Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu 17.03.2020 tarih ve 5616530 sayılı yazılarıyla başka bir ilde beceri eğitimi veya staj yapan oğrencilerin pansiyondan yararlanbileceklerini acıkladı.
Ortaoğretim Kurumlan Yonetmeliği hukumlerine gore sektorun ozelliği, calışma ve kapasite durumu ile okul ve iklim şartları da dikkate alınarak yılın belli zamanlarında faal olan yiyecek icecek hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri ve eğlence hizmetleri, denizcilik, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, tarım alanları ile Bakanlıkca uygun bulunan diğer alan/dallarda oğrenim goren bazı oğrencilerin Bakanlığımız ve ilgili taraflarla yapılan "İşbirliği Protokolleri" de dahil olmak uzere işletmelerde beceri eğitimi veya stajlarını ilce/il sınırları dışında yapması gerektiği bilgilerinizdir.
Soz konusu oğrencilerin barınma ihtiyacları genel olarak işletmelerin lojman imkanlarından yararlanılarak karşılanmakta olup kapasitelerinin yetersizliği nedeniyle barındırılamayan oğrencilerin ise bu ihtiyaclarının giderilebilmesi amacıyla Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yonetmeliği 23 uncu maddesi gereği yaz tatilinde okul pansiyonlarından yararlandırılmalarının uygun olacağı Bakanlığımızca değerlendirilmektedir.
Buna gore; işletmelerde beceri eğitimi veya staj suresince okul pansiyonlarından yararlanma talebinde bulunan oğrencilerle ilgili yapılacak iş ve işlemlerde dikkat edilmesi gereken konular aşağıda belirtilmiştir.
1- İl Milli Eğitim Mudurluklerince oncelikle mesleki ve teknik ortaoğretim kurumu pansiyonları olmak uzere pansiyonlu ortaoğretim kurumlarından şartlan uygun olanların kapasiteleri, cinsiyet durumu, adres vb. bilgilerinin ilgili taraflarla paylaşılması.
2- İşletmelerin ihtiyacları doğrultusunda ilgi (b) Yonetmeliğin 23, 24 ve 35 inci maddelerindeki hukumlerine gore barınma, konaklama ve tahsis işlemlerinin talepte bulunan işletmeler dikkate alınarak değerlendirilmesi,
3- Bakanlığımız ve ilgili taraflarla yapılan "İşbirliği Protokolleri" gereği işletmede beceri eğitimi yada staj goren ve paralı yatılı olarak barındırılması gereken oğrencilerin pansiyon ucretlerinin ilgili işletme tarafından karşılanması, parasız yatılı olanların ise "Kurum Dışı" oğrenci olarak kayıtlarının yapılması,
4- Oğrencilerin pansiyon kayıtlarının okul mudurluklerince e-Okul Yonetim Bilgi Sistemi/ Kurum İşlemleri/ e-Pansiyon İşlemleri sayfası "Kurum Dışı" oğrenci işlemlerinden yapılması,
5- Paralı/Parasız yatılılıktan yararlanan oğrencilerin pansiyon nakillerinin beceri eğitimi yada staj yapacakları eğitim bolgelerinde bulunan pansiyonlara yapılabileceği ancak, işletmede beceri eğitimi veya stajını tamamlayan oğrencilerin hak kaybına uğramamaları icin oğrenim gordukleri okul pansiyonuna kayıtlarının yeniden aktarılması,
6- Bakanlığımızca her yıl yapılan İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumlan Bursluluk Sınavını kazanarak burslu oğrenci olanların paralı yatılılıktan yararlanmaları, parasız yatılı olarak kayıtlarının yapılması halinde bursluluklarının iptal edilmesi gerektiğinden oğrenci bilgilerinin kontrol edilmesi gerekli gorulmektedir.
Ahmet KANDEMİR