Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 27.03.2020 tarih ve 5935262 sayılı yazılarıyla Koronavirus nedeniyle oğrencilerin denklik işlemlerine dair uygulanacak tedbirleri acıkladı.
Cin Halk Cumhuriyetinde ortaya cıkan COVID-19 salgını tum dunya icin halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır. Soz konusu salgının ulkemizde yayılımının onlenmesi amacıyla, ulkemizde gerekli onlemler alınmaktadır. Bu kapsamda COVID-19 nedeniyle ulkemize donmek zorunda kalan ilkoğretim ve ortaoğretim seviyesinde oğrenim goren oğrencilerin denklik işlemlerine yonelik aşağıda yer alan tedbirlerin alınmasına ihtiyac duyulmuştur:
1- AFS, YFU gibi uluslararası oğrenci değişim programları ve burs cercevesinde veya farklı nedenlerle yurt dışında oğrenim gormekte iken COVID-19 nedeniyle ulkemize donuş yapmak zorunda kalan oğrencilerin denklik işlemlerinde oncelikle var ise okul tarafından onaylı oğrenim belgesi/karnenin aslının esas alınması,
2- COVID-19 nedeniyle ulkemize donuş yapan oğrencilerden herhangi bir oğrenim belgesi ibraz edemeyenlerin denklik işlemleri ilgili ulkede oğrenim gorduklerine dair pasaport giriş-cıkışlarım ibraz etmeleri koşuluyla varsa e-okulda kayıtlı sınıfı ve ilgilinin beyanına gore yaş ve gelişim durumları dikkate alınarak yapılması,
3- Yurt dışında lise son sınıfta okuyor iken ulkemize donen oğrencilerin universitelerin yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuruları YOK tarafından belirlenen "Yurt Dışından Oğrenci Kabulune İlişkin Esaslar" cercevesinde değerlendirilmektedir. Bu nedenle ortaoğretimin tamamını KKTC haric yabancı bir ulkede tamamlayanlar (ortaoğretimin tamamını KKTC dışında yabancı bir ulkedeki MEB nezdinde acılmış olan Turk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmesi ancak liseyi tamamlayamadan donuş yapanlar bu madde kapsamında değerlendirilmemesi ve ortaoğretimine ulkemizde devamının sağlanması,
4- COVID-19 nedeniyle ulkemize donuş yapan oğrencilerden yurt dışındaki okuluna uzaktan eğitim yoluyla devam edeceklerin denklik işlemlerinin ilgi (a) Denklik Yonetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca değerlendirmeye alınması,
5- Tum denklik başvurularının edenklik.meb.gov.tr adresinden yapılması ve denklik işlemleri icin randevu tarihinin alınması ve başvuru sahiplerinin pasaport-giriş cıkışlarını sisteme mutlaka yuklemesi,
6- COVID-19 nedeniyle ulkemize donuş yapan oğrencilerin denklik işlemlerine dair detaylı bilgi icin 0312 413 43 73 nolu telefon veya [email protected] mail adresinden iletişime gecilmesi,
7- COVID-19 nedeniyle ulkemize donuş yapan oğrencilerin denklik işlemlerine dair uygulanacak tedbirlerin denklik merkezlerince Denklik Yonetmeliği ve Denklik Kılavuzu cercevesinde uygulanması ve bu kapsamdaki oğrencilerin denklik işlemlerinde herhangi bir mağduriyete meydan verilmemesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Ahmet KANDEMİR