Eğitim oğretime ara verilmesi hallerinde okullarda bulunan kantin vb. yerlerin kira tutarının o ayın bedelinden duşulerek odenebilir mi? Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 17.03.2020 tarih ve 5639133 sayılı yazılarıyla eğitim oğretime ara verilmesi hallerinde okullarda bulunan kantin vb. yerlerin kira tutarının o ayın bedelinden duşulerek odenmesi gerektiğini acıkladı.
Koronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle ulkemizde alınan tedbirler kapsamında eğitim kurumlarında 06-10 Nisan tarihleri arasında uygulanacak olan ikinci ara tatil 16-20 Mart tarihleri arasına cekilmiş 23-27 Mart 2020 tarihleri arasında ise uzaktan eğitim yontemiyle eğitim oğretime devam edilmesi yonunde karar verilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yonetmeliğinin EK-2 Kiralama Sozleşmesinin kira odenmesindeki esaslar başlıklı 7. maddesinde: ".Tabii afetler (yangın, deprem, su baskını vs ), bulaşıcı hastalık, salgın gibi olayların cıkması ve benzeri haller gibi mucbir sebep durumlarında eğitim oğretime ara verilen gunlere tekabul eden kira tutarı o ayın kira bedelinden duşulerek odeme yapılır." denilmektedir.
Bu hukum uyarınca; Koronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle 2019-2020 Eğitim ve Oğretim Yılı Calışma Takviminde 06-10 Nisan tarihleri arasında uygulanacak olan ikinci ara tatil 16-20 Mart tarihleri arasına cekilmiş ve bu 180 iş gunu uzerinden hesaplanan ders yılı takviminde bir değişikliğe sebep olmamıştır.
Ancak 180 iş gunu uzerinden hesaplanan ders yılı takviminde bir değişikliğe sebebiyet veren ve Yonetmeliğin yukarıda yer verilen hukumleri kapsamında sayılan durumlarda eğitim oğretime ara verilmesi hallerinde okullarda bulunan kantin vb. yerlerin kira tutarının o ayın bedelinden duşulerek odenmesi gerekmektedir.
İşte o acıklama;
Ahmet KANDEMİR