Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirileceklerle ilgili duzenlemeyi iceren "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesinde gecen "resmi gorevliler" ifadesi hangi kurumlarda gorev yapan personeli kapsar. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynaklan Genel Mudurluğu goruş yazısıyla, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirileceklerle ilgili duzenlemeyi iceren "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesinde gecen "resmi gorevliler" ifadesinin hangi kurumlarda gorev yapan personeli kapsadığını cevaplandırdı.
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesine gore Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde ucretli oğretmen gorevlendirilebilmektedir.
İşte o madde;
"Ders ucreti karşılığında gorevlendirme
MADDE 9- (1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a)Yuksek oğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2)Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir.
b)İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden;
1)Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,
2)Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir."
Bu duzenlemede gecen "resmi gorevliler" ifadesinden hangi kurumlarda gorev yapan personelin anlaşılması gerekmektedir?
217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 2'nci maddesinde belirtilen; genel butceye dahil dairelerle, katma butceli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar; il ozel idareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi muesseseler, işletmeler; iktisadi devlet teşekkulleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların muesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, ozel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları muessese, ortaklık ve iştirakler; doner sermayeli kuruluşlar ile ozel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıklarında gorev yapan personelin anlaşılması gerekmektedir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR