Mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarında mudur yardımcısı olarak gorev yapanlar ile atolye, laboratuvar veya meslek dersi oğretmeni olarak gorev yapanlardan mesleki gelişim dersini okutanların ve kadrosu mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarında olup il milli eğitim mudurluğunde gecici olarak gorevlendirilen atolye, laboratuvar veya meslek dersi oğretmenlerinin, ilave eğitim oğretim tazminatından yararlandırılıp yararlandırılabilirlermi? Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 30.01.2020 tarih ve 2184357 sayılı yazılarıyla; Mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarında mudur yardımcısı olarak gorev yapanlar ile atolye, laboratuvar veya meslek dersi oğretmeni olarak gorev yapanlardan mesleki gelişim dersini okutanların ve kadrosu mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarında olup il milli eğitim mudurluğunde gecici olarak gorevlendirilen atolye, laboratuvar veya meslek dersi oğretmenlerinin, ilave eğitim oğretim tazminatından yararlandırılıp yararlandırılamayacakları ilişkin soruları cevaplandırdı.
Devlet Memurlarına Odenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararda; Bakanlığımıza bağlı Ek V Sayılı Cetvelde sayılan mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarına atolye, laboratuvar veya meslek dersleri oğretmeni olarak atananlara, atandıkları branşa ve gordukleri yuksekoğrenim surelerine gore %4 ile %15 arasında değişen oranlarda ilave eğitim-oğretim tazminatının ayrıca odeneceği hukum altına alınmıştır.
Diğer taraftan, 160 Seri Numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde, ilave eğitim-oğretim tazminatından yararlanabilmek icin;
-Eğitim ve Oğretim Hizmetleri sınıfına dahil oğretmen unvanlı kadroda bulunmak,
-V sayılı Cetvelde sayılan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarına atolye, laboratuar veya meslek dersleri oğretmeni olarak atanmış olmak,
-Soz konusu okul ve kurumlarda gorev yapmak,
-Mesleki Acık Oğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Acık Oğretim Okulu kadrolarında bulunanlar haric olmak uzere branşlarında fiilen derse girmek,
şartlarının bir arada bulunması gerektiği belirtilmiştir.
Aynı Tebliğin "E- Uygulamaya İlişkin Ortak Acıklamalar" başlıklı bolumunun 4. maddesinde ise; "Kararın 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında, zam ve tazminatların odenebilmesi icin, Karara ekli I, II ve III sayılı cetvellerde gosterilen personelin kadro unvanı ile kariyer ve yuruttuğu gorevin gerektirdiği hizmeti kanunların ongorduğu durumlar saklı kalmak uzere fiilen yapmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Buna gore, kanunların ongorduğu saklı durumlar gereğince;
a)Yıllık, mazeret ve hastalık izinlerinde,
b)Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda yeni goreve başlamak uzere verilen surede(mehil muddeti),
c)Yurtici ve yurtdışı gecici gorevlendirmelerde,
d)Hizmet ici eğitim, seminer ve kurslarda,

e)Suresi ne olursa olsun gorevden uzaklaştırılan ve herhangi bir suctan tutuklanan veya gozaltına alınanlardan; kovuşturmaya yer olmadığına, yargılamanın men'ine veya beraatına ve her ne sebeple olursa olsun kamu davasının duşmesine veya ortadan kaldırılmasına karar verilenlerin, gorevden uzakta, tutuklulukta veya gozaltında gecirdikleri surelerde,
gorevin fiilen yapılması şartı aranmayacaktır." denilmektedir.
Goruleceği uzere anılan Tebliğde, yurt ici ve yurt dışı gecici gorevlendirilmelerde soz konusu tazminatın odenmesinde gorevin fiilen yapılması şartının aranmayacağı net olarak belirtilmiştir.
Ote yandan, Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında gorevli oğretmenlerin alanları itibarıyla okutacakları derslerin belirlendiği Talim ve Terbiye Kurulunun Oğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarının 9. maddesinde; "Oğretmenler, atandıkları alan ile varsa yan alanının ekli cizelgede 'Okutacağı Dersler' sutununda yer alan dersleri, oncelikle atandıkları kurumun alan, ortak, zorunlu ve secmeli derslerini, eğitim kurumlarının tur ve dereceleri bakımından herhangi bir ayırım yapılmaksızın okuturlar." denilmiştir.
Alan ortak dersleri arasında yer alan "Mesleki Gelişim" dersi, alan ayrımı yapılmaksızın tum atolye ve laboratuvar oğretmenleri tarafından aylık karşılığı okutulmaktadır.

Ayrıca,"El Sanatlar Teknolojisi" alanı oğretmenlerinin ilave eğitim oğretim tazminatından yararlandırılmalarına ilişkin duzenleme, 16.01.2014 tarihli ve 28884 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2014/5800 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 5'inci maddesiyle 01.01.2014 tarihinden gecerli olmak uzere yururluğe konulmuştur.
Bu cercevede;
1-Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde mudur yardımcısı olarak gorev yapan ve oğretmenlik alanı el sanatları teknolojisi/el sanatları olan oğretmenin, yukarıda belirtilen şartların tumunu bir arada taşıyor olması durumunda eğitim oğretim tazminatının yanında ayrıca oğretmenlik alanı icin ongorulen oranda ilave eğitim oğretim tazminatından yararlandırılması gerektiği, yukarıdaki şartlardan herhangi birini taşımaması durumunda ise soz konusu tazminattan yararlandırılmasının mumkun bulunmadığı,
2-Oğretmenlik alanları itibarıyla atolye, laboratuvar veya meslek dersleri oğretmenleri kapsamında bulunan ve aylık karşılığı "Mesleki Gelişim" dersini okutanların, yukarıdaki şartları bir arada taşımaları durumunda oğretmenlik alanları icin ongorulen oranlarda ilave eğitim oğretim tazminatından yararlandırılmaları gerektiği, yukarıda belirtilen şartlardan herhangi birini taşımamaları durumunda ise soz konusu tazminattan yararlandırılmalarının mumkun bulunmadığı,
3-Kadrosu mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarında olup il milli eğitim mudurluğunde gecici olarak gorevlendirilen atolye, laboratuvar veya meslek dersleri oğretmenlerinin, gecici gorevlendirme tarihi itibarıyla asıl gorevleri sırasında yukarıda belirtilen şartların tamamını birlikte taşıyor olmalarına bağlı olarak ilave eğitim oğretim tazminatından yararlandırılıyor olmaları halinde, bu gecici gorevleri suresince de ilave eğitim oğretim tazminatından yararlandırılmaya devam edilmeleri gerektiği; aksi durumda ise soz konusu tazminattan yararlandırılmalarının mumkun bulunmadığı,
değerlendirilmektedir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR