Okulların dezenfeksiyonu icin gerekli olan hijyen solusyonu ihtiyacı, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden karşılanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Mudurluğunun 09.03.2020 tarih ve 5056373 sayılı ve 12.03.2020 tarih ve 5409771 sayılı yazılarıyla Okulların dezenfeksiyonu icin yapılması gerekenleri acıkladı.
Okulların dezenfeksiyonu icin gerekli olan hijyen solusyonu ihtiyacı, hipoklorit esaslı yuzey dezenfektan uretimi yapan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğune bağlı 38 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden oncelikli olarak karşılanması planlanmaktadır.
Bu surecte, teknik ve hizmet yeterliliğini geliştiren kimya teknolojisi alanı bulunan diğer mesleki ve teknik eğitim okullarının da il milli eğitim mudurluklerince uygun gorulmesi halinde ekte yer alan listeye eklenerek planlamaya dahil edilmesi uygun gorulmektedir.
Buna gore;
a) İl Milli Eğitim Mudurluğu İşyeri Sağlık ve Guvenlik Birimleri (İl İSGB) tarafından okul bazlı dezenfeksiyon malzemesi ihtiyac yonetiminin koordine edilmesi,
b) Dezenfektan uretimi yapan okullar tarafından, belirlenen ihtiyaclarının okullara teslim edilecek şekilde karşılanması,
c) 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3'uncu maddesinin (e) bendine uygun olarak, İl Milli Eğitim Mudurluğu Destek Hizmetleri Şubesince belirlenen dezenfektan ihtiyacına gore acılan siparişlerin mali şartlarının yonetilmesi,
) İl Milli Eğitim Mudurluğunce, dezenfektan siparişi icin odenek ihtiyaclarının tespit edilmesi ve okulların bağlı bulunduğu ilgili Genel Mudurluklerin 03.02. butce tertibinden talep edilerek karşılanması,
) Okullarda, eğitim yapılmayan zamanlarda; sıra, masa, tahta, dolap, askı, kapı, klozet, lavabo, kapı kolları ve tırabzanlar gibi sık kullanılan yuzeylerin haftada en az bir kez solusyonlar ile dezenfekte edilmesi,

e) Okullarda, dezenfeksiyon sonrasında ve olabildiğince sıklıkla sınıflar, oğretmen odaları, idari odalar, tuvaletler, laboratuvar ve atolye gibi kapalı alanlar havalandırılarak eğitime hazır hale getirilmesi,
) İl Milli Eğitim Mudurluğu ve İl Sağlık Mudurluğu işbirliği ile okullarda oğretmen, oğrenci ve velilere yonelik bilgilendirme toplantılarının yapılması,
g) Bakanlığımız Dijital Eğitim Platformu EBA'da acılan Koronavirus bilgilendirme ve bilinclendirme alanında yer alan eğitim iceriklerinin; oğretmen, oğrenci ve velilerin toplu gosteriler ile erişimine acılması,
h) İl İşyeri Sağlık ve Guvenlik Birimlerinde gorevli sağlık hizmetleri sorumlusu ve okul sağlığı denetim komisyonu uyelerince, dezenfeksiyon işlemlerinin takip edilmesi, surecin izlenmesi, kimya ve biyolojik tehlikeler hakkında izleme ve gozetimin yapılması gerekli gorulmektedir.
Merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarında uygulamaların sağlıklı, ekonomik ve surdurulebilir bir bicimde yonetilmesi icin iş ve işlemlerin aşağıda belirtilen esaslara uygun olarak yurutulmesi onemli gorulmektedir.

Buna gore;
A) Okullarda Eş Zamanlı Hijyen Uygulaması: Bahse konu biyolojik tehlike ve risklerden korunmak uzere ilgi (e) yazı ile belirtilen hususlara uygun olarak aşağıdaki işlem basamaklarının gercekleştirilmesi gerekli gorulmektedir.
a) Hijyen uygulaması yapılacak okula gelen Sodyum Hipokloritin 1 lt'si 49 lt şebeke suyu ile karıştırılarak 50 lt solusyon elde edilir. (1'e 49 oranı dikkate alınarak gunluk ihtiyac kadar karışım hazırlanır.)
b) Hazırlanan solusyon, dezenfektede kullanılacak ekipmana (puskurtme aracı vb.) dikkatlice boşaltılır.
c) Solusyonun uygulanmasından once butun alanın temizliği yapılır.

d) 50-60 m2 alana 2/3 lt solusyon puskurtulur.
e) Yuzeyler ve alanda bulunan butun eşyalar hazırlanan solusyonla dezenfekte edilerek yeterince havalandırılır. (Yeterince havalandırma yapılmadan alan kullanıma acılmaz.)
f) Hijyen uygulaması sırasında veya daha sonra oluşacak sağlık sorunlarında ivedilikle sağlık kuruluşuna başvurulur.
g) Uygulama esnasında gıda ile temas edilmemesi icin gerekli tedbirler alınır.
h) Okullarda eş zamanlı hijyen uygulaması bu şekli ile her hafta tekrarlanır.
B) Okullarda Eş Zamanlı Hijyen Uygulamasında Dikkat Edilecek Hususlar: Hijyen uygulamasında gorevli calışanların ve alanı kullanan bireylerin sağlığının korunması bakımından, aşağıda yer alan esaslara dikkat edilmesi onemli gorulmektedir.
a) Uretilen solusyonlar, ışık gecirmeyen plastik bidonlara konulur.
b) Sodyum hipoklorit cozeltileri ısı ve ışık ile bozulacağından, depolama koşullarına dikkat edilerek depolama sıcaklığı 30°C'nin uzerine cıkarılmamalıdır.
c) Sodyum hipoklorit cozeltileri ağzı kapalı ambalajlarda, serin ve ışık almayan bir ortamda saklanır.
d) Taşıma ve kullanım esnasında gozluk, yuz maskesi, eldiven, cizme ve koruyucu giysi vb. Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) kullanılır.
e) Okul ve kurumlar eğitim yapılmayan zamanlarda sıra, masa, tahta, dolap, askı, kapı, klozet, lavabo, kapı kolları ve tırabzanlar gibi sık kullanılan yuzeyler haftada en az bir kez solusyonlar ile dezenfekte edilir ve ardından yeterince havalandırılır.
F) Dezenfeksiyon sonrası dezenfekte edilen alan kuruyuncaya kadar, risk ve tehlike farkındalığı oluşturacak standart uyarıcı işaret ve levhalar kullanılır.
g) Tum uygulama alanlarında en az iki kişinin calışması, calışanların birbirlerini surekli destekleyici mahiyette kontrol etmeleri sağlanmalıdır.
C) Teknik ve Diğer Ozelikler: Eş zamanlı hijyen uygulamasının, aşağıdaki esaslar doğrultusunda teknik detaylara uygun olarak gercekleştirilmesi beklenmektedir.
a) NaOCl yaklaşık %5 konsantrasyonda sodyum hipoklorittir.
b) Aşağıda verilen tabloya gore, mevcutta bulunan NaOCl seyreltilerek uygulama gercekleştirilebilir.
c) Dezenfeksiyon uygulamasının cıkış kapısına en uzak noktadan başlanıp, kapıya doğru gelinerek bitirilmesi sağlanmalıdır.
d) Planlama, okulun en ust katından başlanarak cıkışa doğru sonlanacak şekilde yapılmalıdır.
e) Uygulama, puskurtme yontemi ile yapılabileceği gibi silme yontemi ile de gercekleştirilebilir.
D) Uygulama Yontemleri Hakkında Acıklamalar : Eş zamanlı hijyen uygulaması yapılırken alanın fiziki yapısı, calışma koşulları, kullanım durumu, personelin yeterliliği, ekonomiklik ve sağlığın korunması ile yukarıda belirtilen diğer detaylara gore alandaki yoneticilerin karar vermesi beklenen, silme ve puskurtme yontemlerine ait acıklamalar aşağıda yer almaktadır.
a) Silme yontemi ile gercekleştirilecek uygulamanın cift kova yontemi ile iki kovalı araba, pres ve paspas ile aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilerek yapılması onerilmektedir.
Uygulama:
-Mavi kovaya yeteri miktarda su konulur.
-İstenilen konsantrasyonda dezenfektan ilave edilir.
-Kırmızı kovaya mavi kovanın ¼ oranında durulama suyu ilave edilir.
-Akşamdan temizlenmiş paspas, mavi kovada yeterince ıslatılıp preste aynı kovaya sıkılır.
-Pres hemen kırmızı kovaya cevrilir.
-Paspas ile 15-20 m2 alan (kirliliğe gore) silinip, paspas kırmızı kovada durulanıp iyice sıkılır.
-Mavi kovada dezenfektana batırılıp fazla suyu biraz suzuldukten sonra yeterince kırmızı kovaya sıkılır ve işlem bu şekilde devam ettirilir.
-Sağlığın korunması acısından yeterli havalandırma mutlaka yapılır, havalandırma yapılmadan alan kullanıma acılmaz.
b) Puskurtme yontemi ile gercekleştirilecek uygulamanın aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilerek yapılması onerilmektedir.
Uygulama:
-Bir puskurtucu icine dezenfeksiyon solusyonu ilave edilir.
-Uygun bir mesafeden yukarıda tarif edilen guvenlik ve uygulama talimatlarına uygun olarak uygulamaya başlanır ve tum yuzeylere solusyonun puskurtulmesi sağlanır.
-Kurulama işlemi gercekleştirilmeden alan terk edilir
-Uyarı işaretleri uygulama yapılan alanlara konulur.
-Sağlığın korunması acısından yeterli havalandırma mutlaka yapılır, havalandırma yapılmadan alan kullanıma acılmaz.
Koronavirus (Covid-19) ve diğer solunum viruslerinin neden olduğu solunum yolu hastalığından koruma ve kontrol onlemlerinin alınması, hijyen şartlarının sağlanması icin oğrencilerin bir arada bulunduğu derslik, kantin, yemekhane, tuvalet, salon, spor alanı, yatakhane, banyo, okul servisi ve okul cevrelerinde temizlik ve hijyen şartlarının okul idarelerince sağlanması, şartların hassasiyetle yonetilmesi onemli gorulmektedir.
Ahmet KANDEMİR