Eyupsultan ilcesinde farklı branşlarda gorev yapan oğretmenler, Eyupsultan İlce Milli Eğitim Mudurluğu onculuğunde 'yuz siperli maske' uretimine başladı. Haftalık 1000 adet uretilen yuz siperlikleri, ilcedeki sağlık kuruluşlarına ucretsiz dağıtılıyor. Koronavirus tedbirleri kapsamında, Eyupsultan'da eğitim veren 12 okul bunyesinde 3D yazıcılar kullanılarak sağlık calışanları icin haftada 1000 adet 'Yuz koruma siperi' uretiliyor. Yuz koruma siperleri, ilcedeki sağlık calışanlarının kullanımı icin ucretsiz olarak sağlık kuruluşlarına veriliyor. Ayrıca gonullu olarak calışan farklı branşlardaki oğretmenlerin giydikleri tulumlar da yine ilcenin meslek liselerinde gonullu olarak dikiliyor.
"GECE GUNDUZ DEMEDEN BASKILAR DEVAM EDİYOR"
Projenin mimarı Sınıf Oğretmeni Elif Koc, calışmalar kapsamında dort farklı model geliştirdiklerini soyledi. Koc, "Gonullu olarak olabildiğince hızlı basmaya calıştığımız yuz koruma siperliğimiz var. 3D yazıcılarımızın bir kısmını oğretmenlerimiz kendileri yaptılar. Bir kısmını ise ilcedeki okullarımızdan temin ettik. Okullarımızdaki bilişim sınıflarında uretim yapıyoruz. Sonrasında ihtiyac talebinde bulunan ilcemizdeki hastanelere istedikleri kadar gonderiyoruz. 4 farklı model geliştirdik. Ozellikle farklı modeller yaptık ki, hastanelerden geri donuşum almak istedik. Hangisini daha kolay kullanıyorlar, hangileri onlar icin daha kullanışlı diye tespit etmek istedik. Şuan da onlardan gelecek talebe gore o modele yoğunlaşacağız" dedi.
Calışan tum oğretmenlerin gonullu olduğunun altını cizen Elif Koc, "Oğretmenlerimizin tamamı gonulludur. Gece gunduz demeden baskılar devam ediyor. Makineler surekli calışıyor. Bize destek veren ilce milli eğitim mudurumuz başta olmak uzere herkese teşekkur ediyoruz. 3D yazıcılarla plastik olan kısımları basıyoruz. Sonrasında on kısımlara asetat kısımları yerleştiriyoruz. En sonda lastik takıyoruz. Lastiklerimizi ozellikle delikli olarak aldık. Doktor veya hemşireler kendi olculerine gore ayarlayabilirler" şeklinde konuştu.
"SAĞLIK CALIŞANLARINA DESTEĞİMİZ HER ZAMAN DEVAM EDECEK"
"Hedefimiz haftada 1000 maske uretebilmek" diyen Eyupsultan İlce Milli Eğitim Muduru Alper Asım Ozer, uretimde kullanılan ham madde desteğinin belediye tarafından karşılandığını soyledi. Ozer, "Dunyayı ve ulkemizi etkileyen Koronavirus salgınında bizler de devletimize milletimize nasıl yardımcı olabiliriz diye duşunduk. Milli eğitim camiası olarak, okullarımızda bulunan 3D yazıcıları bir atolye ortamına taşıdık. Gonullu oğretmenlerimizle birlikte sağlık calışanlarımız icin siperlikli yuz koruyucu maske uretiyoruz. Bu uretimi tamamen gonulluluk esasına dayanarak yapıyoruz. Hedefimiz haftada 1000 adet maske uretebilmektir. Şu anda bir kısmını teslim ettik. Bu uretimimizin ham madde desteği Eyupsultan Belediyesi tarafından karşılanmaktadır. Bizler de ham maddeyi bu atolyelerde siperliğe donuşturup sağlık calışanlarımıza iletiyoruz" ifadelerini kullandı.
"CALIŞMALARIMIZ GONULLULUK ESASINA DAYALI"
Calışmalarını kendi urettiği 3D yazıcıda yapan Bilişim Teknolojileri Oğretmeni Cansu Uğurlu Karakuş, "Maskelerimizi 3D yazıcılarda uretiyoruz. Bu yazıcıyı da kendim urettim. Tamamen gonullu bir şekilde calışıyoruz. Maskelerimizin uzerinde de 'para ile satılmaz' yazıyor. Sağlık calışanlarımıza gonderiyoruz. Uzerimizdeki tulumlar da başka ilcede bulunan bir meslek lisesinin bizler icin gonullu olarak diktiği tulumlardır. Yani buradaki tum ekipmanlar tamamen gonulluluk esasına dayalı ve tamamen ucretsiz bir şekilde ulaştırılıyor" şeklinde konuştu.