Milli eğitim bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu 11.03.2020 tarih ve 5331510 sayılı bakanlık onayı ile Milli Eğitim Bakanlığı Onceki Oğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Olcme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yonergede değişlik yaptı.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ONCEKİ OĞRENMELERİN TANINMASI, DENKLİK VE OLCME DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLARA
İLİŞKİN YONERGE
BİRİNCİ BOLUM Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1- (1) Bu Yonergenin amacı 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hukumlerine gore yurutulecek onceki oğrenmelerin tanınması, onceki oğrenmelere ilişkin belgelerin değerlendirilmesi, denklik iş ve işlemleri, olcme ve değerlendirme ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yonerge, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hukumlerine gore bireyin orgun/yaygın eğitim veya serbest oğrenmeler yoluyla edindiği oğrenme kazanımlarının doğrulanması, denklik iş ve işlemleri, olcme, değerlendirme ve belgelendirme ile ilgili usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (Değişik: 8/4/20197134043 sayılı Makam Oluru) (1) Bu Yonerge, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 301 inci maddesi ve 7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 63/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yonergede gecen;
a) Genel Mudurluk: Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğunu,
b) Kanun: 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununu,
c) Komisyon: Onceki oğrenmelerin tanınması ve denklik komisyonunu,
c) MYK: Mesleki Yeterlilik Kurumunu,
d) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi: Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanmış, bireyin bilgi, beceri ve yetkinliğini ifade eden belgeleri,
e) Oğrenme Kazanımları: Herhangi bir oğrenme surecinin tamamlanmasından sonra bireyin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri,
1) Olcme ve değerlendirme yeri: Olcme değerlendirme kriterlerine gore beceri sınavı yapmaya uygun okul/kurum veya işletmeyi,
g) Onceki Oğrenme: Orgun eğitim, yaygın eğitim ve/veya serbest oğrenme yoluyla edinilen oğrenme kazanımlarını,
ğ) Serbest oğrenme: Orgun ve yaygın eğitim kumullarında verilen eğitimle edinilmeyen, bir amac veya niyet olmaksızın kazanılan oğrenmeden, bilincli ve niyetlenmiş oğrenmeye kadar deneyime dayalı her turlu oğrenmeyi,
h) Ulusal Meslek Standardı: Bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi icin, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen, gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gosteren asgari normları,
i) Ulusal Yeterlilik: Ulusal meslek standardı veya uluslararası standartlar temel alınarak hazırlanan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Yonelim Kurulu tarafından onaylanan ve belgelendirme sureclerinde kullanılan dokumanı,
i) (Ek: 8/4/20197134043 sayılı Makam Oluru) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını, j) (Ek: 8/4/20197134043 sayılı Makam Oluru) e-Sınav: Basılı evrak kullanılmaksızın, sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin her turlu işlemin elektronik ortamda ve bilgisayarlar aracılığıyla yapılan sınavı, ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Onceki Oğrenmelerin Tanınması ve Denklik Esasları, Belgelerin ve Başvuruların Değerlendirilmesi ile Olcme Değerlendirme
Onceki oğrenmelerin tanınması ve denklik esasları
MADDE 5- (1) Bu Yonergeye gore yapılacak iş ve işlemlerde, bireyin orgun/yaygın eğitim veya serbest oğrenmeler yoluyla edindiği oğrenme kazanımları kalfalık ve ustalık belgelerine erişimde değerlendirilir. Onceki oğrenmelerin tanınması ve denkliği; ulusal meslek standartları, ulusal yeterlilikler ve ilgili alan/dalın cerceve oğretim programları ile kazandırılması amaclanan oğrenme kazanımları esas alınarak yapılacak olcme ve değerlendirmelerle sağlanır.
(2) Bu Yonergeye gore; Bakanlıkca veya Bakanlık ile diğer kurum ve kuruluşların iş birliği sonucunda verilmiş veya yurt dışından alınmış; diploma, oğrenim durum belgesi, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, oğrenim belgesi, yuz yuze eğitimi tamamlama belgesi, tasdikname, kurs bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika ve hizmet belgesi onceki oğrenmelerin doğrulanması sureclerinde değerlendirmeye tabi tutulacak belgelerdir.
Kalfalık/Ustalık sınav ve belgelendirme başvurusu
MADDE 6- (1) Onceki oğrenmelerin tanınması kapsamında kalfalık/ustalık sınavlarına başvuru, Kalfalık/Ustalık Sınavı Başvuru Formu (Ek-1) ile yapılır. Sınavlara başvuru yapabilmek icin en az 22 yaşını bitirmiş, ilkoğretim okulu mezunu veya ortaokul/imam hatip ortaokulu oğrenimini tamamlamış olmak gerekir.
(2) Onceki oğrenmelerin tanınması ve denklik başvurusunun mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okul/kurum mudurluklerine sınav doneminin başlangıcından en az bir ay oncesine kadar yapılması gerekir. Suresi icerisinde yapılmayan başvurular, bir sonraki sınav donemi icin kabul edilir.
(3) Başvuru yaptığı halde sınavlara katılmayanlar ile sınavlarda başarılı olamayanlar, tekrar sınava girebilmek icin yeni sınav doneminden en az bir ay once dilekce ile okul/kurum mudurluğune başvurmak zorundadır.
Kalfalık ve ustalık sınavları
MADDE 7- (1) Bu Yonergenin altıncı maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyanlardan;
a) Mesleği ile ilgili bir işte calıştığını Sosyal Guvenlik Kurumundan (Ek ibare : 8/4/20197134043 sayılı Makam Oluru) veya e-Devletten alınacak işyeri unvan usteli prim dokumu veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mukellefiyet belgesi,
b) Mesleki ve teknik eğitim veren orgun veya yaygın eğitim okul ve kurumlan ile 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununa gore acılmış kuramlardan veya yurt dışından alman belgeler,
c) Fiili askerlik veya mahkumiyet suresi icinde alman mesleki eğitime ilişkin belgeler,
ile belgelendirmek suretiyle mesleki eğitim merkezi programı kapsamında bulunan bir meslek alan/dalında oğrenme kazanımlarına sahip olduğunu Ek-1 Fonu ile beyan edenler kalfalık sınavlarına alınır. (Değişik: 11/3/20205331510 sayılı Makam Oluru) Bunlardan ucuncu seviye yaygın eğitim kurs bitimine belgesi veya kurs/kurslar suresi toplamı en az 468 saat olan yaygın eğitim kurs bitimine belgelerine sahip olanlar ilgili alan/dalın kalfalık beceri sınavına alınırlar.
(2) Kalfalık yeterliğini kazanmış olup mesleklerinde en az. beş yıl calışmış olduğunu Ek- 1 Forumda beyan edip Sosyal Guvenlik Kurumundan (Ek ibare : 8/4/20197134043 sayılı Makam Oluru) veya e-Devletten alınacak işyeri unvan usteli prim dokumu veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mukellefiyet belgesi ile belgelendirenler ustalık sınavlarına alınırlar.
(3) Başvuru tarihinde; mesleklerinde en az beş yıl calışmış olduğunu Ek-1 Formda beyan edip Sosyal Guvenlik Kuramımdan (Ek ibare : 8/4/20197134043 sayılı Makam Oluru) veya e-Devletten alınacak işyeri unvan listeli prim dokumu veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mukellefiyet belgesi ile belgelendirenler oncelikle kalfalık sınavlarına alınırlar. Bunlardan başarılı olanlar, kalfalık belgesini almaya hak kazandıkları donemden sonra acılacak ilk ustalık sınavlarına alınır.
(4) (Değişik: 11/3/20205331510 sayılı Makam Oluru) Mesleki Acık Oğretim Lisesi yuz yuze eğitimi tamamlama belgesi, dorduncu seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs/kurslar suresi toplamı en az 756 saat olan yaygın eğitim kurs bitirme belgelerine sahip olup Ek-1 Forum ile başvuru yapanlar, ilgili alan/daldan ustalık beceri sınavına alınırlar.
(5) 1986-1987 eğitim oğretim yılından itibaren uc yıl sureli mesleki ve teknik ortaoğretim programlarından mezun olup Ek-1 Form ile başvuru yapanlar, diplomasında yazılı olan bolum/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavlarına alınırlar. (Tablo-1)
(6) Ustalık belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan ustalık sınavına katılmak icin Ek-1 Form ile başvuru yapanlar, fark derslerinin teorik sınavları ile ustalık beceri sınavına alınırlar.
(7) (Değişik: 11/3/20205331510 sayılı Makam Oluru) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin Ek-1 Form ile başvurmaları halinde, ucuncu seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olanlar kalfalık sınavına, dorduncu ve daha ust seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olanlar ise ustalık sınavına alınırlar. Hangi alan/daldan kalfalık/ustalık sınavına girilebileceğine ilişkin tablo, Mesleki Yeterlilik Kurumunun goruşu alınarak Genel Mudurlukce hazırlanır ve guncellenir.
(8) Bu madde kapsamında yapılan sınavlarda başarılı olanlardan;
a) Birinci, ucuncu, dorduncu, altıncı ve yedinci fıkra kapsamındaki adaylara Kanunun 35 inci maddesi,
b) İkinci fıkra kapsamındaki adaylara Kanunun 28 inci maddesinin (c) bendi,
c) Beşinci fıkra kapsamındaki adaylara Kanunun 29 uncu maddesi
hukumlerine gore belge duzenlenir.
Onceki oğrenmelere ilişkin belgelerin değerlendirilmesi
MADDE 8- (1) Farklı zamanlarda yapılan calışmalara ait Sosyal Guvenlik Kurumu prim gun sayıları toplanarak değerlendirilir. Değerlendirmede her 30 gun bir aylık calışma olarak kabul edilir, ancak mukerrer sigorta primi yatırılması durumunda 30 gunu aşan primler dikkate alınmaz. Kamu kuramlarında kadrolu calışanlardan hizmet cetveli istenir.
(2) Hizmet değerlendirmesinde 18 yaşın altındaki hizmetler goz onunde bulundurulmaz.
(3) Prim dokum belgesinde mesleğin belgelendirilemediği durumlarda, Ek-1 Formdaki Hizmet Belgesi bolumunun işyeri tarafından doldurulup onaylanması halinde beyana gore işlem yapılır.
(4) Bağ-Kur hizmet belgesindeki hizmet suresi ile vergi dairesinden onaylı vergi mukellefiyet belgesindeki hizmet suresinin farklı olması halinde. Bağ-Kur hizmet belgesindeki hizmet suresi dikkate alınır. Ancak emekli olduktan sonra kendi namına iş yeri acanların hizmet suresi, vergi dairesinden onaylı vergi mukellefiyet belgesine gore hesaplanır.
(5) Değerlendirme, belgelerin aslı ile yapılır. Hizmet belgesinin aslı olmak kaydıyla oğrenim belgelerinin onaylı orneği gecerli kabul edilir.
(6) Mesleki ve teknik eğitim veren orgun veya yaygın eğitim okul ve kuramları ile 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumlan Kanununa gore acılmış kuramlarda; oğrenme kazanımlarına dayalı programlan tamamlayanlara verilen belgeler, yurt dışından alınan belgeler, fiili askerlik veya mahkumiyet suresi icinde alman mesleki eğitime ilişkin belgeler, ustalık sınavı başvurusuna esas olan calışmışlık suresinin hesaplanmasında değerlendirilir.
(7) Mesleki eğitim veya kurs surelerinin saat olarak belgelendirilmesi istenir.
(8) Meslek alan/dalı ile ilgili her tur mesleki eğitim ve kurs belgelerinin sureleri toplanarak değerlendirilir. Her 160 saat bir aylık calışma suresi olarak kabul edilir. Bu şekilde hesaplanacak sure, ustalık sınavı başvurusuna esas olan calışma suresinden duşulur.
(9) Mesleki ve teknik eğitim okul ve kuramlarının ara sınıflarından ayrılanlar ile kalfalık belgesini Kanunun 16 ncı maddesi hukumlerine gore almış olanların, alanlarında olmak kaydıyla, alan/dal eğitimine devam ederek başardıkları her donem icin altı ay, her sınıf icin bir yıl ustalık sınavı başvurusuna esas olan calışma suresinden duşulur.
(10) Fiili askerlik veya mahkumiyet suresi icinde yapılan hizmetlerin calışma suresinden sayılabilmesi icin yazılı olarak belgelendirilmesi gerekir. Bu durumda olanlardan sigorta prim belgesi istenmez.
(11) Ortaoğretim kurumundan mezun olan veya ara sınıflarından ayrılanlar; kalfalık ve ustalık sınavlarında, daha once başarılı oldukları derslerden muaf tutulur.
(12) Yurt dışından alman belgelerin değerlendirilmesi, belgenin aslının o ulkenin Turkiye'de bulunan konsolosluklarınca veya geldikleri ulkedeki Turkiye Cumhuriyeti konsolosluğunca tasdik edilmiş ve noter yeminli tercuman tarafından onaylanmış Turkce cevirisi ile yapılır. Bu madde kapsamında başvuru yapanlardan sosyal guvenlik prim dokumu istenmez.
(13) (Mulga: 11/3/2020-5331510 sayılı Makam Oluru) Başvuruların değerlendirilmesi
MADDE 9- (1) Değerlendirme işlemleri il milli eğitim mudurluğu bunyesinde kurulacak onceki oğrenmelerin tanınması ve denklik komisyonunca yapılır. Komisyon, mesleki ve teknik eğitimden sorumlu mudur yardımcısı/şube muduru başkanlığında, oncelikle mesleki eğitim merkezi programı uygulayan mesleki ve teknik ortaoğretim kuramlarından olmak uzere; ildeki mesleki ve teknik ortaoğretim kuramlarında gorevli mudur/mudur yardımcıları arasından gorevlendirilen en az uc kişiden oluşur.
(2) İl milli eğitim mudurluğunce yetki verilen mesleki eğitim merkezi programı uygulayan mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlan, onceki oğrenmelerin tanınması ve denklik başvurularını kabul eder, on değerlendirme yaparak (Ek-1) Form ile eklerini, Başvuru Değerlendirme Listesi (Ek-2) ve Başvuru Sonuc Belgesini (Ek-3) Komisyona gonderir. Başvurusu uygun bulunanların Başvuru Sonuc Belgesi (Ek-3) Komisyon başkanınca onaylanır. Başvuru Değerlendirme Listesi (Ek-2) iki nusha, Başvuru Sonuc Belgesi (Ek-3) uc nusha olarak duzenlenir.
(3) Komisyon, yapılan başvuruları, sınavların başlangıcından en gec uc hafta once değerlendirerek sınavlara girmeye hak kazananları belirler.
(4) Değerlendirmelerde tereddude duşulen konularda Genel Mudurluğun goruşu alınır.
Sınav donemleri ve olcme değerlendirme yerleri
MADDE 10- (Değişik: 8/4/20197134043 sayılı Makam Oluru) (1) Kalfalık ve ustalık sınavları, her yıl şubat, nisan, haziran, ağustos, ekim ve aralık aylarında, il milli eğitim mudurluklerince il merkezi ve ilcelerde belirlenen okul/kurum veya işletmelerde gercekleştirilir. İhtiyac halinde, Bakanlık tarafından belirlenen alan ve illerde her ay sınav yapılabilir.
(2) Beceri sınavı yapılacak olcme ve değerlendirme yeri, sınavın yapılacağı alan/dalda uygulanan cerceve oğretim programlan doğrultusunda hazırlanmış olan beceri sınavı değerlendirme kriterlerine uygun makine, techizat, donatım ve arac-gerec yeterliliği dikkate alınarak belirlenir.
(3) (Ek: 8/4/20197134043 sayılı Makam Oluru) Teorik sınavların e-Sınav şeklinde yapılması ve sınava girecek aday sayısının en az 10 olması halinde birinci fıkradaki takvime bağlı kalınmaksızın sınav yapılır.
İl sınav komisyonu
MADDE 11- (1) İl milli eğitim mudurluğunde mesleki ve teknik eğitimden sorumlu mudur yardımcısı/şube mudurunun başkanlığında, ildeki mesleki eğitim merkezi programı uygulayan mesleki ve teknik ortaoğretim kuramlarının mudurleri veya sınavlardan sorumlu mudur yardımcılarının katılımıyla il sınav komisyonu oluşturulur.
(2) İl sınav komisyonu uyeleri, her yıl eylul ayında bir yıllık sureyle gorevlendirilir. Uyelerden herhangi birinin ayrılması durumunda, il milli eğitim mudurluğunce yeni uye gorevlendirmesi yapılır.
(3) İl sınav komisyonu; kalfalık ve ustalık sınavlarına yapılan muracaatlara gore, alan/dal teorik sınavlarının hangi okul/kurumda ve beceri sınavlarının hangi olcme değerlendirme yerinde yapılacağını planlar.
Sınav komisyonu kuruluşu ve sınavların uygulanışı
MADDE 12- (1) Sınav komisyonu; okul/kurum mudurunun veya gorevlendireceği mudur yardımcısının başkanlığında en az iki alan oğretmeninden, beceri sınavlarında ayrıca ilgili meslek odaları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından sınav yapılacak alanla ilgili en az usta oğretici/eğitici personel olarak gorev yapan en az bir temsilcinin katılımıyla oluşturulur. Okul/kuramda yeterli alan oğretmeni bulunmadığı takdirde diğer orgun ve yaygın eğitim kuramlarından gorevlendirme yapılır. Buna rağmen oğretmen temin edilememesi halinde en az birisi ilgili alan oğretmeni veya oncelikle alanında ders okutan kadrolu uzman ve usta oğretici olmak şartıyla diğer alan oğretmenleri de gorevlendirilebilir. İlgili meslek odası temsilcisinin sınava gelmediği durumlarda sınav komisyonu mevcut uyelerle gorevine devam eder.
(2) Meslek odalarınca sınav komisyonunda gorevlendirilenler iki yıl sureyle gorev yaparlar. İlgili kuruluşlar, gerekli gorduklerinde temsilcilerini değiştirebilirler.
(3) Okul/kuram mudurluğunce hazırlanan sınav programına gore, uyelere gorevleri sınav doneminden once bildirilir. Sınavların yapılacağı meslek dalları ile sınavların şekli, yeri, gunu ve saatini gosterir bir cizelge ile kalfalık ve ustalık sınavlarına girecek olanların mesleklere gore listeleri, sınav gununden once duyurulur.
(4) Sınav komisyonu, sınavın başlama saatinden en gec bir saat once toplanır. Sınav soruları, cevap anahtarları ve not baremi, sınav komisyonunca sınavın başlama saatinden once hazırlanıp komisyon başkanı tarafından onaylanır. Uzun sure hazırlık gerektiren beceri sınavlarında, sınav komisyon başkanının uygun bulması durumunda bir gun onceden hazırlık yapılabilir.
(5) Soru kağıtlarında sınav suresi ile her sorunun puan baremi belirtilir. Soruların acık ve anlaşılır olması ve oğrenme kazanımlarının tamamının olculmesi esastır.
(6) Teorik sınav, cevap anahtarına ve puan baremine gore komisyon uyelerince birlikte incelenir. Verilen puanlar, sınav kağıdı değerlendirme cetveli ile sınav kağıtlarının ust kısmında yer alan bolume soruların sıra numarası esas olmak uzere gecirilir. Sınav kağıtları, sınav komisyon başkam ve uyelerince imzalanır.
(7) Sınavların değerlendirilmesi ile ilgili butun işlemler bittikten sonra kalfa ve usta adayının aldığı puanlar, puan cizelgesine yazılır ve sınav komisyonu başkanı ve uyelerince imzalanır.
(8) (Değişik: 8/4/20197134043 sayılı Makam 01uru)Teorik sınav; alan/dalların, alan ortak dersleri ile dal derslerindeki oğrenme kazanımlarından, coktan secmeli olarak hazırlanacak toplam 50 soru uzerinden tek oturumda yapılır. Ortak dersler ile secmeli derslerden sınav yapılmaz.
(9) (Değişik: 8/4/20197134043 sayılı Makam Oluru) Teorik sınavın suresi 80 dakikadır. Beceri sınavının suresi ise ilgili meslek dalının olcme değerlendirme kriterlerine gore sınav komisyonunca belirlenir.
(10) Beceri sınavı komisyonu uyeleri, gerektiğinde sınav gununden bir gun once sınav komisyon başkanı veya gorevlendireceği mudur yardımcısının başkanlığında toplanarak, sınavın uygulanışı ile ilgili esas ve usulleri belirler. Mesleğin ozelliğine ve sınav ortamının kapasitesine gore beceri sınavları 10 (on) kişiye kadar bir oturum olacak şekilde planlanabilir. Sınava girecek aday sayısının fazla olduğu alan/dallar icin birden fazla komisyon oluşturulabilir.
(11) Beceri sınavları sınav başlangıcından bitişine kadar kesintisiz kamera kaydı altına alınır. Kamera kayıtları dijital ortamda ilgili okul/kurum mudurluğu tarafından bir yıl saklanır.
(12) Beceri sınavlarında kullanılacak sarf malzemeleri aday tarafından temin edilir.
(13) Okul/kurum mudurluğu, sınav komisyonları oluşturma, onaylarını alma, gizlilik ilkesi icerisinde soruların hazırlanmasını sağlama iş ve işlemlerini yurutur.
(14) Her sınav salonu icin iki salon gorevlisi, her beş salon icin bir yedek gorevli gorevlendirilir. Salon gorevlileri sınavın başlama saatinden en gec 30 dakika once gorev yerinde hazır bulunur.
(15) Sınav komisyon başkanı, icinde soru kitapcığı/kağıdı ve cevap kağıtları ile yoklama listeleri bulunan sınav soru zarflarını salon gorevlilerine imza karşılığında teslim eder.
(16) Sınav komisyon başkanı, sınavın ozelliği ve katılımcı sayısının cokluğu nedeniyle birden cok sınav salonu/yeri oluşturulması durumunda salon gorevlileri ile sınav komisyonu arasındaki irtibatı sağlamak uzere yedek gorevlileri gorevlendirebilir.
(17) Okul/kurum mudurluğu, T.C. kimlik kartı/nufus cuzdanı, pasaport ve surucu belgelerinden biri ile sınava giriş belgesini kontrol eder ve uzerinde cep telefonu, telsiz, radyo ve benzeri iletişim aracları ile sozluk, hesap makinesi ve silah bulunmaksızın adayları sınav binasına alır.
(18) Okul/kurum mudurluğu, sınav suresince, gorevliler dışındaki kişilerin binalara girmemelerini ve sınav salonlarından cıkan adayların sessiz ve hızlı bir şekilde binalardan ayrılmalarını sağlar.
(19) Okul/kurum mudurluğu, butun sınav salonlarında sınavın aynı saatte başlamasını ve ilk 30 dakika icinde hicbir adayın sınav salonunu terk etmemesini sağlar. Sınavın başlamasından itibaren 15 dakika icinde gelen adaylar sınava alınır.
(20) Sınav komisyon başkanı, sınav sırasında, salon gorevlilerini kontrol eder, gerektiğinde uyarır, sınavın sorunsuz yapılmasını sağlar.
(21) Salon gorevlileri, gorevli oldukları salonda sınavın kurallara uygun olarak gercekleştirilmesini sağlar, sınav bitiminde icinde soru kitapcıkları/kağıtları, cevap kağıtları, salon yoklama listeleri varsa diğer evrakların bulunduğu zarfı, sınav komisyon başkanına teslim eder.
(22) Sınav komisyon başkanı, sınav cevap kağıtlarının ilgili sınav komisyonu tarafından okunmasını, uygulama sınav sonuclan ile birleştirilerek başarı değerlendirmesi yapılmasını, buna dair listenin hazırlanmasını ve ilanını sağlar.
(23) Sınav evrakları dosyası, sınav sonucunun ilanından sonra bir yıl sure ile saklanır. Bu sure icinde yargıya intikal eden adaylara ait sınav evrakı, yargı sureci sonuclanıncaya kadar saklanır.
(24) (Değişik: 8/4/20197134043 sayılı Makam Oluru) Teorik sınavlarda, yanlış cevaplar dikkate alınmadan sadece doğru cevaplar uzerinden, beceri sınavlarında ise Bakanlıkca her alan/dal icin hazırlanan beceri sınavı değerlendirme kriterlerine gore 100 uzerinden puanlama yapılır. Teorik sınava girmek ve beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, teorik sınavın %40'ı ile beceri sınavının %60'ınm toplamı 50 ve uzeri olanlar başarılı sayılır. Teorik sınavdan en az 50 alıp beceri sınavında başarısız olanlar, teorik sınava tekrar girmek zorunda değildir.
(25) (Ek: 8/4/20197134043 sayılı Makam Oluru) Teorik sınavların e-Sınav şeklinde yapılması durumunda sınav uygulama esasları ile sınav yapılacak alan/dallar Bakanlıkca belirlenir.
(26) (Ek: 11/3/20205331510 sayılı Makam Oluru) Adaylar, beceri sınav sonuclarına, sonucların ilanını takip eden 5 iş gunu icerisinde yazılı olarak okul/kurum mudurluğune itirazda bulunabilir. Yapılan itiraz doğrultusunda kamera kayıtları, sınav komisyonunda gorev alanların dışında, bu maddenin birinci fıkrasındaki hukumler kapsamında okul/kurum mudurluğunce, okulda yeterli oğretmen bulunmaması durumunda ise il/ilce milli eğitim mudurluğunce oluşturulan komisyon tarafından en gec 5 iş gunu icerisinde incelenip değerlendirilerek adayın nihai puanı belirlenir. İl genelinde yeterli oğretmen bulunmaması durumunda sınavda gorev alanlar tekrar gorevlendirilebilir.
Doğrudan belge duzenlenecek haller
MADDE 13- (1) 19/6/1986 tarihinden once cıraklık okulu diploması alanlara; ilgili alan altındaki bir daldan, Kanunun 35 inci maddesi kapsamında doğrudan kalfalık belgesi duzenlenir.
(2) Mesleki ve teknik ortaoğretim programlarından 1985-1986 eğitim oğretim yılı sonuna kadar mezun olanlara, diplomasında yazılı olan meslekleri ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından bir defaya mahsus olmak uzere Kanunun gecici l/b-2 maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi duzenlenir. (Tablo-1)
(3) Uc yıl sureli mesleki ve teknik ortaoğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında Bakanlığa bağlı olgunlaşma enstitulerinin iki yıllık kurs programlarından belge alanlara, almış olduğu kurs belgesi ile ilgili bir daldan Kanunun 29 uncu maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi duzenlenir.
(4) 8/8/1983 tarihli ve 18129 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik Tesisatcıları Hakkında Yonetmelik hukumlerine gore duzenlenen kurslardan;
a) Elektrik tesisatcılığı birinci sınıf veya 1985-1986 eğitim oğretim yılı sonuna kadar ikinci sınıf yetki belgesi alanlara doğrudan ustalık belgesi,
b) 1985-1986 eğitim oğretim yılından sonra ikinci sınıf elektrik tesisatcılığı yetki belgesi alanlara, ustalık beceri sınavında başarılı olmaları halinde ustalık belgesi,
c) Ucuncu sınıf elektrik tesisatcılığı yetki belgesi alanlara, doğrudan kalfalık belgesi, Kanunun 35 inci maddesi kapsamında duzenlenir.
(5) Kanun kapsamına alınmadan once Bakanlık ve meslek odaları iş birliğiyle verilmiş olan kalfalık ve ustalık belgeleri; ilgili meslek odalarından alınacak resmi yazı ile doğrulanması halinde Kanunun 35 inci maddesi kapsamında dengi belgelerle değiştirilir. Meslek odalarının ildeki ust kuruluşları, kapsama alman meslek dallarında verdikleri belgelerin listelerini, kapsama alma tarihini izleyen 30 gun icinde il milli eğitim mudurluğune gonderir.
(6) Yurt dışındaki mesleki eğitim kuruluşlarından kalfabk, kalifiye işcilik veya bunlara eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara kalfalık belgesi, ustalık belgesi veya buna eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara da ustalık belgesi Kanunun 35 inci maddesi kapsamında doğrudan verilir.
(7) Bu madde kapsamında belge almak isteyenler (4/b maddesi haric) Ek-4 Dilekce ile muracaat ederler.
UCUNCU BOLUM Son Hukumler Ustalık eğitimine devam ve usta oğreticilik eğitimi (Değişik başlık: 11/3/20205331510 sayılı Makam Oluru)
MADDE 14- (1) Bu Yonerge kapsamında kalfalık belgesi alanlar ile daha once bu belgeye sahip olanlardan, Kanunun 10 uncu maddesindeki kayıt şartlarım taşıyanlar 12 nci sınıfta mesleki eğitimlerine devam edebilirler. Bunların kayıtları ile başarı durumları Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlan Yonetmeliği hukumlerine gore değerlendirilir. Başarılı olanlara Kanunun 28 inci maddesinin (b) bendi kapsamında ustalık belgesi duzenlenir.
(2) (Ek: 11/3/20205331510 sayılı Makam Oluru) Ortaoğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 70/A maddesinin ikinci fıkrası kapsamında yapılan iş pedagojisi kursları uzaktan eğitim yolu ile de duzenlenebilir ve sınavları e-Sınav şeklinde yapılabilir. Kursu başarıyla tamamlayanlara usta oğreticilik belgesi verilir.
Hukum bulunmayan haller
MADDE 15- (1) Bu yonergede hukum bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hukumleri uygulanır.
Yururlukten kaldırılan mevzuat
MADDE 16- (1) Bu Yonergenin yururluğe girdiği tarihten itibaren,
a) Eylul 2002 tarihli ve 2540 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan "3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun Gecici 1'inci ve 2'inci Maddelerinin Uygulanmasına İlişkin Yonerge" ve ekleri ile "3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun Gecici 9'uncu Maddesinin Uygulanmasına ilişkin Yonerge" ve ekleri,
b) Mayıs 2004 tarihli ve 2560 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan "Hizmet Belgesi (Denklik İcin Başvuru Formu)", "Gecmiş Hizmetleri Belgelendirme Formu", "3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununun Gecici 1 inci Maddesine Gore Başvuru Formu" ve "3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununun Gecici 9'uncu Maddesine Gore Yapılacak Tamamlama Eğitimi Başvuru Formu",
c) Ağustos 2011 tarihli ve 2647 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan "3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun Gecici 1'inci ve 2'inci Maddelerinin Uygulanmasına İlişkin Yonergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yonerge" ve ekleri,
d) Cıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Mudurluğunun 06.4.2005 tarihli ve B.08.0.CYG.0.15.04.03.510/4-1919 sayılı yazısı ile uygulamaya konulan "Lise ve Dengi Okullar ile On Lisans Duzeyinde Eğitim Veren Kuramlardan Mezun Olanların Cıraklık Eğitimi Kapsamında Bulunan Satış Elemanlığı Meslek Dalındaki Uygulamaların Denkliği Kitapcığı" ile bu kitapcığın Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20/6/2007 tarihli ve 6069 sayılı uygun goruş yazısıyla guncellenmiş hali olan "Satış Elemanlığı Denklik Değerlendirmeleri ve Bir Meslek Alanı Altında Diğer Meslek Dallarından Belge Almak İsteyenlerin Moduler Yapıya Gore Alması Gereken Fark Dersleri" dokumanı ve ekleri,
e) Bu Yonerge kapsamındaki iş ve işlemlerle ilgili Bakanlıkca daha once yayımlanmış genelge ve talimatlar,
yururlukten kaldırılmıştır.
GECİCİ MADDE 1- Bu Yonergenin yayımlandığı tarihten once yapılan denklik başvuruları, başvuru sahibinin talebi halinde, bu Yonerge hukumlerine gore onceki başvuruda verdiği belgeler uzerinden yeniden değerlendirilir.
GECİCİ MADDE 2- (Değişik: 11/3/20205331510 sayılı Makam Oluru) 1996- 1997 eğitim oğretim yılı ve daha onceki yıllarda ilkokulu bitirmiş olanların değerlendirme işlemleri ilkokul diploması ile yapılır. İlkokulu bitirmeden ayrılmış olanlar ile bu Yonergenin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasındaki eğitim şartını taşımayanlardan acık oğretim ortaokulu kayıt şartlarını sağlayanların, kalfalık/ustalık sınav başvuruları acık oğretim ortaokuluna kayıt olmaları halinde kabul edilir.
GECİCİ MADDE 3- Hayat Boyu Oğrenme Genel Mudurluğu tarafından uygulanan "Turkiye'de Hayat Boyu Oğrenmenin Geliştirilmesi Projesi-I" kapsamında Bakan Onayı ile yapılan onceki oğrenmelerin tanınması sınavlarında verilen belgeler, belge sahibinin Ek-4 Dilekce ile başvurması halinde Kanunun 35 inci maddesi kapsamında dengi belgelerle değiştirilir.
Yururluk
MADDE 17- (1) Bu Yonerge onayı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 18- (1) Bu Yonerge hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.