Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 20.02.2020 tarih ve 3743903 sayılı yazılarıyla, olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitim kurumlarında eğitime ara verilen iş gunlerini takip eden cumartesi ve pazar gunlerinde ek ders ucreti odenip odenemeyeceğine ilişkin soruları cevapladı. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 20.02.2020 tarih ve 3743903 sayılı yazılarıyla, olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitim kurumlarında eğitime ara verilen iş gunlerini takip eden cumartesi ve pazar gunlerinde destekleme ve yetiştirme kursu, ilkokullarda yetiştirme programı (İYEP), evde eğitim ile destek eğitim odasında gorev yapan oğretmenlere, bu gorevlerine bağlı olarak ek ders ucreti odenip odenemeyeceğine ilişkin soruları cevapladı.
01.09.2019 tarihli ve 30875 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan Kamu Gorevlileri Hakem Kurulunun 28.08.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kararının "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar" bolumunun "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2ş maddesinde; "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı icerisindeki iş gunlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler ile oğrencilerin ceşitli nedenlerle sınıf veya okul butunluğunde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerin de bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar." hukmune yer verilmiştir.
Bu itibarla soz konusu eğitim kurumlarında gorevli yonetici ve oğretmenlerin, yukarıda belirtilen nedenle eğitim ve oğretime ara verilen ders yılı icerisindeki iş gunlerinde fiilen yerine getiremedikleri uzerlerin de bulunan destekleme ve yetiştirme kursu, İYEP, evde eğitim ile destek eğitim odasına bağlı ders ve ek ders gorevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ucretinden yararlandırılmaları gerektiği değerlendirilmektedir.
Diğer taraftan soz konusu eğitim kurumlarında gorevli yonetici ve oğretmenlerin, belirtilen tarihleri takip eden cumartesi ve pazar gunlerinde destekleme ve yetiştirme kursu, İYEP, evde eğitim ile destek eğitim odasında fiilen gorev yapmaları halinde bu gunler icin de ek ders ucretinden yararlandırılmaları mumkun olup bu gunlerde (cumartesi ve pazar) ders gorevlerini fiilen yerine getiremeyenlerin ek ders ucretinden yararlandırılmaları mumkun bulunmamaktadır.
Bu acıklamaya gore; olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitim kurumlarında eğitime ara verilen iş gunlerini (valilik sadece belli bir tarihteki eğitim oğretime ara vermiştir, cumartesi pazar gunleri icin bir acıklama yapılmamıştır.)takip eden cumartesi ve pazar gunlerinde ders yapılırsa ek ders ucreti odenecektir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR