Eylul ayında gorevde iken, sonraki aylarda ucretsiz izine ayrılan, istifa eden veya naklen başka bir kuruma atanan oğretmenlerden oğretim yılına hazırlık odeneği geri alınabilir mi? Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 03.01.2020 tarih ve 160908 sayılı yazılarıyla, Eylul ayında gorevde iken, sonraki aylarda ucretsiz izine ayrılan, istifa eden veya naklen başka bir kuruma atanan oğretmenlere odenen oğretim yılına hazırlık odeneğinin geri alınıp alınamayacağı sorusunu cevaplandırdı.
MEB bu yazısında;
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 32. maddesinde; "Eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfına dahil oğretmen unvanlı kadrolarda gorevli olup; fiilen oğretmenlik yapanlara (ilkoğretim ve okul mudurleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında calışan oğretmenler, yonetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) her oğretim yılında bir defaya mahsus olmak uzere ve oğretim yılının başladığı ay icinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Cumhurbaşkanınca belirlenecek miktarda, oğretim yılına hazırlık odeneği odenir." hukmu yer almaktadır.
Ayrıca, 5018 sayılı Kamu Mali Yonetim ve Kontrol Kanununun 71. maddesinde kamu zararı; "kamu gorevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması" şeklinde tanımlanmaktadır.
Bu kapsamda, oğretmenlere oğretim yılının başladığı ay icinde eğitim ve oğretim yılına hazırlanmaları amacıyla odenen soz konusu oğretim yılına hazırlık odeneği, kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olan mevzuata aykırı bir işlem olmaması nedeniyle kamu zararı unsurlarını taşımamaktadır.
Acıklamasında bulunmuştur.
Bu acıklamalara gore; eylul ayında gorevde iken, sonraki aylarda ucretsiz izine ayrılan, istifa eden veya naklen başka bir kuruma atanan oğretmenlerden oğretim yılına hazırlık odeneği geri alınamaz.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR