Hayat boyu oğrenme kurumlarında ek ders ucreti karşılığı gorevlendirilen usta oğreticilerin, ders dışında yapılan faaliyetlere gorevlendirildiği takdirde ek ders ucreti odenir mi? Halk eğitimi merkezlerinde ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilen usta oğreticilerden, il dışında yapılan spor yarışmalarına katılan kursiyerlerine /oğrencilerine refakat etmek uzere gorevlendirilenlerin, bu gorevleri suresince ders gorevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ucretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacağı sorusunu Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 05.03.2020 tarih ve 4885669 sayılı yazılarıyla cevaplandırdı.
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine
İlişkin Kararın 9. maddesinde; "(1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a) Yuksek oğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf
oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim
ve yaygın eğitim kurumları ile yabancı uyrukluların eğitim gorduğu gecici eğitim merkezlerinde
haftada 30 saate,
kadar ek ders gorevi verilebilir.
b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak
nitelendirilenlerden;
1) Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate,
kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir." hukmu yer almaktadır.
Goruleceği uzere ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenler, oğretmen ihtiyacının kadrolu ve sozleşmeli oğretmenlerle karşılanamadığı durumlarda, ders okutmakla sınırlı olarak gorevlendirilmektedirler.
Bu cercevede, ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenlerin, yalnızca fiilen okuttukları ders gorevi karşılığında ek ders ucretinden yararlandırılmaları mumkun olup bunun dışında bir uygulama yapılabilmesi mumkun bulunmamaktadır.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR