Haftada azami okutabilecekleri ders gorevini dolduran sınıf oğretmenleri ile genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenlerine, Kararın 8'inci maddesinde belirtilen eğitim faaliyetlerinde, faaliyetin niteliği farklı da olsa haftada 10 saatten fazla ek ders gorevi verilmesinin mumkun bulunmadığı değerlendirilmektedir Milli Eğitim Bakanlığı 16.03.2018 tarih ve 5598847 sayılı yazılarıyla, eğitim kurumlarında rutin mufredat kapsamında haftada 30 saat ders okutan sınıf oğretmenleri ile genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenlerine, okuma yazma kurslarında ve destek eğitim odasında haftada kac saate kadar daha ek ders gorevi verilebileceğine ilişkin soruları cevaplandırdı.
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 5. maddesinde, orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli oğretmenlerin haftada aylık karşılığında okutmakla yukumlu oldukları ders saati sayısı, 6. maddesinde de oğretmenlerin haftada kac saate kadar ek ders ucreti karşılığında ders okutabilecekleri belirlenmiştir. Aynı Kararın 8. maddesinin (a) bendinde ise; bu Kararla belirlenen azami ek ders gorevi ve ek ders gorevinden sayılan ders saatleri dışında olmak uzere, maddede belirtilen eğitim faaliyetlerinde gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlere haftada 10 saate kadar daha ders gorevi verilebileceği, 9'uncu maddesinin (a/l) bendinde de; oğretmen sayısının yetersiz olması halinde sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate kadar daha ek ders gorevi verilebileceği hukum altına alınmıştır.
Bu cercevede;
1- Rutin mufredat kapsamında haftada 30 saat ders okutan sınıf oğretmenlerine, Kararın yukarıda sozu edilen 8'inci ve 9'uncu maddeleri kapsamında okuma yazma kurslarında ve destek eğitim odasında haftada 18 saate kadar daha ek ders gorevi verilmesinin mumkun bulunduğu,
2- Rutin mufredat kapsamında haftada 30 saat ders okutan genel bilgi ve meslek dersi oğretmenlerine, destek eğitim odasında ek ders gorevi verilmesinin mumkun bulunmadığı, Kararın 8'inci maddesinin (a) bendi kapsamında okuma yazma kurslarında haftada 10 saate kadar daha ek ders gorevi verilmesinin mumkun bulunduğu,
3- Kararın 9. maddesinin (a/l) bendi kapsamında sınıf oğretmenleri dışında diğer alan oğretmenlerine ek ders gorevi verilmesinin mumkun bulunmadığı,
4-Haftada azami okutabilecekleri ders gorevini dolduran sınıf oğretmenleri ile genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenlerine, Kararın 8'inci maddesinde belirtilen eğitim faaliyetlerinde, faaliyetin niteliği farklı da olsa haftada 10 saatten fazla ek ders gorevi verilmesinin mumkun bulunmadığı değerlendirilmektedir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR