı 4 yaşındayken fark ederek İl Milli Eğitim Mudurluğune ozel eğitim icin başvurdu. Ozel eğitim alan Nurettin, 8 yaşında, Bayırkoy Ortaokulunda gorevlendirilen oğretmen Halil Cam ile tanıştı.
Aralarında gelişen ağabey-kardeş ilişkisiyle eğitimini surduren Nurettin, 4 yılda kaydettiği ilerlemeyle herkesin takdirini topladı.
"Oyunla eğitim" metodu ile sınıfta hazırladığı eğitim parkurunda, dokunsal ve eğitici oyunlarla Nurettin'in dış dunyaya acılmasını sağlayan Cam, oğrencisine bateri calmayı da oğreterek, başarıları sonrasında onu, okulda kurulan muzik grubunun başına getirdi.
Otizmli Nurettin, 4 yıl once teneffuslere dahi cıkmazken şimdilerde kitap okuma etkinliklerinde topluluk onunde kitap okuyor.
Oğretmen Cam, Nurettin'in kendisini ilk başta kabul etmediğini, sabır ve mucadele sonrasında Nurettin ile arkadaş olduklarını, daha sonra eğitime başladıklarını soyledi.
"Nurettin, ben onunla tanıştığımda kendi dunyasında hapsolmuş, kendi gerceklerini yaşayan bir cocuktu." diyen Cam, "Zor bir surecti. Bizim mesleğimizde, 'dunyadaki tum bilgilere sahip olsanız bile o cocuğun dunyasına giremezseniz o cocuğa dokunamazsınız' gerceği vardır. Ben de bu amacla Nurettin'in dunyasına girmek icin cabaladım. Hemen eğitime başlamak yerine Nurettin'in dunyasına girmeye calıştım." ifadelerini kullandı.
Nurettin ile iletişim kurduktan sonra doğruluk ve yakınlık ile eğitime devam ettiğini kaydeden Cam, "Başlarda ofke nobetleri olan bir cocuktu, kuralları kesinlikle kabul etmiyordu. Kendi dunyasında yaşayan bir cocuk olduğu icin kendi kuralları vardı. Zor bir surecti ama onun dunyasına girdikten sonra her şey kendiliğinden cozuldu. 2017 yılında sadece harfleri tanıyordu, o beni kabul ettikten sonra yolumuz acıldı. Onceden ders yapmak istediğimiz an, masa ve sandalyeleri yere atardı. Ben de ilk başlarda cekiniyordum, acaba nasıl yol alacak, diye. Eğitim ortamını dışarıya taşıyınca Nurettin fark etmeden okuma-yazma oğrendi." diye konuştu.
Her gun Nurettin icin 20 kilometrelik yolu aşarak beldeye geldiğini kaydeden Cam, "İl merkezinde calışma imkanım var ama Nurettin ile aramızda farklı bir iletişim olduğu icin bırakamıyorum onu. 15 tatil ve yaz tatilinde onu ozluyorum, ailesiyle goruşuyorum. Onu gormeye buraya geliyorum." dedi.

- "Bir anne olarak cok mutlu oldum"
Nurettin'in annesi Nurcan Pire de Halil oğretmeni, "Nurettin'in karanlık dunyasına doğan guneş" olarak tanımladığını belirtti.
Cocuğunun 4 yıldaki gelişimini buyuk bir mutlulukla takip ettiğini anlatan Pire, "Halil oğretmenden once Nurettin sadece kelime soyluyordu, cumle kuramıyordu. Okumayı oğrendi, cumle kurmaya başladı, bir anne olarak cok mutlu oldum." şeklinde konuştu.
Nurettin Pire ise oğretmenini ağabeyi gibi gorduğunu, ders saatlerinin gelmesi icin sabırsızlandığı belirterek, "Burada ders calışıyorum, okumayı oğreniyorum. Halil hocamı cok seviyorum, ondan ayrılmak istemiyorum. Onunla kalmak istiyorum." ifadelerini kullandı.
- "Nurettin'in diğer arkadaşlarımızdan bir farklı yok"

Neredeyse her teneffus Nurettin'in ozel sınıfına gelerek onunla şakalaşan ve sohbet eden oğrencilerden Aysu Yıldız, Nurettin'deki değişime şahit olduklarını dile getirdi.
Okuldaki tum oğrencilerin Nurettin'e karşı buyuk bir sevgi beslediğini anlatan Yıldız, şunları soyledi:
"Nurettin dışarıya cıkmayan, arkadaşlarıyla gecinemeyen bir oğrenciydi. Halil oğretmen bize anlatınca Nurettin'in otizmli olduğunu oğrendik. Oğretmenimiz sayesinde Nurettin'deki sevgiyle birlikte oluşan değişimi gorduk, bakış acımız değişti."