"Ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlarda ve bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıflarda, destek eğitimi odalarında ve cezaevlerinde gorevli ucretli oğretmenlere %25 ek ders ucretleri %25 artırımlı olarak odenebilir mi?" sorununu Milli Eğitim Bakanlığı cevapladı.. Eğitim kurumlarında ozel eğitime muhtac oğrencilerin oğrenim gorduğu okul ve sınıflarda Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9. maddesi kapsamında ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenlerin ek ders ucretlerinin %25 fazlasıyla odenip odenemeyeceğine ilişkin MEB goruş yazısı yayımladı.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 24.02.2020 tarih ve 4016431 sayılı yazılarıyla;
"Bilindiği gibi, 10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 220/A maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde; "Bakanlığın gorev alanına giren hususlarda mevzuatta yer alan mali hukumlerin uygulanmasını yonlendirmek, bu konuda ortaya cıkabilecek her turlu meseleyi cozmek ve tereddutleri gidermek, " Hazine ve Maliye Bakanlığının gorevleri arasında sayılmıştır.
Bu yetkiye istinaden Hazine ve Maliye Bakanlığının mali konulara ilişkin goruşleri, aralarında Bakanlığımızın da bulunduğu tum kamu kurum ve kuruluşları bakımından bağlayıcı niteliktedir.
Bu bağlamda konuya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığının 01.05.2008 tarihli ve 07.0.BMK.0.22.115904/5724 sayılı yazısında ozetle; Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarından ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim gorduğu kurumlarda Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9'uncu maddesi kapsamında ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenlerin ek ders ucretlerinin %25 fazlasıyla odenmesinin mumkun bulunmadığı belirtilmiştir.
Bu cercevede, ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenlerin ek ders ucretlerinin, kadrolu oğretmenlerde olduğu gibi %25 fazlasıyla odenmesi mumkun bulunmamaktadır." acıklamasında bulunmuştur.
Ayrıca "Şahsa munhasır yargı kararlarına bağlı olarak başkaları adına aynı doğrultuda işlem tesis edilmesi mumkun bulunmadığı gibi, birer orneği ekte gonderilen yargı kararlarına bakıldığında da, konu hakkında acılan idari davaların bu yonde sonuclandığı gorulecektir." şeklinde 3 adet mahkeme kararını gerekce gostermiştir.
İşte o goruş yazısı;
Goruş yazısı eki mahkeme kararları;
Ankara 7. İdare Mahkemesinin 2014-1730 Esas nolu kararı icin tıklayınız.
Ankara 16. İdare Mahkemesinin 2010-297 Esas nolu kararı icin tıklayınız.
Danıştay 2. İdaresinin 2013-1698 Esas nolu kararı icin tıklayınız.
Danıştay 2. İdaresinin 2014-2773 Esas nolu kararı icin tıklayınız.
Goruş yazısı eki Maliye Bakanlığı Butce ve Mali Kontrol Genel Mudurluğu'nun 01.05.2008 tarih ve 5724 sayılı goruş yazısı icin tıklayınız.
Bu goruş yazısı ve mahkeme kararları, "Ucretli oğretmenlere yetiştirme kursunda ek ders ucretleri %100 artırımlı odenir mi?" başlıklı haberimizde yayınladığımız Ankara Bolge İdare Mahkemesi Ucuncu İdari Dava Dairesi'nin 2017/2210E ve 2018/1972K Sayılı Kararıyla celişmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ucretli oğretmen olarak gorev yapanlara destekleme ve yetiştirme kurslarında gorev verilmesi durumunda, ek ders ucretlerinin kadrolu oğretmenler gibi %100 artırımlı odenmesi gerektiği talebiyle acılan davada Ankara Bolge İdare Mahkemesi Ucuncu İdari Dava Dairesi'nin 2017/2210E ve 2018/1972K Sayılı ve 04/07/2018 tarihli kararıyla yerel mahkemenin kararını bozarak, ucretli oğretmenlere de ek ders ucretlerinin %100 artırımlı odenmesine karar vermiştir. Bolge idare mahkemesi kararında ozetle "657 sayılı Kanun'un yukarıda anılan 89. maddesinde kimlerin ucretli oğretmen olarak gorevlendirilebileceği belirtilmiş olup, bunların arasında oğretmenler, oğretim uyeleri ve diğer memurlar gibi kamu gorevlilerinin yanı sıra acıktan atananlara da yer verilmiş bulunmaktadır. Anılan hukumde gecen "acıktan atama" tabiri ile memurluğa ilk defa atanan kişilerin değil herhangi bir kamu gorevi bulunmayan ve maddede belirtilen gorevi yapmak amacı ile gorevlendirilen kişiler kastedilmekte olup, bu acıdan sendika uyelerinin ucretli oğretmenliği acıktan atanan kişiler kapsamında yaptığının kabulu gerekmektedir. 657 sayılı Kanun'un 89. maddesine istinaden cıkarılan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 9. maddesinde de, resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate kadar ek ders gorevi verilebileceği belirtilmekte olup, davacı sendikanın da bu şekilde gorevlendirilen uyesi oğretmenlerin de kapsamda kabul edilmesi gerekmektedir. Her iki durumda da, davacı sendika uyelerinin 657 sayılı Kanun'un 89. maddesi kapsamında bulunduğunda tereddut bulunmamaktadır.
Yukarıda alıntısı yapılan 657 sayılı Kanun'un 176. maddesinde, 89. madde uyarınca kendisine ek ders gorevi verilenlere ek ders ucreti verileceği ve bu ucretlerin Milli Eğitim Bakanlığı Orgun ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi kapsamında gorev alan yonetici ve oğretmenlere %100 fazlası ile odeneceği hukum altına alındığına ve davacı sendika uyelerinin de yukarıda izah edildiği uzere 89. madde kapsamında bir kurumda ucretli oğretmenlik yaptığına gore ek ders ucretinin % 100 fazlasıyla odenmesi gerekeceğinden, aksine tesis edilen işlemlerde ve bu işlemlerin iptali istemiyle acılan davanın reddi yolunda verilen mahkeme kararında hukuki isabet gorulmemiştir." gerekcesine yer vererek ucretli oğretmenlerinde kadrolu oğretmenler gibi değerlendirilerek ek ders ucretlerinin %100 artırımlı odenmesi gerektiğine hukmetmiştir.
Ahmet KANDEMİR
Ucretli oğretmenlere ek ders ucretleri %25 artırımlı olarak odenebilir mi?