Bakan Ziya Selcuk, 20 bin ek atama yapılacağını acıkladı. Eğitimciler, sayının yetersiz olduğunu belirtiyor. 2018'de KPSS'ye girenler atamaya dahil olmak isterken 2019'lar "Bizim hakkımız" diyor; 2020'de mezun olacakların da umudu kadro. Milliyet'ten Ozan Omer Kaduker'in haberine gore: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, gectiğimiz hafta eğitim sisteminde yapılacak yeniliklere ilişkin acıklamalarda bulundu. Bu kapsamda yeni atamalarla ilgili mujde veren Selcuk, "Bu donem inşallah 20 bin ek atama daha gelecek, yani 20 bini ilan etmiştik, bir 20 bin daha gelecek. Bunların zaten belli donemleri var. Surec başlatılacak ve uygun donemde, bu yıl icinde tekrar bir 20 bin daha atama olacak" dedi.
Bakan'ın acıklamalarının ardından yuz binlerce oğretmen adayı 20 bin ek oğretmen atamasının branş dağılımı ve kontenjan bilgilerini merak etmeye başladı. Bu cercevede Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerine, atamaların ne zaman olacağı, kimlerin yararlanabileceği konusunda sorularımızı yonelttik.
Yetkililer, mevcut 20 bin atama yapıldıktan sonra acığa cıkacak kadrolara gore branş dağılımı yapılacağını ifade ederek, takvimin henuz belli olmadığını soylediler. Adaylar arasında sevinc yaratan 20 bin ek oğretmen atamasını eğitim sendikaları da olumlu karşılıyor. Ancak sayının yetersiz olduğunu kaydeden eğitimcilerin goruşleri şoyle:
'Beklentileri karşılamadı'
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan: 20 bin ek oğretmen ataması kamusal eğitim sorumluluğunun gereğini yansıtan bir sayı değil ve son derece yetersiz. KESK ile birlikte butceye dair gercekleştirdiğimiz bolge mitinglerinde de oğretmen atamaları ve eğitim yatırımlarına ayrılması gereken butceyle ilgili defalarca uyarılarda bulunduk. Ataması yapılmayan arkadaşlarımız seslerini duyurmaya calıştılar.
Bu mucadeleye rağmen 20 bin ek oğretmen ataması acıklaması oğrencilerimizin kamusal eğitim ihtiyaclarını, meslektaşlarımızın beklentilerini karşılamamakta. Ataması yapılmayan arkadaşlarımızın talebi şubat ayındaki 20 bin atamaya ek olarak ek 40 bin atama yapılmasıydı. Bakan'nın acıklaması ise net olarak ifade edilmemekle birlikte 2020 Ağustos'ta 20 bin atama olarak algılanmakta. Ek atama acıklaması meslektaşlarımızın talebi doğrultusunda yaşama gecirilmeli ve 2020'de hem oğrencilerimizin eğitim ihtiyacları hem de atama bekleyen oğretmenlerin mesleki hakları goz onunde bulunarak atama sayısı acıklanmalıdır.
Ozel okullara aktarılan kamu kaynaklarının kamu okullarına, oğretmen atamalarına ayrılması durumunda atama bekleyenlerin umutları, beklentileri de karşılık bulacaktır. Ulkemizin okul ve oğretmen ihtiyacı dikkate alındığında atama bekleyen tum arkadaşlarımızın atanmasının yapılması mumkun. Oğretmen yeterliğine sahip olanlara ayrıca KPSS'ye girme zorunluluğu, mulakat surecleri gibi uygulamaların yaşama gecirilmesi liyakat ilkelerini karşılamamakta, arkadaşlarımızın emeğini, meslek haklarını da yok saymak anlamına gelmektedir.
'20 bin kadro cok yetersiz'
'100 bin oğretmen atanmalı'
Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Bakanlığın 20 bin ek oğretmen atamasını yetersiz buluyoruz. Ataması yapılmayan oğretmen sayısının 700 bine ulaştığı, MEB'in bizzat 100 bin oğretmen acığı olduğunu tespit ettiği goz onune alındığında, soz konusu atama oranları komik. Bakanlık en azından kendi tespitleri doğrultusunda bir atama politikasına derhal gecmeli ve en az 100 bin oğretmen ataması yapmalı. Oğretmen, eğitimin dinamosudur. Motorundan guc caldığınız bir aracla nasıl yarış kazanamazsanız, oğretmen acığını gidermediğinizde de parlak bir geleceğe ulaşamazsınız. Bazı branşlarda neredeyse hic atama yapılmaması da ayrı bir vahamet. Talebimiz, yeni atamalarda hem bu branş mağduriyetlerinin hem de eğitimin ihtiyaclarının giderilmesidir. 2017'de KPSS'ye girenler de atama kapsamına alınmalı. Sınavlar aracılığıyla olcme ve değerlendirmeyi doğru yaptığınızı duşunuyorsanız, sınavın yakın zamanlı yapılıp yapılmadığı en son duşunulecek şey olmalı.
'Yerinde bir adım'
Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Latif Selvi:
20 bin arkadaşımız daha oğretmen olmasıyla oğretmen acığı bir nebze daha kapanmış olacak. Bu nedenle olumlu bir durum. Atamanın takvimi MEB tarafından değerlendirecektir. Muhtemelen nisanda duyuru, mayıs, haziranda da mulakat yapılır ve oğretmenlerin onumuzdeki eğitim oğretim yılına başlaması soz konusu olur. 2017'de KPSS'ye giren oğretmenler bu durumda dahil olmuyor gibi gozukuyor. Bakanlık bunu değerlendiriyordur, bir cozum ureteceklerdir.
Herkesin derdi farklı
Oğretmenlerden muhendislere herkesin atamalardan farklı bir beklentisi var. 2019'da KPSS'ye girenler başta olmak uzere yaşanan sorunlar şoyle:
2018'ler her zamanki gibi her atamaya dahil olmaya calışıyorlar. 2019 zaten mağdur oldu denklik olmadığı icin. Şimdi hala 2018'liler atama derdinde.
Sadece 2019 puanıyla atama yapılmalı. Cunku 2018 puanı ek atamayla birlikte toplamda 80 bin alımda kullanılmış olacak. 2019 puanı ise sadece karma alımın olduğu 20 bin alımda kullanılmış olacak.
Bilişim oğretmenleri olarak ek atamada aynı mağduriyeti yaşamak istemiyoruz. Teknoloji cağına yakışır guzel bir kontenjan verilir inşallah.
2019 KPSS mağdur. Ek atama sadece 2019 puanıyla yapılmalı.
2019'un 3. defa hakkı yenmekte.
2019 KPSS adayları olarak mağduruz. Bu atama bizim hakkimiz sadece.
80 ustu puanımla ek atamaya sevinemiyorum. Cunku giyim/moda tasarım oğretmeniyim. Her ile bir kontenjan verilse bile bircok kişi sevinecek.